Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6158727 www.bgdnes.bg

Легендарният вратар Пламен Николов: Без Трифон не е същото

Добромир ДОБРЕВ

Кой е той?
Пламен Николов е роден в Дряново на 20 август 1961 г. Юноша на местния клуб "Локомотив". С "Локомотив" (Сф) и "Левски" записва 248 мача в "А" група. Завършва кариерата си в "Септември" (Сф). Три пъти е шампион на България със "сините", четири пъти вдига Купата на страната. Четири последователни години е избиран за най-добър вратар у нас - от 1992 до 1995 г.
Печели бронзовите медали в САЩ през 1994. Влиза за едно полувреме срещу Швеция. Така се превръща в единствения български вратар, играл и не допуснал гол на световни финали. "България Днес" говори с Пламен за предстоящата сбирка на героите от Пеневата чета в Дряново на 12 април.

- Г-н Николов, в сряда героите от САЩ '94 се събирате в родния ви град Дряново. Вълнувате ли се?
- Чак вълнение, не. Хубаво е, че ще се съберем отново и ще се видим с отбора. Времето лети, всеки си има своите задачи и все по-рядко се срещаме. Това, че шоуто ще бъде в Дряново, е добре. Излиза, че аз съм домакин на срещата. Не знам организаторите как са преценили и от кой отбор ще бъда аз - от легендите на Дряново или от Пеневата чета.
- Може ли да изиграете по едно полувреме и в двата състава?
- Нямам представа. Не знам дали ще ми стигнат силиците за цял мач.
- В града празнувате 90 години организиран футбол. Как ще протекат събитията?
- Първо ще се проведе детски футболен турнир, за който съм запознат от ръководството на града и местния клуб "Локомотив". Добре е, че има подобни събития не само в моя роден град. Без да обръщаме достатъчно внимание на подрастващите, нещата няма как да вървят. Хубаво е, че събитието съвпада със седмицата на един от най-светлите християнски празници Великден.
- 23 години след великото американско лято в каква спортна форма сте?
- Със сигурност не съм в същата форма като тогава, когато попаднах в групата на националния отбор и пътувах за Щатите. Но все пак и другите няма да са както преди и нещата се компенсират. Хората, които дойдат да гледат мача, ще се върнат с добро в спомените си назад. Ще видят някои интересни личности и хубави изпълнения в по-забавен каданс. Все пак сме постигнали някакви успехи във футбола.
- Феновете още живеят със спомените от вашето поколение. Усещате ли това?
- От една страна, е малко притеснително, че толкова години по-късно си спомняме и говорим само за онова американско лято, просто защото след това нямаме други такива успехи. Иначе е хубаво, че изобщо сме записали подобна страница в историята си. Въпреки че някои хора го омаловажават. Надеждата крепи човека. Трябва да продължим да вярваме в качествата на нашите футболисти.
- Означава ли това, че сте оптимист за бъдещето на българския футбол?
- Виждаме какво прави сега юношеският национален отбор до 19 години. Момчетата се класираха на европейско първенство. Много работа ни чака, никой не го отрича. Мъжкият отбор победи Холандия, но това е само една стъпка до постигане на целта, а именно бараж за световно. Трудно ще бъде след грешните стъпки срещу Франция и Швеция. Имаме реалната възможност сами да определяме съдбата си. Ако правилно си подредим пасианса, може да имаме успех.
- Ще видим ли отново България на световно първенство скоро?
- Искам да го видя, защото годинките бързо минават. Почти 20 станаха, откакто нашият отбор не е бил на световно. Дори от последното ни европейско се изтъркаляха 13 години. Това не е малък период. Дано отново изпитам това чувство, което през 1994-а усетих като футболист, а през 2004-а като помощник-треньор на Пламен Марков в Португалия.
- Сега великият Димитър Пенев отново ще ви бъде треньор за един мач.
- В прекрасни отношения съм със старшията. За последно бяхме заедно преди половин година на демонстративния мач в Швеция - една прекрасна инициатива. Доста хора дойдоха на стадиона. Видяхме кой колко е напълнял и остарял. Спомнихме си и за хората, които вече не са между нас.
- Липсва ли ви Туньо?
- Естествено, че нищо вече не е същото без Трифон. Един приятел, който си отиде твърде рано от живота. С него сме били заедно и в радости, и в неуспехи. Първо и с главна буква той беше човек. Винаги беше готов да помогне на всеки един от нас. Трифон беше и голям футболист. Ще почетем паметта му с минута мълчание и ще изкараме на терена неговата фланелка с №3. Каквото и да се направи за него, ще бъде малко.


- Миналата година за пръв път героите от САЩ '94 се събрахте за погребение. Не скрихте болката си.
- Времето минава, но нещата не си отиват толкова лесно. Във всеки един момент спомените с Туньо и емоциите са в нас. По някакъв начин трябва да приемем фактите и да работим за това да има други Трифонивановци, като него.
- Сега поводът за срещата е хубав. Какво ви даде "Локомотив" (Дряново)?
- Там започнах да играя футбол. В Дряново съм роден и живях до 20-ата си година. Този отбор ми даде началните стъпки. До влизането ми в казармата бях футболист на местния клуб.
- Кой е най-паметният ви мач с екипа на "Локо"?
- Може би дебюта ми с първия отбор. Бях едва на 16 години. Играл съм дори срещу ЦСКА тогава. Майка ми и до днес си живее в Дряново и за всякакви празници се събираме там цялото семейство.

Реклама

8 герои от САЩ идват в Дряново

Осем от героите от САЩ '94 са потвърдили участие на демонстративния мач по повод "90 години организиран футбол в Дряново". Спектакълът ще се състои на 12 април (сряда) от 17,00 часа на стадион "Локомотив" в Дряново. Тимът на Пеневата чета ще се изправи срещу ветерани от местния клуб. Срещата ще се ръководи от най-добрия международен съдия за последното десетилетие в България Антон Генов.
Екипа на България отново ще облекат Пламен Николов, Ивайло Йорданов, Златко Янков, Емил Костадинов, Наско Сираков, Бончо Генчев, Илиян Киряков, Даниел Боримиров. Към бившите национали ще се включат още Радостин Кишишев, Гошо Гинчев, Пламен Гетов, Валентин Станчев, Дончо Донев, Станислав Генчев, Иво Паргов и Емил Тодоров. Димитър Пенев и неговият помощник от САЩ Красимир Борисов отново ще влязат в ролята на треньори.

Светльо Дяков открива празника

Капитанът на българския национален отбор и на "Лудогорец" Светослав Дяков ще открие празненствата в Дряново на 8 април. Тогава започва Великденският детски турнир. В сблъсъка между звездите пък ще участва бившият вече собственик на "Левски" Иво Тонев, който е играл за клуба от Дряново, докато е бил в казармата. Президентът на "Локомотив" (Сф) Иван Василев е предоставил екипите на двата тима. Ще бъде изработена и фланелка с номер 3 за покойната легенда Трифон Иванов.
"Има голям интерес към турнира. Очакваме над 3000 човека да посетят празника и да изгледат двубоя между великите футболисти от националния отбор и славните ветерани на Дряново", каза президентът на клуба и култов диджей Теди Джорджо.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама