Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5075956 www.bgdnes.bg

Тодор Славков фалира

Пред фалит е внукът на бившия Първи - Тодор Славков, показа проверка на "България Днес". От проспериращия преди време бизнес на Малък Тошко днес не е останало почти нищо.
Голяма част от фирмите му не развиват никаква дейност, а други отчитат печалби от едва 2-3 хиляди лева годишно. Все суми, с които известният плейбой и купонджия трудно ще покрие дори и една сметка в столично заведение. Перспективата да остане гол като пушка е накарала Славков да влезе в политиката, убедени са негови познати. Дейност, която през последните 25 години успя да направи милионери стотици депутати, министри или кметове, влезли във властта бедни като цървули.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Самият Тодор Славков доскоро категорично отричаше, че има какъвто и да е интерес към властта.
"Въобще не се чувствам зрял, за да влизам в политиката. Последния път, когато ме поканиха, със сигурност щях да съм в парламента, но после какво? То затова сме на това дередже, няма кадри", кълнеше се Малък Тошко през януари, след като победи в "Биг Брадър ол старс".
Няколко месеца по-късно мнението му рязко се промени и той се кандидатира за общински съветник в София от листата на основаната от баща му партия "Напред, България".
Макар да признава, че дори и да бъде избран, няма как да промени нищо, Славков категорично отрече, че не влиза в политиката за лична облага. В интервю той дори се похвали, че финансира кампанията си с лични средства. На въпроса откъде има пари, Славков посъветва всеки любопитен да провери в Търговския регистър, където е публикувана информация за фирмите му.
Бърз поглед на документите разбива на пух и прах мита за богатството на Малък Тошко. Официално Тодор Славков е съсобственик в пет фирми. Една от тях - "Стройпроект трейдинг", в която Славков държи около 10 процента от акциите, доскоро притежаваше лиценз за търговия с оръжие. От документите става ясно, че днес дружеството не развива почти никаква дейност. Според отчета за 2014 г. фирмата има едва 19 хил. лв. печалба, от които на Малък Тошко би трябвало да се паднат едва 1900 лв.


Още по-слаб е резултатът на друга от фирмите му - "Стройпроект Груп", където сред съдружниците е и синът на депутата от ДПС Рамадан Аталай - Ревин. За миналата година общата им фирма дори отчита хиляда лева загуба.
Другите фирми на Малък Тошко - "Велосити ИЮ" и "Л.Т.Х. Груп" и "Л.Т.Х. Груп ООД", въобще не развиват дейност или отчитат нула лева печалба.
Чрез една от фирмите си - "Л.Т.Х. Груп", Тодор Славков държи и 80 процента от оръжейния завод "Български Бергман". Именно той донякъде оправдава версията за печалбите му. Търговищкото предприятие е приватизирано от Славков след скандална процедура за жълти стотинки преди десетина години, припомнят хора от бизнеса. Преди 10 ноември там се е произвеждала т.нар. специална продукция - оръжия и други артикули за военната промишленост. Според експерти малко преди смяната на режима предприятието е било оборудвано със свръхмодерни машини, купени от държавата за десетки милиони левове. С тях предприятието е единственото на Балканите, което може да произвежда гетинаксови тръби. След 10 ноември съдбата му е незавидна. Заводът стига почти до фалит и е обявен за приватизация. Заради процедурни недомислия няколкото проведени търга се провалят. В крайна сметка заводът е купен от фирмата на Славков за едва 250 000 лева. Днес от петте цеха работи само един и в него се произвеждат гетинаксови и стъклопровингови тръби по поръчка. Според запознати дейността на предприятието не се развива особено добре. Според последния си отчет заводът има 108 000 лв. печалба за миналата година. От тях към Малък Тошко би трябвало да стигнат не повече от 40 бона според акционерното участие.

Прецакаха го с наследството

Малък Тошко няма как да разчита и на наследството на баща си Иван Славков-Батето. Още преди смъртта си Славков-старши прехвърли голяма част от имотите си на доведената си дъщеря. Така в ръцете на Ния Сотирова се озовава огромната къща на столичната ул. "Хан Омуртаг", където Батето живееше. Младата дама придоби още и два апартамента от по над 144 квадрата, два гаража и огромен парцел от над 5 декара в елитни столични квартали. Според брокери общата стойност надминава 1 млн. евро. Отделно вдовицата на Батето – Валя, като негова съпруга наследи още няколко имота. Сред тях е огромна едноетажна къща на ул. „Пиротска" 73 и огромен апартамент с гараж.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама