Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6095967 www.bgdnes.bg

КОРНЕЛИЯ ЯХНА МАЙКИ

Конят всъщност е кротка кобилка

Надя Панкова


Всички в село Мрамор се питаха от къде се появи конят, който възседна Корнелия Нинова.
Единственото, което се разбра за него е, че се казва Майки.
“Мноооого красиво животно! Благодаря на домакините и организаторите. Беше страхотно преживяване!”, написа Нинова и остави нацията с усещането, че Майки поне й е предоставен от местните.
“Точно обратното. Ние нямаме конни бази в селото. Този кон дойде заедно с треньор и с госпожа Нинова отнякъде и след като свърши ездата й, двамата си тръгнаха с животното. Местните дори се чудеха кой е човекът и кой е конят с лидера на БСП, тъй като конят така и не бе включен в нито едно от състезанията на празника”, разказаха за “България Днес” от кметската администрация в с. Мрамор.
От администрацията са в почуда защо Нинова не е взела някои от конете в селото, а е довела свой. Причината за това е от съображения за сигурност. Майки не е за езда, а е впрегатен.
Което от своя страна го прави изключително кротък и качвайки се на гърба му, Нинова не рискува да я хвърли.
30 хиляди лева струва кон от фризийската порода, какъвто е Майки. Конят, който всъщност е кобила, е от столичната база “Хан Аспарух”, а треньор й е Христо Георгиев. Именно той събрал очите на местните в селото, като се появил с поводите на животното и накарал червената фурия да възседне враната красавица. От БСП разказаха за “България Днес”, че Нинова за пръв път видяла животното на площада в селото и никога преди не се е качвала на яката му гърбина.
“Госпожа Нинова за пръв път се качва на такова огромно животно. Кобилата се казва Майки, на 11 години е и идва от Холандия. На ден изяжда по 8 кг гранули, половин бала сено и половин бала слама”, разказаха от пресцентъра на Столетницата.
Въпреки че язди от малка и дори се е опитвала да яха кон без седло, самата Нинова признава, че още не е съвсем в свои води на гърба на подобно чудовище.


Затова и най-вероятно от конна база “Хан Аспарух” са решили да й дадат именно фризийски кон - животното не е ездитно, а се използва за впрягане и теглене, което личи и от масивното му телосложение. Майки заради кротостта си се ползвала от базата като атракция по партита и сватби, разказаха запознати за “България Днес”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама