Илиян, компютърен спец, който сам си откри множествена склероза: Не съм виждал човек от месеци

Приятел
Автор: БД Онлайн

Илиян "живее" на стола си

Илиян "живее" на стола си

„Не съм спал от месеци, не съм излизал от нас тази година. Това няма как да се случи, защото София и "Младост", където живея, не са пригодени за инвалиди като мен.“

Фрапиращите думи са на 42-годишния Илиян Цеков. Преди години бил един от най-добрите компютърни специалисти у нас. Бил щастлив с жена си и двете си деца. Изкарвал луди пари. Днес Илиян знае, че е болен от множествена склероза и живее седнал на един стол, от който сам не може да се премести. Издържа се с инвалидната си пенсия. Не помни откога не е виждал дъщеричката и сина си. И казва, че вече не се надява на помощ от никого.
За трагедията на Илиян ни разказа жената, която три пъти на ден идва, за да се грижи за него. Илиян ни посреща на стол на колелца в стаята си. Неговите крака са този стол, а светът му се заключва между стените на стаята и коридора. В кухнята не може да стигне заради малко прагче на пода.
Въпреки състоянието си Илиян се опитва да се усмихва и дори се шегува. Понякога спомените му убягват за момент, но след секунди се връщат. И разказът му започва от 8 декември 2001 година.
"Бях още студент. Тръгнахме за Банско да празнуваме, но в един момент се оказахме в страхотно задръстване. Така и не успяхме да стигнем и се принудихме да се върнем в София. Прибрах се и си легнах. Сутринта просто не можах да стана от леглото. Лявата ми страна беше така изтръпнала, че не усещах нищо. След часове успях да се надигна и оттогава започна ходене по доктори", спомня си мъжът.
Седем години лекарите не успяват да му поставят диагноза. Повечето твърдят, че му няма нищо, а кризите, които отначало получава два пъти годишно, но постепенно зачестяват, са следствие от тренировките по айкидо, на които ходи редовно. Треньорът му Ивайло Драганов, който е председател и на Националната айкидо и джу-джицу федерация, обаче загива в катастрофа. Тогава Илиян спира с тренировките. Освен трагедията решава и че не може да помага достатъчно на съпругата си, която през 2003 г. го дарява с дъщеричка Лора, а малко по-късно се ражда и Николай.
"Още докато жена ми беше бременна с Лора, аз сам си поставих диагнозата, която лекарите доста по-късно потвърдиха. В интернет търсих информация за симптомите, които имах, и един ден казах на съпругата ми: "Миличко, разбрах, че аз имам множествена склероза", разказва Илиян и добавя: "Тогава тя не повярва и ме попита как лекарите, при които постоянно ходя, няма да я установят".
Чак през 2008 г. официално му слагат диагнозата множествена склероза. Въпреки тежкото му състояние успяват с инжекции да го вдигнат на крака. Но временно. Положението става все по-страшно, докато Илиян не се озовава на стола, от който не може да стане.
С напредването на заболяването животът на компютърния спец започва лека-полека да се срива. Тогава работи в една от най-големите софтуерни фирми у нас. Тийм лидер е на голям екип. Заради затрудненото му движение започва да работи от вкъщи. Доста време се справя, но от компанията решават да вземат нов шеф на екипа.
"Най-малкото им илизаше по-евтино от мен, защото беше на ниска заплата - 5 хиляди", обобщава Илиян, който по онова време изкарва луди за българските стандарти пари.
Освен че остава без работа, по някое време си тръгва и съпругата му. Взима децата и колата и си заминава. Момент, който Илиян си спомня прекрасно: "Не издържаше вече с инвалид като мен. Всъщност очаквах да се случи доста по-рано. Мъчно ми е за тях, но това е животът. Децата вече са ученици, но не сме се срещали отдавна. Последно дойде да ме види Лора. Май беше тази година. Всъщност никой освен жената, която идва да се грижи за мен, не съм виждал оттогава. Майка ми и сестра ми живеят в Италия. Баща ми е тук, но не се интересува."


Днес Илиян се издържа с инвалидната си пенсия. От хилядите, които изкарвал, вече няма и следа. Повечето отишли за изследвания, а за останалите казва, че не знае къде са. После добавя, че може би съпругата му ги е взела. Не знае и колко точно е пенсията му. Взима я болногледачката. Три пъти на ден идва до тях. За да му помогне да стигне до тоалетната. Сутрин, за да го вдигне от леглото, вечер за да го сложи да легне.
"Аз обаче не мога да спя. Това е част от гадната страна на симптомите. Не съм спал от месеци, всъщност не помня кога за последно съм затворил очи. Гледам телевизия по цяла нощ и си мисля някакви неща..", твърди Илиян.
Голямата болка на живеещия в "Младост" човек е, че няма как да излезе, да подиша чист въздух, да поговори с някого. Единственият начин е да се постави асансьор до балкона му, но начинанието е скъпо. Опитвал да се свърже с различни организации, търсил лекари, търсил социални служби, но никой не се отзовал. Дори инвалидната количка, която стои сгъната в един ъгъл, си купил с парите от пенсията. Стои сгъната, защото няма как да се прехвърли от стола пред компютъра в нея.
В интернет Илиян Цеков намерил информация, че олио от марихуаната отслабва симптомите на множествената склероза. И е съгласен да пробва, стига да се намери кой да му донесе. Но иначе споделя, че вече не вярва да получи помощ отникъде. И от никого.

Осъдиха болен заради канабис

Болен с множествена склероза бе осъден у нас, защото засадил два корена канабис, за да облекчава симптомите. Присъдата за Марин Калчев от Ловеч дойде преди две години, след като отначало магистратите го оправдаха, защото признаха, че много медицински изследвания завършват с категорични изводи, че олиото от марихуана намалява симптомите на множествената склероза. На първа инстанция съдия Галя Маринова призна ловчалията за невинен, тъй като е извършил престъплението при условия на крайна необходимост да спаси здравето си.
В крайна сметка Калчев, който като Илиян от "Младост" е компютърен спец, бе осъден да плати 1000 лв. глоба и разходите по делото. Все пак съдът обаче го освободи от наказателна отговорност.

Владимир КЛИСУРОВ

Снимки: Борислав ТРОШЕВ

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

Нина Николина с нова песен

Нина Николина с нова песен

Дългоочакваната песен на Нина Николина вече е готова, заснето е и видеото към нея. Нина загатна, че в клипа участва Галя от балет "Сатен". Тя се включи и в най-хитовото парче на Нина Николина "Ти", което през 2003 г. изстреля певицата на върха на

Деси Цонева махна екстеншъните

Деси Цонева махна екстеншъните

И докато някои правят пролетно почистване (вж. дописката за Дара – бел. ред.), то други подхващат себе си за "тунинг". Деси Цонева обяви, че си е махнала екстеншъните от косата (изкуствените удължители), но освен това мисли за радикална промяна на имиджа. "Приятели, махнах екстеншъна и се чудя нещо - да се подстрижа ли на каре и да се изсветля ли

Части от Криско има на три места

Части от Криско има на три места

Вдъхнови се Криско и написа цяло стихотворение: Днес пораствам пак с година остарях или напротив част от мен е още в трима и делим едничък покрив. По-добър ли съм от вчера иска ми се, но едва ли пак щастлив ще се намеря с малко истински другари. И назад да се обърна да поправя разни грешки тези дето ги обичам да им кажа най-човешки

Най-четени

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Милата ми майчица, още не мога да повярвам! - плаче синът й Боян Михайлов Преодолян рак, диабет и проблеми с гръбнака мъчеха приживе певицата "Милата ми майчица, още не мога да повярвам. Болката е огромна, душата ми плаче." С тези думи синът на легендата на "Тоника" Ваня Костова - Боян Михайлов, изплака мъката си от загубата на най-популярнатата

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Мениджърът лично прати писмо до свищовлията Любовта към футболния клуб ме крепи към живота, ще нося името му до края си, отговори трогнатият фен Историята на българина Манчестър Юнайтед Здравков Левиджов трогна мениджъра на едноименния британски колос Оле Гунар Солскяер. Запалянкото призна в тъжна изповед пред "България Днес"

Сузанита друса кючек

Сузанита друса кючек

Мазен гьобек под ритмите на барабанчета друсна Сузанита. Щерката на Орхан Мурад отиде отново на дискотека след шестмесечна пауза. Сузи се разби на макс. Младата певачка накара целия оркестър да й свири на уше, за да може да се развихри на дансинга. И да покаже как може да върти дупето си на хитови мелодии

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

Колоездачка се съблече

Колоездачка се съблече

Бившата колоездачка Лучия Яворчекова не спира да радва последователите си в социалните мрежи с предизвикателни снимки. Този път тя захвърли всички задръжки. Изявяващата се като модел мадама позира както майка я е родила. Все пак Лучия е полегнала по корем и така феновете й могат да се насладят само на вирнатото й дупе

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Най-коментирани

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Поп звездата Поли Генова: Инатът стои зад успеха ми

Скандали и пошлост не са ми присъщи  Коя е тя Поли Генова е сред най-известните поп изпълнителки у нас. Музикалната й кариера започва, когато е едва 4-годишна. През 1995 г. става член на току-що сформираната детска вокална група "Бон-бон". В продължение на шест години е водеща на детското шоу. От 30 години насам животът й е обвързан с музика и е

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

От прочутия музей "Мадам Тюсо" решиха, че восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл няма защо повече да стоят при другите фигури от кралското семейство. Това се случва почти една година, след като Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Решението им бе обяснено с това

Селото на служебния премиер го кани на събор

Селото на служебния премиер го кани на събор

Народни танци и музика на площада  Очакват Стефан Янев в Поповица за веселба през юни  Селото на служебния премиер Стефан Янев го покани на събор! Жителите на Поповица пожелаха временният министър-председател да се включи в народните веселия, които традиционно се провеждат през юни. "Горди сме с него, защото е много добър и честен човек

Забравена мистерия

Забравена мистерия

"В тъмното всички сме еднакви" (ИК "Сиела") ни предлага две истории в едно. Или по-точно две свързани истории. Те са за изчезнало преди години момиче от провинциално градче и друго такова, появило се ранено и нямо, за да повдигне отново въпроса за старата трагедия. С разрешаването на въпроса се заема местна полицейска началничка

Набедена актриса: Не съм развела Касияс!

Набедена актриса: Не съм развела Касияс!

Актрисата Лара Дибилдос отрече да е имала връзка с легендарния вратар Икер Касияс и да е причина за развода му със Сара Карбонеро. В разстояние на седмица тя е втората жена, спрягана за любовница на бившия страж. Преди нея за такава бе обявена българката Надя Александрова. Това вбеси Касияс и той се закани да съди всеки

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Габриела Колева с интерес научи, че слънчогледите могат да отстраняват токсини като олово, арсен и уран от замърсена почва. Те са естествен дезактиватор на почвите и са използвани за почистването им при някои от най-големите екологични катастрофи в света, включително Чернобил и Фукушима. Слънчогледовото масло е опаковано с калций и желязо и

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 247 теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 413 320, от които активни са 36 124. 2853 са излекуваните през последното денонощие

Ирина се разголи

Ирина се разголи

Бившата половинка на Кристиано Роналдо - Ирина Шейк, подпали мрежата. Тя пусна серия горещи снимки. На някои от кадрите рускинята е гола от кръста нагоре. Прикрива гърдите си само с ръце. На други акцентът пада върху дупето й. Импровизираната разголена фотосесия бе използвана от моделката да каже "Здравейте" на феновете си в инстаграм

Мари на Гала се изруси

Мари на Гала се изруси

С нова визия блесна дъщерята на Гала - Мари. Тя смени рязко стила си, като от брюнетка стана блондинка. Дали промяната е свързана и с емоциите в живота й, не става ясно. Мари сподели, че се е влюбила в новия цвят на косата си, който досущ наподобява този на известната й

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

"Мадам Тюсо" отдели Хари и Меган от кралските фигури

От прочутия музей "Мадам Тюсо" решиха, че восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл няма защо повече да стоят при другите фигури от кралското семейство. Това се случва почти една година, след като Хари и Меган обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения. Решението им бе обяснено с това

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новозаразените с COVID-19 - 4,5% от тестваните. 2853 са излекувани

506 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 247 теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 413 320, от които активни са 36 124. 2853 са излекуваните през последното денонощие

Близките на простреляната в метрото: Беше преследвана от неин колега

Близките на простреляната в метрото: Беше преследвана от неин колега

Обект на агресивно ухажване е била 56-годишната жена, която беше простреляна в метрото вчера. Съпругът й Богомил Павлов разказа пред бТВ, че Соня се оплаквала на дъщеря им, че е преследвана от човек, с когото работи. Пред мъжа си обаче тя премълчала за проблема. Двамата със стрелеца работили заедно в Австрия

Миро от втория сезон на Big Brother почина

Миро от втория сезон на Big Brother почина

"Гадно, ужасно и тъпо. Смъртта е отнеса и Миро от втория сезон на Big Brother. Оставя Давид и Катето сами! Сбогом, момчето!" Това написа във фейсбука си водещият Ники

Илон Мъск срина цената на биткойн с над 7%

Илон Мъск срина цената на биткойн с над 7%

Компанията Тесла е престанала да приема биткойни при продажбите на автомобилите си заради опасения за ефекта на криптовалутата върху климата, съобщи изпълнителният директор на Тесла Илон Мъск в Туитър, предаде Ройтерс. След съобщението на Мъск цената на биткойна спадна с повече от 7 процента до 52 669 долара

Стрелецът от метрото се самоубил с 3 куршума, не е съпруг на жената

Стрелецът от метрото се самоубил с 3 куршума, не е съпруг на жената

Цели 3 куршума са трябвали на 61-годишния мъж, стрелял вчера по жена в столичното метро до летище София, за да се самоубие. Двамата не са съпрузи, имат семейства. До момента се знае, че 61-годишният М. П. е работел като охранител в частна фирма. Имал законен личен пистолет "Макаров". Той се возел в метрото със С. П., на 55 г

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена простреляни в метрото до летище "София"

Мъж и жена са открити в безпомощно състояние днес на метростанцията при летище "София", съобщиха от МВР. Сигналът е подаден около 14,15-14,20 ч. По неофициална информация преди това е имало стрелба. Предстои да се изясни кой кого е прострелял първи, преди да посегне на себе си. Засега не е ясна причината

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Аплодисменти за сбогом с Налбантов (Снимки и видео)

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и