Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5030077 www.bgdnes.bg

Стоичков до Меси в музея на "Барса"

Иво АНГЕЛОВ

Легендата на българския национален отбор по футбол и испанския "Барселона" Христо Стоичков е на почит в клубния музей на каталунския тим, видя "България Днес".


Няколкочасова разходка из стадион "Камп Ноу" "среща" почитателите на отбора на няколко пъти с Камата и неговите успехи. В основната зала на музея, където са разположени най-значимите трофеи, има витрина, посветена на един от най-големите футболисти в българската история. На видно място е поставена фланелка на "Барселона" с легендарния номер 8, върху която Стоичков лично е написал послание към феновете си. Точно до нея пък може да се види копие на ДЗлатната топкаУ, която той спечели през 1994 година като най-добър футболист в света.
Интересното е, че Христо Стоичков дари в Музея на спортната слава на ЦСКА копия на спечелените от него ДЗлатна топкаУ и "Златна обувка" за голмайстор №1 на Европа за сезон 1989/90 г.

Реклама


"Минаха доста години, откакто ми връчиха двата трофея, никога не съм казвал, че сам съм ги спечелил. Това копие на "Златната топка" не е мое. То е за всичките ми колеги и приятели, които са ми помогнали и са ме учили по време на моята кариера. Тази обувка е от времето, когато вкарах 38 гола с ЦСКА", коментира Стоичков. В музей в Барселона той може да бъде видян още на пана на стените, както и на многобройните плазми, на които се излъчват най-запомнящите се мачове на каталунците.


Музеят на "Барселона" е впечатляващ - влиза се към него чрез специални тунели, а тълпите от хора, желаещи да се докоснат до историята на един от най-великите отбори в света, са огромни. Това е най-посещаваният музей годишно в Каталуня - 1 200 000 души всяка година. Музеят е открит през 1984 г. и показва 1420 неща, свързани с историята на клуба, 420 от които са трофеи.


Петте купи от Шампионската лига, четирите отличия "Златна топка" на Лео Меси и лични вещи на клубните легенди спират дъха в музея на "Камп Ноу". А рафтовете с купи просто изглеждат без край.


Изненадите за футболните фенове обаче продължават няколко часа. Особено впечатляващо е посещението на съблекалните, където футболистите се подготвят за мачовете. Перфектно подредени шкафчета и масажни маси изпълват по-голяма част от старателно поддържаното място. Впечатление прави, че в единия край на съблекалнята има джакузи, в което Меси, Неймар, Суарес и компания да отмарят след напрегнатите битки на зеления терен.


А самият терен изглежда като изваден от картичка. Отлично поддържан и винаги свеж, за което много спомага и вечно топлото време в средиземноморска Барселона. В мрачни дни пък се използват специални лампи, които помагат за растежа на тревата. Всеки фен, който иска да отнесе духа на "Камп Ноу" в дома си, може да го направи, като си купи парче от терена. Най-малките чимчета се продават за 10 евро бройката, докато по-големите парчета трева могат да се купят за 500 евро.

Реклама


Компютърни игри, слушане на химна на "Барселона", гледане на огромни видеостени на финали на Шампионската лига и посещение на залата за пресконференции са само част от останалите изживявания, които съпътстват разходката из "Камп Ноу". Съоръжението има капацитет от 99 354 души, което го прави най-големия в Европа и 11-и в света. Построен е през 1957 година, като на няколко пъти е ремонтиран.
Срещу стадиона се намират Palau Blaugrana - стадион за закрити спортове, към него принадлежи ледената пързалка, стадионът за ледено базирани игри. Точно зад комплекса е Mini Estadi - стадионът, където ФК "Барселона Атлетик" (резервният отбор) играе мачовете си.


Една от най-големите изненади при обиколката на стадиона обаче може да се види в тунела, който води към игрището. Там е разположен... параклис. В него играчите и членовете на треньорския щаб могат преди мач да отправят молитви и да запалят свещ за победа на отбора. Защото както жителите на Каталуня обичат да казват - "Барселона" е повече от клуб - за някои той е дори религия".

Входът е 23 евро

Цената на стандартен билет за посещение на музея и стадиона на "Барселона" е 23 евро. Приятна подробност е, че не се влиза организирано, а всеки може самостоятелно да се разхожда и сам да реши кои места да посети.


За студенти цената е 17 евро, а децата до 5 години влизат безплатно.


По време на обиколката екипи на домакините предлагат различни услуги като снимка на тревата на "Камп Ноу", снимка с компютърен модел на играч на тима или фотос за спомен с някой от трофеите.


Разходката из стадиона завършва с посещение на клубния магазин, където има буквално всичко, свързано с тима. Най-продаваният продукт са фланелките (екипи за домакинство и гостуване), чиято цена е 85 евро.

Реклама
Реклама
Реклама