Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5062825 www.bgdnes.bg

Мини убийци по гръцката граница

Иво АНГЕЛОВ

Противопехотни мини, които са поставени по времето на социализма на българо-гръцката граница, още са активни и могат да убият човек. Това разказаха пред "България Днес" жители на петричките села, разположени в близост до южната ни съседка.


Покрай бежанската вълна местните хора са разтревожени, че може да се стигне до трагични инциденти, а и самите те да пострадат. Официалната версия на държавата ни е, че всички противопехотни мини по южната ни граница са взривени и прочистени, но хората са притеснени.

Реклама


По време на Студената война родните войски поставят на браздата 13 926 мини. Те са разположени на дължина от над 71 километра и заемат площ от повече от 53 000 декара. Целта им е да спрат нахлуването на чужди граждани в страната ни, както и бягството на българи от тоталитарния режим. По неофициална информация около 70 души са намерили смъртта си, стъпвайки върху експлозивите. А действието им е ужасяващо - отскачат на метър и половина, като разпръскват 1200 стоманени сачми. За всички в радиус от 30 метра няма никакъв шанс и умират. Поражението им обаче достига до 80 метра.


"Преди години идваха войници и чистиха наред. Взривяваха ги, защото така беше най-лесно. Обаче от време на време и сега в гората могат да бъдат чути тътени. Най-често върху мините попадат диви животни, които ги активизират и умират на място. В района се говореше, че преди време така загинали двама овчари, но така и не се потвърди дали е истина, или легенда", разказват жители на петричкото село Габрене. Кметът на селото Евтим Николов признава, че не знае за такива инциденти и не може да говори по темата с мините.


Разминирането започва през 1992 г., когато страната ни поема ангажимент по Конвенцията за забрана на противопехотните мини. Поради финансови ограничения до март 1998 г. само около 10% от мините в този район са прочистени. След това разминирането се ускорява и до 31 октомври 1999 г. са обезвредени всички противопехотни мини. Във връзка с това веднага са инициирани проучвания в района на ридовете Мъгленик и Гюмюрджински снежник и година по-късно е предложено Мъгленик да влезе в бъдещия природен парк "Източни Родопи", а Гюмюрджински снежник да се обяви за защитена местност.


Макар мястото да е много красиво и примамливо за походи, туристите са притеснени да не попаднат на противопехотна мина. Те се съветват взаимно да не се отклоняват от обозначените маршрути, за да избегнат риска. Любителите на офроуда (каране на труднопроходими места с джипове) също избягват да се доближават до границата, отново от страх от експлозия.


Прекосяването на планината Беласица от връх Конгур до Тумба е едно от най-големите предизвикателства за любителите на походите. На първия връх има изоставена гръцка наблюдателна вишка, която се забелязва отдалеч, а мястото е маркирано с гранична пирамида щ28. При връх Тумба се пресичат държавните граници между България, Гърция и Република Македония. На мястото е разположена гранична пирамида щ1. През Първата световна война на върха е вдигнат паметник на загиналите български войници от 11-а македонска пехотна дивизия, който е разрушен от гръцки войски на 17 август 1926 година. Планинарите обаче винаги имат едно наум, че в региона могат да попаднат на опасен експлозив.

Реклама


Интересно е, че край връх Конгур има построена хеликоптерна площадка. Местните разказват, че преди време мина избухнала в ръцете на двама гръцки сапьори. Тогава направили площадката, за да може да пристига бързо помощ от въздуха.
"В последните 8 години, откакто съм кмет, със сигурност инциденти не е имало. А и мъжът ми е горски, така че щеше да разбере, ако се случи нещо подобно", заяви пред "България Днес" кметът на село Скрът Найдка Райчева.


По време на разминирането през 90-те години се оказва, че 73% от поставените мини са били активни. Останалите са били взривени предимно от животни. Последните ликвидирани минни полета са край Смолян, като там са унищожени 1469 противопехотни мини.

Лейди Даяна се бореше срещу тях

През януари 1997 г. британската принцеса Даяна поведе ожесточена борба срещу противопехотните мини. Това се случи, след като посети Ангола и Босна.
На 1 март 1999 г. влезе в сила Отавската конвенция, която забранява използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и предвижда тяхното унищожаване.


Противопехотните мини са едно от оръжията, предизвикали най-много човешки жертви след Втората световна война. В един момент съществуват между 85 и 100 млн. мини в 65 страни и затова през 1980 г. срещу това оръжие започва кампания в световен мащаб.

Реклама
Реклама
Реклама