Жената на Григор Вачков Силвия в покъртително интервю: Гришата ми каза, че ще умре млад!

Приятел
Автор: БД Онлайн

Жената на Григор Вачков Силвия в покъртително интервю: Гришата ми каза, че ще умре млад!

На сватбата ни беше с чужд балтон, чужд панталон и чужд шал

Коя е тя
Силвия Вачкова е съпруга на големия наш актьор Григор Вачков и майка на талантливата актриса Мартина Вачкова. Силвия е завършила българска филология, владее няколко езика. Дълги години работи за немска телевизия като журналист, а после и като продуцент, мениджър и презентатор на рекламни филми. Тези дни се откри изложба в памет на Григор Вачков и пред "България Днес" журналистката разказа спомени, неизричани преди.

Лили АНГЕЛОВА
снимки: Пламен КОДРОВ

- Г-жо Вачкова, как ви понесоха годините самота без Григор Вачков?
- Много, много трудно! Сега се навършиха 37 години, откакто Григор го няма. На 26 май щеше да навърши 85 години. В началото много го сънувах, постоянно нещо си говорехме на сън, сега вече не толкова. Най-често се присънва на моята приятелка Валя, той много я обичаше. Не се приемам за вдовицата на Гришата, а за жена му. Той не е умрял в моето съзнание! Помня как бях на 15 години, когато се запознахме. Каза ми: "Аз тебе много те обичам и ще се оженя за теб. Но трябва да знаеш, че ще умра млад." Не му вярвах. Като се прибрах у нас, викам на баща ми: "Гриша ще се ожени за мен", а той беше от основателите на Софийската филхармония, казва: "Ще има да гладувате много". После постави условие да уча, да завърша.


- Как се запознахте?
- Първата ни среща бе в Двореца на пионерите. Играех в кукления театър, но правихме жива пиеса с участието на Вачков. Само като се покажеше, залата избухваше в ръкопляскания. В същото време беше страхотен кавалер, невероятно мил. Ставаше да ми отстъпи място зад кулисите - на мен, пиклата. Подаваше ми ръка. Не знам какво се е случвало в душата му. После замина да играе във Враца, пишеше ми писма. И аз му пишех. Така година и половина. Когато Сърчаджиев извика обратно тук любимите си ученици и създаде Сатиричния театър, станахме гаджета. Но виж, никога не съм била влюбена в Гриша, просто много го обичах. Толкова добър беше, толкова благ. Безкрайно мил и много беден. На сватбената ни снимка е с чужд балтон, чужд панталон и чужд шал. Аз съм с черна рокля, която си ших за Нова година, и три проскубани хризантеми. Нямаше къде да живеем, прибра ни един от чичовците ми. Заживяхме в тяхната кухня, хората си готвеха в спалнята. Там родих. Без баня, без хладилник, без печка, без парно. При това на 17 години. Колегите на Вачков дори се майтапеха с него и му викаха "педофил", защото бях много малка, когато родих Мартина. Но понеже следвах редовно, трябваше да извърша "големия си грях" спрямо Мартина - на две години я дадох на седмични ясли. Само събота и неделя бяхме с детето. Мартина все гледаше тъжно. Все нещо въздишаше, трепереше. Да ти се скъса сърцето! Тя и сега ми казва, че няма как да ми го прости. Ходехме с Гриша и се криехме, гледахме от терасата как вътре децата танцуват. И нашата уж танцува, ама една тъжна, унила...


- Много сте се обичали, вярно ли е, че сте го ревнували?
- Абсурд, не! Страшно хубаво живяхме. С много топлота и грижовност. С ръка не сърцето казвам, че никога не съм го ревнувала. До степен, че когато тръгваха някъде на снимки, слагах в джоба му презерватив. Той се ядосваше, ама аз казвах, че знам какво е на снимки. Викам му: "Е, сега, като ти влезе някоя в стаята, няма да я изпъдиш!". Голяма работа беше Гришата, толкова висока летва, че нито аз, нито Мартина случихме на мъже след него.


- Той си отива едва на 47 години, имаше ли предчувствие?
- Не знам. Една вечер с негови колеги от "Мъжки времена" дойдохме вкъщи. И той, който никога не пиеше, цяла нощ си сипваше бира в чаша, пълна с лед. Да е ледено, ледено, ледено. В полунощ се оплака, че го боли главата. После каза, че му минава. Не пи аналгин. Отидох да спя в стаята на Мартина, да не го безпокоя, да си почине добре. На другия ден тръгвах на работа, но се върнах от вратата. Влязох в стаята - пердетата пуснати, мрак. А той хърка. Гришата, който цял живот спеше като агънце, сега хъркаше с полуотворени очи. И тогава разбрах: "Ето, стана нещото, заради което живях в страх! Пъхнах му в устата един нитроглицерин, той ми прехапа пръста." После извикахме лекар. Той така и не дойде на себе си, издъхна след осем дни.
- Не се ли сетихте за заръката на баба Ванга да не пие студени неща?
- Едва ли точно в този момент за това сме си мислили. Макар че когато последно той отиде при нея, тя му каза: "Носи си новите дрехи, Гриша, и си живей живота". Всички знаем колко деликатна беше Ванга, може би не искаше да му каже, че нещо ще се случи с него. Никога няма да забравя, когато Мартина, вече 20-годишна, преживя погребението на баща си. Тогава й помогнаха най-близките. Взеха я, водиха я нагоре-надолу. Венчето, Невена Коканова, ни хвана двете за ръце. Днес тя е през един гроб от Гриша и каза: "Спокойно!" - това ни повтаряше и ни стискаше ръцете, аха да ги счупи.
- Имали сте много приятели. Вярно ли е, че след Мартина сте забременели още веднъж?
- Да, с момиченце, а Григор мислеше, че ще е момче. До седмия месец всичко беше наред, после се появиха проблемите. През това време Гришата беше на снимки. Няма как да кажа, че тази драма не ни съсипа. Но той пред мен се държеше сякаш нищо не се е случило. Опитваше да ме развлича, появи се в болницата с букет цветя. Държеше се така, сякаш съм му родила син. Все повтаряше: "Всяко зло за добро".
- Разбирам. След Гришата ви е било трудно да не сравнявате всички с него.
- Да, защото кой е тоя мъж, който ще има самочувствието да бъде с жената на Григор Вачков? Да, имаше един човек, с когото бяхме заедно почти 30 години, на периоди. Но живеехме отделно, а аз не смеех никъде да отида с него. Това мачкаше самочувствието му. Така и не се получи нищо.


- Внучката доколко прилича на дядо си?
- Много! Хвалят таланта й да рисува. Сега са й възложили да направи пощенска марка на дядо си, да я нарисува. И тя е много притеснена дали ще й се получи. Но е много скромно детенцето ни.


- На вас не ви ли се работи още?
- От 1990 г. бях стрингер за немска телевизия. Това е човекът, който организира снимачния процес, който трябва да може да е всичко - хем предлагам темите, хем ги снимам. Малко съм уморена, но обичам работата си. 37 години работих за немците. Няма да забравя как снимахме възродителния процес. Първи снимахме в Момчилград, най-тежките райони, интервюирала съм край танковете Лютви Местан и кой ли не. Но най впечатлена съм от Ахмед Доган. На него му симпатизирам изключително. И знаете ли, никой от политиците ни, никой от известните ни хора не ми отказваше да го снимам. Защото бях "жената на Гришата Вачков". И днес съм така, не вдовицата, а жената на Гришата!

Антонио Бандерас: Мелани Грифит беше по-забавна от Никол

Антонио Бандерас: Мелани Грифит беше по-забавна от Никол

"Мелани е вид шампанско с мехурчета. Никол пък е сок от пресни плодове, напълно детоксикиращ". С тази метафора испанският актьор Антонио Бандерас обясни разликите между двете жени, които е обичал - актрисата Мелани Грифит, с която се раздели след 18 години брак през 2014 г. и брокерката Никол Кимпел, с която има връзка от 5 години насам

Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

"С това завърших участието си на Световното първенство в Баку, което е и последно за мен! Да, можех да участвам във финала на лента, ако не бях пропуснала един от елементите си, но съм щастлива, защото точно тук аз спечелих най-важната си битка, тази със себе си! Раздадох душата и сърцето си на килима заради всички, които ме обичат

Почина легенда на художествената гимнастика

Почина легенда на художествената гимнастика

Почина геленда на художествената гимнастика - Емилия Бонева. Новината съобщи синът й Любомир в социалните мрежи. Българската школа на художествената гимнастика отдавна е прекрачила границите на страната. И принос за това имат десетките наши треньори, които положиха основите на този спорт не само в Европа, но и в Канада, Нова Зеландия

Зуека потъва с гигаланец

Зуека потъва с гигаланец

Зуека е накичен в басейна, потъва като „Титаник“! Ланец като верига за извличане на самолетоносачи носи любимият комик, но не му се получава - крепи се едва-едва на повърхността на водата. Ако го видите - хвърлете му един пояс, не рискувайте да го оставите без спасителни

Мнения

  • 1. Oт мнение на 28.03.2017

    Внучката е по-добре да не прилича на дядо си, още по-малко на майка си!

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

"Златната" Християна скъса с гаджето

"Златната" Християна скъса с гаджето

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

Стреляната Симона отсвири бившия

Стреляната Симона отсвири бившия

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

Актриса от "Откраднат живот" наля дупе

С наедряло дупе се появи Ралица Паскалева в новия сезон на "Откраднат живот", забелязаха бдителни фенове на сериала. Красивата брюнетка видимо е понапълняла, нещо съвсем нормално сред раждане. Натрупаното тегло най-ясно се забелязва при дупето, което сериозно е пораснало. Д-р Стилянова, както е екранното име на Паскалева,

Белнейска приета в болница

Белнейска приета в болница

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,

Косата на дъщерята на Каниджа излетя

Косата на дъщерята на Каниджа излетя

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

Бившите половинки на Григор Димитров - Серина Уилямс и Никол Шерцингер, се скараха заради него! Най-добрият ни тенисист стана причина за края на едно дългогодишно приятелство. Преди няколко месеца той се раздели с Никол. Явно краят на връзката им не е бил никак лек за двамата и те не поддържат никакъв контакт.

Кобрата пръв в света

Кобрата пръв в света

Кубрат Пулев оглави световната ранглиста на версия IBF в професионалния бокс. Различните боксови асоциации публикуваха ранглистите си за септември. Кобрата е лидер в подреждането. Българинът е задължителен претендент за световната титла в тази федерация. Зад него са Адам Ковнацки, Агит Кабайе, Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Сергей Кузмин,

Най-коментирани

Детето чудо Крисия: 
Нямам гадже, самотна съм

Детето чудо Крисия: Нямам гадже, самотна съм

Малката певица спи с кучето си Тоби  "Засега си нямам гадже". Това заяви детето чудо Крисия по повод спекулациите от последните месеци, че е в по-близки отношения с неин приятел от училище. 15-годишната певица отрече слуховете, че си има приятел, и замества празнотите, като спи в леглото с любимото си куче Тоби.

Кулагин налита на Славена Вътова

Кулагин налита на Славена Вътова

На пух и прах направи гримьорът Валентин Кулагин моделката Славена Вътова. Известен с пиперливия си и безпощаден език, Кулагин не пощади Вътова, която се изявява като жури в предаването "България търси талант". "Абе на тази Вътова защо й е толкова крива главата? Да не са я минали през менгеме?! Като настъпена моцарела е.

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Пейка на трамвайна спирка мъчи пътници

Новата пейка на спирката на трамвай номер 7 на бул.България и бул.Гешов предназначена за пътниците е толкова високо монтирана че краката на чакащите висят във

Закопчаха Мариан Бачев

Закопчаха Мариан Бачев

Сложиха му скоба, докато води детето си на градина, съветват го да даде подкуп Идея за рушвет за влизане в детска градина, подхвърлена от служители на Центъра за градска мобилност, вбеси актьора Мариан Бачев. "Да ми обясняват как да давам 200 или 500 лева на някой, ми дойде в повече. Да дадеш рушвет е толкова естествено според тях.

Мегз и Калканджиева близо до бой

Мегз и Калканджиева близо до бой

Почти до бой стигнаха Мегз и Жени Калканджиева. Миската скочи остро на дизайнерката по време на модно ревю. Мегз използва нецензурни думи по адрес на Калканджиева, която не й остана длъжна. Двете едва не се хванаха за косите. Бързата намеса на Мартин Карбовски предотврати свадата. Водещият изведе извън залата 6-ата по хубост в света.

Пентагона обяви за автентични записи на НЛО

Пентагона обяви за автентични записи на НЛО

Американското военно министерство официално признава, че три видеоклипа, записали среща между бойни пилоти и неидентифицирани летящи обекти (НЛО) са автентични. Това става ясно от статия в престижното научнопопулярно списание "Популяр механик". Изданието се позовава на материал, публикуван в сайта на неправителствената организация "Белк Велвет",

Бой във "Фермата"

Бой във "Фермата"

Насилие във "Фермата". Кибритлията Иван Милин нашамари Елизабет Илчева. Двамата проведоха дълъг спор. Точно когато разправията изглеждаше затихнала и се очаква примирие, лошото момче от Разлог плясна мощен шамар на Елизабет. Разтреперана и унизена, девойката веднага избяга далеч от Милин. Все пак Елизабет намери сили и извика екипа на продукцията

Гери Никол мята дупе в Дубай

Гери Никол мята дупе в Дубай

Чак в Дубай развъртя задните си части Гери Никол. Певицата, която не спира да обикаля света, съвсем скоро беше на гръцкия остров Миконос, сега е в емирството, където освен на нощния живот се радва и на възможността да покаже на всички яката си

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Национал със скъсани гащи в Ермитажа

Футболният национал Георги Костадинов показа доста лош вкус при посещението си в прочутия музей Ермитаж в Санкт Петербург. Играчът на руския "Арсенал" (Тула) се показа край някои от най-ценните произведения на изкуството в света с опърпани дънки, сиутшърт "Долче и Габана" и маратонки. За да бъде контрастът пълен,

Илиев сбъркал

Илиев сбъркал

Треньорът на "Черно море" Илиан Илиев призна, че може би е сбъркал при определянето на стартовия състав за гостуването на "Левски" (0:3). "Първият гол беше абсурден, но това е част от футбола. Не се сърдя на момчетата, те се стараха много. Може би и аз сгреших, че направих толкова промени в състава, но това ми е работата - да взимам решения",

Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

Невяна Владинова: Това беше последното световно за мен, раздадох душата и сърцето си на килима

"С това завърших участието си на Световното първенство в Баку, което е и последно за мен! Да, можех да участвам във финала на лента, ако не бях пропуснала един от елементите си, но съм щастлива, защото точно тук аз спечелих най-важната си битка, тази със себе си! Раздадох душата и сърцето си на килима заради всички, които ме обичат

Почина легенда на художествената гимнастика

Почина легенда на художествената гимнастика

Почина геленда на художествената гимнастика - Емилия Бонева. Новината съобщи синът й Любомир в социалните мрежи. Българската школа на художествената гимнастика отдавна е прекрачила границите на страната. И принос за това имат десетките наши треньори, които положиха основите на този спорт не само в Европа, но и в Канада, Нова Зеландия

Младен Маринов: Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

Младен Маринов: Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира предвижването с електрически тротинетки по улиците у нас, предаде БНТ. Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Застаряващите екшън звезди – последната мания на Холивуд

Застаряващите екшън звезди – последната мания на Холивуд

С излизането днес на трейлъра на „Рамбо: Последна кръв“ феновете започнаха да точат зъби за филма на 73-годишния в момента Силвестър Сталоун. Комикът Алис Тейлър-Матюс предложи слоганът към филма да бъде: „Отмъщението се сервира студено“. “Върви да ядеш пудинг!”, заповяда хейтър на Сталоун. Колкото и да се правят коментари за възрастта на звездата,

Кайли Дженър и Травис Скот: Сексът стана по-качествен след раждането на дъщеря ни

Кайли Дженър и Травис Скот: Сексът стана по-качествен след раждането на дъщеря ни

22-годишната милиардерка Кайли Дженър проговори за сексуалния си живот с рапъра Травис Скот, признавайки, че той е станал много по-качествен и добър след раждането на дъщеричката им Сторми миналата година. Всичко това, а и още, Кайли разкри пред Playboy, чиято корица украси с провокативна снимка. В интервюто пред списанието се включи и Травис,

Миролюба Бенатова: Наистина съм шофьор на такси, не е експеримент

Миролюба Бенатова: Наистина съм шофьор на такси, не е експеримент

- Много са се подобрили услугите в България. Казва ми го немски гражданин, когото возя от Полиграфията до Аерогарата. Говорим на английски и той споделя, че е впечатлен. Ето, преди не можех да си говоря с шофьорите, а сега мога. – допълва той. Така започва публикация на Миролюба Бенатова във фейсбук

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

Хипертония втора степен, създаваща реална опасност за живота, спиране на моторните функции на жизненоважни органи, многократно колабиране са част от сериозните здравословни проблеми, засегнали бизнесдамата Маринела Арабаджиева, съобщават от екипа на бизнес дамата, която беше освободена под домашен арест с решение на Специализирания наказателен съд

Тончо Токмакчиев разходи внучката

Тончо Токмакчиев разходи внучката

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Хакнаха Синода

Хакнаха Синода

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Белнейска приета в болница

Белнейска приета в болница

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.