Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6049472 www.bgdnes.bg

Майката на прегазената край Луковит Цвети: Държавата отглежда убийци!

Коя е тя

Валя Гетова е майка на Цветелина Таслакова. На 5 май 2014 г. рецидивистът без книжка Хюриет Сюлейманов прегази край Луковит 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков. Цвети почина малко по-късно в болница, а Иван Гьомишев остана инвалид за цял живот. През 2015 г. убиецът успя да избяга от страната, след като бе пуснат под домашен арест. В продължение на 1,5 г. се укрива в Германия, като накрая бе заловен и екстрадиран у нас.
Г-жа Гетова е експерт в правната комисия в парламента. Има две висши образования - "Право" и "Финанси". Работила е като съдия, адвокат и управител на банка.

- Г-жо Гетова, вие проведохте битка не само срещу душманина на детето ви, но и срещу престъпното бездействие на държавата, за да можете след 3 години да видите тройния убиец Хюриет Сюлейманов зад решетките. Откъде намерихте сили и какво ви коства това?

Реклама

- Моето дете и приятелите му бяха екзекутирани от един рецидивист с над 90 висящи дела. Злото, което ме сполетя, ми отне всичко - детенцето, здравето, брака и вярата в държавата. Когато отнемеш всичко на един човек, не му оставяш нищо друго, освен да се бори, ако не за друго, то поне за справедливостта. Именно това се случи с мен. Повечето хора и през ум не им минава, че е възможно да атакуват институциите и управляващите и открито да ги обвинят, че те нищо не правят. Ако аз и родителите на Влади, Ники и Иван бяхме сред тях и се бяхме предали, убиецът на децата ни нито щеше да получи 15 години затвор, нито щеше да бъде издирен и тикнат зад решетките. В този смисъл вярата и борбата за справедливост са източникът на нашите сили.

- Не иззехте ли вие всъщност функцията и работата на властите, за да постигнете успех?

- Не! Ако бяхме иззели функцията на държавата, щяхме моментално да обявим награда за главата му или да постановим и изпълним смъртната присъда на Хюриет. Колкото и голяма да е болката, все пак сме разумни хора. Ние не искахме нищо друго, а просто да се свърши работа и този примат да е в затвора, където за щастие вече е.

- Как се стигна дотам, че убиецът избяга?

-Факторите за това са много, но ще посоча този, който избожда очите. Хюриет Сюлейманов е рецидивист, който цял живот е извършвал престъпления и се е укривал от закона. Няма нито една причина да се мисли, че подобен човек ще остане в България в момента, в който бъде пуснат от ареста. Всеки едни прокурор само като му погледне физиономията и досието, трябва да му стане ясно, че той ще избяга. Ние нееднократно апелирахме да не го пускат под домашен арест, но никой не ни чу.

- Какво трябваше да се направи?

- Елементарно е! Съдът трябваше да му наложи огромна парична гаранция. След като той не намери пари, за да я плати, ще остане в ареста. Да не говорим, че гаранцията служи и като обезпечение. Искам да посоча, че само експертизите по делото струват на данъкоплатците над 40 хиляди лева, които убиецът няма да върне. Всичко това можеше да се предотврати, ако магистратите съвестно спазваха и прилагаха закона. Необходимо е малко усилие, човечност и съобразителност, които явно липсват в нашата съдебна система.


Реклама

- Хюриет говори от затвора и продължава да твърди, че не е виновен, че колата на децата се е врязала в него, че експертизите са манипулирани. Какви обаче са фактите?

- Това са последни гърчове, чрез които той се стреми за пореден път да се оправдае. Фактите са, че на три съдебни инстанции с десетки експертизи на доценти, следствени експерименти и свидетелски показания се доказа категорично, че той е убил на място три деца, а едно остави инвалид за цял живот. Това е!

- Кой в виновен, че у нас хора като Хюриет цял живот шофират без книжка, убиват хора и се измъкват безнаказано?

- Открито упреквам в умишлена глупотия и непукизъм както управляващите, така и съдии и прокурори. Абсолютна тъпота и некомпетентност е да не се работят 90 висящи дела с години и да се чака да изтече давността. През месец са подавани сигнали в полицията срещу Сюлейманов, и то на територията на цялата страна. Проблемът е, че нашият случай не само не е единствен, а е част от хилядите такива.
В много отношения държавата чрез своите органи и главно чрез бездействие уврежда, обезверява и убива своите граждани!

- Какво трябва да се промени?

- Първо, тези прокурори, които са били наблюдаващи по преписките и разследването, трябва да бъдат уволнени дисциплинарно. Само така другите ще се стреснат и ще заработят.
Трябва да се наложат крути мерки, високи, събираеми глоби, конфискация на автомобили. Трябва да се издирят всички, които карат без книжки. Това не е никак трудно, особено по малките градове, в които полицаите знаят всичко за всеки. Ще посоча, че в България половината шофьорски книжки са фалшиви.
Има и друг основен проблем. Гражданинът не е виновен, че е тъп, че е циганин, че е малограмотен, че не спазва законите. Управляващите са тези, които трябва да намерят път и механизъм да го коригират в правилна посока. В момента например 10% от ромите имат някакво образование, но почти никой от тях не работи. Като Хюриет са десетки хиляди, които са потенциални или вече настоящи престъпници, но явно на никой не му пука.

- Промени ли се правораздаването след присъдата, която извоювахте?

- Да. 15-те години затвор, на които бе осъден Хюриет, са прецедент и е най-високата присъда, давана за катастрофа в новата ни история. След нашия случай съдилищата започнаха да дават големи ефективни присъди. Преди това се постановяваха само условни. Проблемът е там, че за да се стигне дотук, ние едновременно бяхме пострадали, следователи, инициатори за промяна и консултанти. Не е наша работа да охраняваме и вършим работата на държавата.

- Какви кампании предприехте?

- Чрез наша благотворителна кампания успяхме за няколко месеца да съберем пари и да се извърши цялостен ремонт на реанимацията в гр. Плевен, която обслужва близо 1,5 млн. души. За два месеца събрахме над 150 хил. лева. Купихме ново оборудване, легла, бронхоскопска апаратура и монитори за травматологията. В момента ремонтираме църква на над 110 години. Всичко е в името на безопасността на децата.


Любен ДИМИТРОВ

Реклама
Реклама
Реклама