Това е болест,НО НЕ ИСКАМ ДА СЕ ЛЕКУВАМ

Приятел
Автор: БД Онлайн

Това е болест,НО НЕ ИСКАМ ДА СЕ ЛЕКУВАМ

Орлите умират, докато летят най-високо

Ревността е опасна, трябва да се контролира с воля

Бедните хора са най-човечни, богатите са свине

"Имам заболяване. Нарича се алкохолизъм. Не бях пил отдавна, но болестта се завърна. Просто се събудих и вече не бях същият човек. Трябваше ми алкохол, трябваше да пия, и то веднага. А само допреди два месеца не излизах от фитнес залата. Алкохолизмът е тежка болест, която рецидивира. Случва се така, че човек може с години да живее нормално... и изведнъж да се срути из основи... Най-вероятно се дължи на объркване на вещества и процеси в мозъка. Ставаш от сън, трепериш, чувстваш се много болен физически... Единственото, което може да те направи нормален и да те спаси - това е пиенето."

Така започва своята емоционална изповед пред "България Днес" лекарят по професия и писател по призвание Калин Терзийки.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Той посрещна екип на вестника в дома си в Банкя, за да разкаже за обратите в живота си, за проблемите и добрите хора, които му помагат в момента. Помагат, защото е закъсал не само със здравето, но и финансово.
"От дебитната ми карта бяха източени единствените пари, с които разполагах за бъдещето си - едни спестени, изкарани с честен труд и пот на челото, събирани и пазени 2000 лв. Откраднаха ми дори и мобилния телефон. Защото в България това се прави най-добре, да се краде. В един миг просто станах болен, безпаричен и отчаян. И знаете ли къде е иронията - че ръка ми подадоха бедни и непознати. Хора, които мизеруват дори повече от мен, отделиха от своя залък, за да ми подарят надежда, че не всичко е помия и свинщина. Получих десетки обаждания, вкъщи дойдоха знайни и незнайни хорица да ме питат от какво имам нужда. Реално аз имам нужда само от вяра. Не от храна, не от пари, не от материя. Имам дом, не съм на улицата. Освен това ще продължа да работя и да си докарвам доход. Не искам подаяния. Пък и щом все още мога да пренеса два тона с дърва, значи не съм за отписване", иронизира се Терзийски.


Докато тече разговорът ни с поета, пристига малък колет, адресиран до него. Мъжът отваря картонената кутийка пред екипа на вестника и буквално ахва от изненада. В малък колет непозната жена му изпраща чисто нов джиесем апарат, тъй като разбрала от фейсбук, че неговият апарат е откраднат.


"Оставам без думи, разбирате ли. Всички богати хора, които познавам и които ме ползваха в годините, се скриха. Влиятелни политици, бизнесмени и всякакви властимащи, пишещи се за мои близки и приятели - това е нищо друго освен сбирщина свине. Неблагодарни и лоши. Кални. Работил съм с тях безвъзмездно. Лекувал съм с психоанализа техни близки, без да взема стотинка. На един много известен човек в продължение на една година лекувах негова близка. Не му поисках лев. Правил съм всевъзможни услуги, къде са всички тези днес?", пита Калин.


От две седмици насам Терзийски е под особен прицел на журналистите заради няколко скандални прояви. Той няколко пъти се появи видимо пиян в телевизионни предавания, където му беше трудно да изговаря думите и коментира избрани теми. Малко след това жената, с която живее на семейни начала над 15 години, обяви в отворено писмо, че той има тайна връзка с младата актриса Елен Колева, която под опеката му прописа стихове. (Терзийски й помогна да ги издаде в стихосбирката "Мактуб" - бел. авт.). Ивана Генова, която по професия е психиатър и е сред най-добрите специалисти в областта в София, не сдържа гнева си и в публичното пространство чрез социалните мрежи обвини хубавицата Елен, че й е откраднала мъжа. Последваха оправдания от страна на актрисата, че в нападките на Генова няма дори процент истина.


Въпреки изцепките и последвалите вестникарски писания Терзийски не се сърди на никого за медийния обстрел, който го сполетя. Напротив, той се съгласи да говори за проблемите с истинските им имена.
"Без да е задължително и без да е условие, но смятам, че страданието помага на творците да дават най-доброто от себе си. Най-великите умове в историята на човечеството са изминали драматичен път, за да произведат своите шедьоври. Достоевски е казал, че трябва да се страда. Не може да си самодоволен, обикновен човек, който живее удобен и охолен живот, и същевременно да си голям творец... Това е все едно да си охлюв, а да се мъчиш да живееш като орел. Нали знаете как умират орлите? Когато летят най-високо, изведнъж просто падат право надолу. А охлювите винаги могат да бъдат стъпкани и размазани, докато се движат най-спокойно. В този ред на мисли - да, аз отново имам проблеми с алкохола. От това заболяване реално е застрашено здравето ми, тялото ми - то боледува и се мъчи. Пиенето пречи на работния процес на нормалните хора, добре че не съм някой стругар, защото вече щях да съм си отрязал пръстите от невнимание. Но аз не съм стругар, аз съм писател. Пиенето прави ума ми прецизен, помага ми да достигна до истината. Сега пиша в пъти по-добре. Не се правя на интересен, не съм жаден за внимание, не искам подаяния. Просто казвам - това е заболяване. Медицински обосновано. Определени процеси в мозъка и определени вещества в него имат връзка със зависимостите на човек. Все пак съм лекар и тези неща са ми ясни. Но не искам да се лекувам! Сега пиша най-добре - без никакво лицемерие. Преди пишех до голяма степен, за да се харесам на своята публика. Днес не искам да съм обичан и харесван. Пиша заради потребността си да го правя", казва Терзийски.


От известно време той живее с бездомника Данчо. Двамата се познават отдавна. Данчо закъсал с парите, заложил жилището си, след което го изгубил.
"Никого не обвинявам за случилото се. Сам съм си виновен, проиграх си дома буквално за жълти стотинки. Останах на улицата като куче. Единственият човек, който ми подаде ръка, беше Калин Терзийски. Той ме храни и гледа. В момента съм болен от пневмония, лекувам се. Ако не беше Кайо, кой знае как щях да завърша", казва Данчо.
Питаме Терзийски защо жена му Ивана не е в къщата. Дали наистина го е напуснала и дали причината за тяхната разлъка е Елен Колева.
"Раздяла няма, нито разлъка. Повечето жени, а и мъже, ревнуват. Това никак не е добре, трябва да се научим да тренираме волево контролиране на ревността. Тя е опасна и е в състояние да разваля отношения. Обичам Ивана, какво ми пречи да обичам и Елен Колева по коренно различен начин. Елен е хубаво и младо момиче, което има талант да пише поезия, но не си вярваше достатъчно. Аз я насърчих да твори. Не всичките й неща са уникални, има доста наивитет в писанията. Обаче пък има и много проникновени стихове. Върлува днес една отвратителна стигма - клишето, че хубавата жена непременно е тъпа. Това само малък мозък може да си го помисли", разсъждава Калин Терзийски.
Поетът не подминава да изкаже възмущението си от порива на хората да бъдат позитивни. По думите му трябва да се сложи край на примирението и позитивизма. Терзийски смята, че българският народ има неистова и спешна нужда от бунтарство и непримиримост.


"Усмивките и наведените глави ни докараха до това отчайващо положение. Не може да позволяваме на двайсетина човека в държавата да си правят каквото поискат с нас. Ние сме роби. Не се различаваме по нищо от времето, когато сме били под вековно робство. Днес доброволно и позитивно приканваме тези изроди да деребействат и да ни крадат най-нагло", казва лекарят.
На въпрос как вижда спасение от ситуацията с алкохолизма и проблемите около себе си той отговаря, че просто не търси такова.
"Защо ми е спасение? Човек може да живее дълго, но безрезултатно. Историята показва, че редица знаменити личности не са имали никак дълъг живот. Джек Лондон например. Или великият Ърнест Хемингуей, който се самоубива с любимата си пушка."

Обичам да съм човек
Но знам ли човек какво е?
ами ако човек е нещо лошо
противно и отвратително
тогава
аз
какво съм?

Димана ДОЙЧИНОВА

Снимки: Борислав ТРОШЕВ

Галена печели от кючеци

Галена печели от кючеци

Бурен смях предизвика фолкпевицата Галена. В социалните мрежи се появи видео от участие на чалгарката. Краткото клипче показва как Галя върти кючек пред погледите на десетки фенове. По време на изпълнението й мъж й подава десет лева, които Галена с лек поклон си

Криско: Не съм имал ковид

Криско: Не съм имал ковид

"Криско не е прекарал Ковид-19." Така отговориха за "България Днес" от екипа на музиканта. В няколко издания се появи информация, че рапърът е бил заразен с опасния вирус. Това се случило преди време и след лечение е излекуван. "Няма нищо вярно в това - увериха от антуража на габровеца. - Не е имал симптоми, нито е боледувал"

Снегът в Алпите подрани

Снегът в Алпите подрани

Някои части на Австрия и Швейцария бяха изненадани снощи от подранили, нетипични за сезона снеговалежи. Това стана след рязко понижение на температурите и силни валежи, предаде Асошиейтед прес. Швейцарската метеорологична служба съобщи, че в град Монтана в южния кантон Вале се е натрупала 25 см снежна покривка

Македонецът напусна "Фермата"

Македонецът напусна "Фермата"

Нямат късмет тази година участниците във "Фермата". Само в рамките на три седмици втори състезател напусна принудително шоуто. Македонецът Мирослав Трайчевски си тръгна, въпреки че никой не го е побеждавал. Винаги усмихнатият боец претърпя инцидент, след като падна от покрива на скелето на лятната кухня. Той прекара няколко дни с гипсова шина

Най-четени

Хитлера води плеймейтка на море

Хитлера води плеймейтка на море

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо

Доган нарисува Наим

Доган нарисува Наим

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Евгений Бакърджиев вдига хотел на морето

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

Наталия Симеонова отслабна

Наталия Симеонова отслабна

Бившата водеща на "Море от любов" Наталия Симеонова драстично е отслабнала. Блондинката е намалила обиколката на талията си и е свалила поне 15 килограма, видя "България Днес". Отслабването й си личи най-вече на гушата и ръцете и е плод на строгата диета, която ексводещата започна преди пандемията. "Полагам доста усилия в тази посока

Селезньова изкушава

Селезньова изкушава

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Муки на война с Марта Вачкова

Муки на война с Марта Вачкова

Скандали заради книга продължават Кой разреши на щерка ти да нарисува Стоянка като прасе? - пита дъщерята на Мутафова "Кой разреши на Рада, дъщерята на Марта Вачкова, да нарисува Стоянка Мутафова като прасе на корица на книга? И защо няма отговорни за тази гавра с майка ми." Това пита дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева - Муки

Баба Тодора затворена вкъщи от година

Баба Тодора затворена вкъщи от година

94-годишната жена живее на тъмно в дома си  Иво АНГЕЛОВ Баба Тодора не е излизала от дома си вече една година! Допреди месеци 94-годишната жена е здрава, ходеща и обичаща живота дама. За нещастие, краката й започват да отказват, появяват се болки в колената и Тодора започва да се придвижва с проходилка

Шанън превзема Висшата лига

Шанън превзема Висшата лига

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Папагалът Джаро пее и имитира животни (ВИДЕО)

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Кака Лара снове из аптеките

Кака Лара снове из аптеките

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Най-коментирани

Отварачката троши пари във Франция

Отварачката троши пари във Франция

С екскурзия във Франция се глези Мара Отварачката. Мария и щерка й се радват на луксозна почивка в Кан. Отседнали са в един от най-скъпите хотели там и по цял ден обикалят лъскавите бутици. По всичко личи, че напускането на музикалния шоубизнес не се е отразило финансово на певицата и тя може да си позволи всяка глезотийка, която й дойде наум

Галена печели от кючеци

Галена печели от кючеци

Бурен смях предизвика фолкпевицата Галена. В социалните мрежи се появи видео от участие на чалгарката. Краткото клипче показва как Галя върти кючек пред погледите на десетки фенове. По време на изпълнението й мъж й подава десет лева, които Галена с лек поклон си

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Мъките на "Ферари" във Формула 1 продължават. Нито един автомобил на Скудерията не премина в последната фаза на квалификацията за Голямата награда на Русия. Малко преди края на втората сесия бившият шампион Себастиан Фетел загуби сцепление със задните гуми, завъртя се и се удари тежко  в предпазната стена

Кепа си тръгва

Кепа си тръгва

Грешка, която струва 80 млн. евро. Най-скъпият вратар в света Кепа Арисабалага ще напусне "Челси" до дни и ще бъде отдаден под наем, твърди "Сън". "Сините" вече привлякоха Едуар Менди от "Рен" и мениджърът Франк Лампард ще го направи титуляр за сметка на испанския страж. Кепа сбърка фатално в първите два мача във Висшата лига - срещу "Брайтън" и

Криско: Не съм имал ковид

Криско: Не съм имал ковид

"Криско не е прекарал Ковид-19." Така отговориха за "България Днес" от екипа на музиканта. В няколко издания се появи информация, че рапърът е бил заразен с опасния вирус. Това се случило преди време и след лечение е излекуван. "Няма нищо вярно в това - увериха от антуража на габровеца. - Не е имал симптоми, нито е боледувал"

Моуриньо мери вратите

Моуриньо мери вратите

Мениджърът Жозе Моуриньо е изискал от ръководството на "Шкендия" да смени вратите за мача от Лига Европа между "Тотнъм" и македонския тим, след като вратарите на англичаните са забелязали, че те са твърде малки. Юго Лорис и Джо Харт са се оплакали на треньора си, който пък е отнесъл случая до делегата на УЕФА за срещата

Снегът в Алпите подрани

Снегът в Алпите подрани

Някои части на Австрия и Швейцария бяха изненадани снощи от подранили, нетипични за сезона снеговалежи. Това стана след рязко понижение на температурите и силни валежи, предаде Асошиейтед прес. Швейцарската метеорологична служба съобщи, че в град Монтана в южния кантон Вале се е натрупала 25 см снежна покривка

Тризначките намериха пари

Тризначките намериха пари

Две от тризначките - Вяра и Надежда, които мизерстваха и бяха без пари и дом в Англия, отново водят нормален начин на живот. Допреди няколко седмици двете търсиха начин как да оцелеят, а днес отново го раздават ларж. Вяра и Надежда намират спасението си в английския град Честър. От няколко седмици те живеят там, и то охолно

Македонецът напусна "Фермата"

Македонецът напусна "Фермата"

Нямат късмет тази година участниците във "Фермата". Само в рамките на три седмици втори състезател напусна принудително шоуто. Македонецът Мирослав Трайчевски си тръгна, въпреки че никой не го е побеждавал. Винаги усмихнатият боец претърпя инцидент, след като падна от покрива на скелето на лятната кухня. Той прекара няколко дни с гипсова шина

Емилия стана боксьорка

Емилия стана боксьорка

Фолкдивата Емилия избра нестандартен метод да поддържа перфектно тяло. Звездата се запалила наскоро по бокса, като не жали тренировките в залата. На този етап изпълнителката на "Смелите си имат всичко" не използва спаринг партньор, а разчита на удари в боксова круша, похвали се самата

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Катастрофа за Фетел, късмет за Хамилтън в Русия (Снимки)

Мъките на "Ферари" във Формула 1 продължават. Нито един автомобил на Скудерията не премина в последната фаза на квалификацията за Голямата награда на Русия. Малко преди края на втората сесия бившият шампион Себастиан Фетел загуби сцепление със задните гуми, завъртя се и се удари тежко  в предпазната стена

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Фики Стораро пред "България Днес": Спирам да пея чалга!

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

Съпруга на общинар в схема с еврофондове

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Изписаха от болницата 2-годишния Мехмед, изчезнал от дома си в Якоруда

Изписаха от болницата 2-годишния Мехмед, изчезнал от дома си в Якоруда

Малкият Мехмед, който беше изчезнал от дома си в Якоруда, беше изписан от болницата в Разлог. Момченцето беше с баща си и баба си, които казаха, че е добре и си отиват вкъщи, но заради разследването отказаха да коментират повече подробности, предава БНТ. 2-годишното момче изчезна мистериозно от дома си в Якоруда в сряда, малко след 16

Пуснаха сина на Чапа

Пуснаха сина на Чапа

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София

Диджей се захранва с пица

Диджей се захранва с пица

Диджей Мартен се зарежда с похапване на пица, докато обикаля по задачи в центъра на столицата, видя "България Днес". Екстравагантният музикант отново прикова погледите към себе си с шарено облекло и много татуировки, които са се превърнали в негова запазена марка. Снимки: България

25 души са загинали при катастрофата на военния самолет Ан-26 край Харков

25 души са загинали при катастрофата на военния самолет Ан-26 край Харков

Само двама души са оцелели и 25 души са загинали при катастрофата на военен самолет в района на Харков в Украйна късно снощи, съобщиха властите в Киев. Двама души, които според очевидци са скочили от самолета, когато бил на малка височина, са тежко ранени. Самолетът се разбил, приближавайки пистата на военното летище в Чугуев

Д-р Симидчиев: Разпространението на COVID-19 ще се повиши заради учениците

Д-р Симидчиев: Разпространението на COVID-19 ще се повиши заради учениците

Последните два дни надвишаваме 200 заразени на ден, но увеличението е нормално, тъй като учениците се върнаха в училищата. Ще се повиши разпространението. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Училището няма да бъде огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса

255 са новозаразените с коронавирус у нас, 4 са починали за денонощието

255 са новозаразените с коронавирус у нас, 4 са починали за денонощието

255 са новозаразените с коронавирусна инфекция лица при направени 5047 PCR-теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 19 828. 119 са излекуваните за последното денонощие и общо стават 14 132. 782 са хоспитализираните пациенти заради коронавирусна инфекция

4-има ранени при нападение до бившата редакция на "Шарли ебдо" в Париж

4-има ранени при нападение до бившата редакция на "Шарли ебдо" в Париж

Четирима души са били ранени с хладно оръжие днес в Париж при неизяснени обстоятелства, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е станало близо до бившата редакция на в. "Шарли ебдо", където през 2015 г. бяха извършени кървави атентати. По-късно АФП съобщи, че е бил задържан един заподозрян във връзка с нападението