Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5145546 www.bgdnes.bg

Торта за убитата Вероника

Убитата от рецидивист във Велико Търново Вероника Здравкова утре щеше да стане на 24 години. Родителите й няма да я забравят и както винаги досега ще са с нея. Този път на гробищата.

"Ще занесем тортичка и ще запалим свещичка. Този път не за здраве, а за да отбележим нейното отсъствие", казва със силно треперещ глас бащата на убитата с брадва студентка Трайчо Трайков.
В изминалия месец Трайков и съпругата му Надя често бяха на гробищата в Никопол, където почива момичето. Първо за Архангелова задушница. Последните две съботи, за да отбележат девет месеца от убийството.
Между запалването на свещи и раздаването на храна за Бог да прости майката и бащата на Вероника се опитват да се организират с други родители, загубили децата си, да основат организация, която да обръща внимание на пропуските в законите, позволяващи на бруталните килъри след определен период от време да се връщат сред обществото. Амбициите им са да бъдат направени промени, които да спрат възможността направилите самопризнания извършители на предумишлени убийства да не лежат доживот.
"Толерират се убийците. От немотия те създават зулуми, а свестните хора, които искат да живеят, да работят и да създават нормални семейства, биват убити от такива изроди. И накрая си признават и доживотният затвор пада", коментира почерненият баща.
Трайчо Трайков признава, че търпеливо чака гледането на делото на втора инстанция от Великотърновския апелативен съд, след като в средата на септември циганинът рецидивист Илиян Здравков получи 30 години решетки, но обжалва. Засега дата за начало на процеса не е насрочена, единствено документите най-сетне били изпратени от Окръжния в Апелативния съд. Трайков недоумява защо са толкова бавни процедурите и на какво се дължи мудността на магистратите, но е наясно, че родната практика е такава. Дава пример с бащата на удушената в Борисовата градина Яна Кръстева, който чакал шест месеца между двете инстанции. Предполага, че и за казуса с Вероника преди новото гледане на делото ще изтече година от убийството, което стана в края на февруари.


"Декември дойде и започват празниците. Януари ще ги чакаме да се съвземат от празниците. Явно ще е след това", размишлява Трайков.
"Убита Вероника, убита Яна, тези дни има още случаи - убита Симона в Сливен, момчето в дискотеката в Девня. Проблемът е, че забравянето на тези трагедии води и до забравянето на извършителите. И съответно в един момент те се връщат в обществото, а хората вече не ги знаят кои са и те изненадващо повтарят", обобщава Трайков.
И се връща на личната си трагедия. Казва, че е потресен от факта, че дъщеря му е погребана, а адвокатът на килъра Илиян Здравков обяснява, че клиентът му бил травмиран и зад решетките щял да извърши същото, което е направил с Вероника. И добавя:
"Това е истински парадокс, че тези хора отново се връщат сред нас. Защото ако за него се смята, че може да убие в затвора, какво ще го спре да не го направи и в обществото."

Забравена трагедия

Десетки хора почетоха деветте месеца от смъртта на Вероника Здравкова. В групата в нейна памет във Фейсбук мнозина коментираха, че случаят вече е забравен, както и други подобни трагедии.
"От личен опит казвам, колкото и грозно да звучи, на погребение над 300 човека и с всяко следващо струване хората намаляват ли намаляват до момента, в който пред студения гроб със сълзи на очите стоят само близките на един млад човек“, споделя Деница Миларова-Пеева.
"За съжаление в България е така", съгласява се Ели Стоицева. Милка Маркова обаче коментира:
"Не, не мога да забравя това момиче. Винаги когато пътувам, застана ли на перона на гара Велико Търново и погледна към пътеката, която си е пак неохраняема, си мисля за нея."

Владимир КЛИСУРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама