Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5579363 www.bgdnes.bg

Отец Васил Панов, роднина на пророчицата: Йоан Богослов насочваше Ванга

Животът й беше мъчителен. Силите, които имаше, я съсипваха

Отец Васил Панов е роден на 10 януари 1944 година. Свещеник е в една от църквите в Петрич. Освен това той се занимава и с билкарство, като има аптека в града. Панов е единственият кръвен роднина на Ванга, който е жив. Бабата на отец Васил и пророчицата от Струмица са братовчедки. "България Днес" посети аптеката на роднината на Ванга, където той даде специално интервю за читателите на вестника.

- Отче Василе, от колко време сте свещеник?
- Преди 46 години сложих расото. Просветна ми отгоре, че трябва да се занимавам с това. Вярвам още от рождението си.
- Занимавате се и с билкарство. Откъде е тази ваша страст?
- Започнах преди 40 години. Лекувам почти всичко. Мъча се да помагам на хората с каквото мога. Излекувал съм хиляди. Най-важното е, че им помагам. Лекувам само с родни билки. Правя им смеси според случая.
- От кого сте се учили?
- От всеки съм взел по малко. Изчел съм доста литература относно билките. Разговарял съм с куп стари хора, които са се занимавали с това. Те са ми помогнали доста.
- Професор Мермерски е най-известният народен лечител. Използвате ли неговите рецепти?
- Не. Всички съм ги научил сам. Него го гледам само по телевизията. Купил съм си и книгите му, но нямам време да ги прочета.
- Кажете ни някаква билка, която помага при лечението на рак например?
- Те са много. Всичко зависи какво е заболяването. В зависимост от това правя комбинации. Една от най-ефикасните билки за лечение на рака на белия дроб е белият живовляк. Също така често използвам и жълт смил.
- Роднина сте на пророчицата Ванга.
- Да. Моята баба - на баща ми майка - и Ванга са първи братовчедки от Струмица. 40 години бях свещеник при нея. Искала ми е съвети за билки и за други работи. Карала ме е да правя смеси за хиляди хора.
- Разкажете ни някоя интересна история от времето, когато сте работили при нея.
- Едни хора отишли при нея със здравословен проблем. Тя знаеше с какви билки лекувам и им препоръчала да вземат тези, които бих предписал. Те казали, че са пили такива и нямало ефект от тях. Ванга настояла и категорично им казала, че ще се оправят. След седмица се хората върнали и й казали, че са излекувани. Всичко им било наред.
- Нея лекували ли сте я от нещо?
- Тя имаше камъни в жлъчката. Направих й две отвари, които трябваше да пие един път в седмицата. Основната съставка бяха змийското мляко и цикории. След като пи няколко пъти от отварите, веднага изхвърли камъни. Не съм горд, че съм помогнал на Ванга. Помогнал съм на много хора.
- Говори се, че тя ви е дала името Васил. Вашите как са искали да ви кръстят?
- Първоначално родителите ми са искали да ме кръстят Йосиф. Когато баба ми отива при Ванга и й казва как желаят да се казвам, тя рекла, че името не й харесвало. Погледнала към небето и обяснила, че трябва да се казвам Васил, не Йосиф. При кръщението казала и на свещеника, че името се сменя. Точно преди да стана свещеник, Ванга ме извика при нея. Каза ми: "Виждам нещо черно. Май е расо. Ти ще станеш свещеник". И същата година станах поп.


- С какво помните Ванга?
- Тя беше мъченица. Викала ме е посред нощ за молитви. Животът й бе свързан с това да помага на хората. Хората не знаят, че нейният живот бе мъчителен. Небесните сили, които тя притежаваше, я съсипваха. Животът на Ванга бе много труден. Хората й завиждаха, но не знам на какво. Тя нито се хранеше, нито нищо. На ден пиеше по чаша вода и хапваше по един залък. Иначе обичаше около нея да е пълно с хора. Не харесваше да бъде сама. Искаше покрай нея да има ядене и пиене. Най-много обичаше да помага на хората. Така Ванга се развеселяваше и си отдъхваше.
- Колко близки сте били с нея?
- Много! Бяхме заедно всеки ден. Бях единственият човек, който правеше отвари за нея и за хората, нуждаещи се от помощ.
- Ванга пророкувала ли ви е?
- Не. Никога не съм искал. Не исках да я притеснявам. Присъствал съм на редица гледания, но нямах желание. При нея винаги имаше толкова много хора.
- Приготвяли ли сте билкови отвари за известни българи, които са идвали при пророчицата?
- Може би, но не знам за кого. Никога не съм се интересувал за кого правя смес. Ванга идваше при мен и ми даваше списък какво да приготвя. Не ми е казвала за кого е, нито съм питал. Със сигурност е имало билки за големи хора за онова време.
- Били сте близки с Ванга. Казвала ли ви е как е придобила уменията си?
- Станало е, когато е била на 12 години. Тогава изведнъж я вдига вихрушка, докато е в двора й в Струмица. Издига я доста високо във въздуха. В него й се привидял Йоан Богослов. Той й обявил, че от този ден той ще бъде с нея и ще й казва всичко. После ослепява и пада на земята. Оттогава лека-полека започнала да усеща, че има сили.
- Как си обяснявате феномена Ванга?
- Тя виждаше мъртвите като живи. Те й говореха за тези, които са дошли при нея. Ванга не е първата с такава сила. Бог праща подобен тип хора, когато са нужни. Преди имахме Преподобна Стойна. Ванга влизаше във връзка с нея. Тя също много й е помагала.
- Говори се, че Ванга е имала чудотворна икона.
- Да, така е. Иконата е донесена от нейни роднини от Златар, тогавашна Гърция. След това святото изображение остава при нея. Стоеше в къщата й. Иконата е на Св. Богородица. Вътре в нея има мощи на светец, но не се знаеше на кой. Беше голяма икона на размер. Ванга я наричаше чудотворна. Иконата е помогнала на много хора.
- Къде е сега тази икона?
- Не знам. По едно време се говореше, че е в родната й къща в Струмица. После имаше слухове, че е на Рупите. Но от дълго време насам не се говори за нея. Честно казано, не се интересувам къде е.
- Ванга е направила много предсказания. Знаете ли някое, което не е казвано досега?
- Не. Никога не съм я притеснявал. Гледал съм си само работата. Никога не съм я безпокоял. Знам, че е казвала за много политически проблеми, които ще ни споходят, но само на видни българи. Тя им е казвала каквото са искали да знаят. Ванга не се страхуваше от нищо. Дори от смъртта.
- Сещате ли се за нея?
- Да. Сънувам я няколко пъти в месеца.
- От колко време е аптеката ви?
- От 1994-а. Много хора минават през нея. Помагам им с каквото мога. Само искам идващите да имат диагноза от лекар, иначе ги връщам. Ако нямат, не им давам нищо. В аптеката работи и дъщеря ми. Тя е фармацевт. Имам и син, който е в Канада. Но не ходя при него, защото съм стар, за да пътувам. Имам и трима внуци.
- Как са нещата в църквата?
- В Петрич са добре. Идват хората. Всичко е нормално. В България като цяло е трагично положението. Всеки ден излизат нови и нови проблеми. Това не е добре.
- Как съчетавате работата в църквата и аптеката?
- Сутрин в 9 отивам на служба. След нея идвам в аптеката. В 5 часа отново съм в църквата. През това време дъщеря ми работи в аптеката.

Симеон ДЕМИРЕВ

Снимки: Борислав ТРОШЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама