Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5135521 www.bgdnes.bg

Министър Христо Иванов пръв пробва "Гражданомер"

„В огромна степен демокрацията е технология и способността на гражданите да работят с машинарията на правата си е ключово, за да имаме жизнена демокрация. Каквито и закони да има, ако нямаме граждани, които компетентно и умело да ги използват, за да ограничават властта и безхаберието на институциите, правата ни ще си останат само на хартия.“

Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов при стартирането на проекта „Гражданомер" на Българското училище за политика „Димитър Паница“ към Нов български университет.

Реклама

Министър Иванов бе първият, който публично попълни един от тестовете в интерактивната интернет страница, отнасящ се до устройството и правомощията на съдебната система.

Проектът, осъществен с финансовата подкрепа на Съвета на Европа, днес бе представен от изпълнителния директор на Българското училище за политика Ирина Алексиева. На презентацията присъстваха още политическият съветник и съветник по застъпничество към "Социална платформа" в Съвета на Европа г-жа Анника Райнбек, бивши възпитаници на училището за политика и представители на медиите.

„Не можем да защитаваме правата си, ако не ги познаваме, а до момента нямаме ясна статистическа информация доколко българите познават своите права, като граждани. Това бе отправната ни точка, когато мислихме върху този проект“, заяви Ирина Алексиева.

„Гражданомер" съдържа поредица от тестове, чрез които всеки може да провери своето лично ниво на познания за правомощията на президента, министър-председателя и народните представители, познаването на механизмите на съдебната власт, формите на гражданско участие в изработването на публични политики, правата и задълженията си като избирател. Попълнилите тестовете ще виждат както собствените си резултати, така и верните отговори на въпросите, които са сбъркали, а отговорилите правилно на повече от половината въпроси, получават на финала грамота, обясни Алексиева.

Проектът цели да засили желанието на гражданите за активно участие в процеса на вземане на решения, а получените данни за степента на познаване на механизмите на управление ще станат основа за бъдещи проекти за повишаване на гражданско образование.

Министър Иванов изрази надежда, че инициативата ще позволи намного хора, да започнат да упражняват правата си пълноценно.

Реклама
Реклама
Реклама