Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5851767 www.bgdnes.bg

Илиян, компютърен спец, който сам си откри множествена склероза: Не съм виждал човек от месеци

„Не съм спал от месеци, не съм излизал от нас тази година. Това няма как да се случи, защото София и "Младост", където живея, не са пригодени за инвалиди като мен.“

Фрапиращите думи са на 42-годишния Илиян Цеков. Преди години бил един от най-добрите компютърни специалисти у нас. Бил щастлив с жена си и двете си деца. Изкарвал луди пари. Днес Илиян знае, че е болен от множествена склероза и живее седнал на един стол, от който сам не може да се премести. Издържа се с инвалидната си пенсия. Не помни откога не е виждал дъщеричката и сина си. И казва, че вече не се надява на помощ от никого.
За трагедията на Илиян ни разказа жената, която три пъти на ден идва, за да се грижи за него. Илиян ни посреща на стол на колелца в стаята си. Неговите крака са този стол, а светът му се заключва между стените на стаята и коридора. В кухнята не може да стигне заради малко прагче на пода.
Въпреки състоянието си Илиян се опитва да се усмихва и дори се шегува. Понякога спомените му убягват за момент, но след секунди се връщат. И разказът му започва от 8 декември 2001 година.
"Бях още студент. Тръгнахме за Банско да празнуваме, но в един момент се оказахме в страхотно задръстване. Така и не успяхме да стигнем и се принудихме да се върнем в София. Прибрах се и си легнах. Сутринта просто не можах да стана от леглото. Лявата ми страна беше така изтръпнала, че не усещах нищо. След часове успях да се надигна и оттогава започна ходене по доктори", спомня си мъжът.
Седем години лекарите не успяват да му поставят диагноза. Повечето твърдят, че му няма нищо, а кризите, които отначало получава два пъти годишно, но постепенно зачестяват, са следствие от тренировките по айкидо, на които ходи редовно. Треньорът му Ивайло Драганов, който е председател и на Националната айкидо и джу-джицу федерация, обаче загива в катастрофа. Тогава Илиян спира с тренировките. Освен трагедията решава и че не може да помага достатъчно на съпругата си, която през 2003 г. го дарява с дъщеричка Лора, а малко по-късно се ражда и Николай.
"Още докато жена ми беше бременна с Лора, аз сам си поставих диагнозата, която лекарите доста по-късно потвърдиха. В интернет търсих информация за симптомите, които имах, и един ден казах на съпругата ми: "Миличко, разбрах, че аз имам множествена склероза", разказва Илиян и добавя: "Тогава тя не повярва и ме попита как лекарите, при които постоянно ходя, няма да я установят".
Чак през 2008 г. официално му слагат диагнозата множествена склероза. Въпреки тежкото му състояние успяват с инжекции да го вдигнат на крака. Но временно. Положението става все по-страшно, докато Илиян не се озовава на стола, от който не може да стане.
С напредването на заболяването животът на компютърния спец започва лека-полека да се срива. Тогава работи в една от най-големите софтуерни фирми у нас. Тийм лидер е на голям екип. Заради затрудненото му движение започва да работи от вкъщи. Доста време се справя, но от компанията решават да вземат нов шеф на екипа.
"Най-малкото им илизаше по-евтино от мен, защото беше на ниска заплата - 5 хиляди", обобщава Илиян, който по онова време изкарва луди за българските стандарти пари.
Освен че остава без работа, по някое време си тръгва и съпругата му. Взима децата и колата и си заминава. Момент, който Илиян си спомня прекрасно: "Не издържаше вече с инвалид като мен. Всъщност очаквах да се случи доста по-рано. Мъчно ми е за тях, но това е животът. Децата вече са ученици, но не сме се срещали отдавна. Последно дойде да ме види Лора. Май беше тази година. Всъщност никой освен жената, която идва да се грижи за мен, не съм виждал оттогава. Майка ми и сестра ми живеят в Италия. Баща ми е тук, но не се интересува."

Реклама


Днес Илиян се издържа с инвалидната си пенсия. От хилядите, които изкарвал, вече няма и следа. Повечето отишли за изследвания, а за останалите казва, че не знае къде са. После добавя, че може би съпругата му ги е взела. Не знае и колко точно е пенсията му. Взима я болногледачката. Три пъти на ден идва до тях. За да му помогне да стигне до тоалетната. Сутрин, за да го вдигне от леглото, вечер за да го сложи да легне.
"Аз обаче не мога да спя. Това е част от гадната страна на симптомите. Не съм спал от месеци, всъщност не помня кога за последно съм затворил очи. Гледам телевизия по цяла нощ и си мисля някакви неща..", твърди Илиян.
Голямата болка на живеещия в "Младост" човек е, че няма как да излезе, да подиша чист въздух, да поговори с някого. Единственият начин е да се постави асансьор до балкона му, но начинанието е скъпо. Опитвал да се свърже с различни организации, търсил лекари, търсил социални служби, но никой не се отзовал. Дори инвалидната количка, която стои сгъната в един ъгъл, си купил с парите от пенсията. Стои сгъната, защото няма как да се прехвърли от стола пред компютъра в нея.
В интернет Илиян Цеков намерил информация, че олио от марихуаната отслабва симптомите на множествената склероза. И е съгласен да пробва, стига да се намери кой да му донесе. Но иначе споделя, че вече не вярва да получи помощ отникъде. И от никого.

Осъдиха болен заради канабис

Болен с множествена склероза бе осъден у нас, защото засадил два корена канабис, за да облекчава симптомите. Присъдата за Марин Калчев от Ловеч дойде преди две години, след като отначало магистратите го оправдаха, защото признаха, че много медицински изследвания завършват с категорични изводи, че олиото от марихуана намалява симптомите на множествената склероза. На първа инстанция съдия Галя Маринова призна ловчалията за невинен, тъй като е извършил престъплението при условия на крайна необходимост да спаси здравето си.
В крайна сметка Калчев, който като Илиян от "Младост" е компютърен спец, бе осъден да плати 1000 лв. глоба и разходите по делото. Все пак съдът обаче го освободи от наказателна отговорност.

Владимир КЛИСУРОВ

Снимки: Борислав ТРОШЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама