Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6267802 www.bgdnes.bg

Eто го най-богатия българин

На 1,3 млрд. долара е оценена основаната от Владимир Тенев компания

29-годишен български математик се превърна официално в първия роден милиардер. И то, без да е кисела мутра, която безчинства безнаказано под носа на ченгета и прокурори. Или пък мазен политик, лъжещ нагло избирателите си, за да краде с пълни шепи от бюджета с калпави ремонти или далавери.
След години учене, къртовски труд, находчивост и подходяща бизнес среда Владимир Тенев успява да докаже, че човек може да стане богат само с ума и способностите си. Естествено, това не става в България, а в САЩ, където талантът и способностите му са оценени подходящо. В случая това е създадената от завършилия университета Станфорд математик през 2013 г. компания "Робинхуд". Само четири години по-късно тя вече е оценена от банкери на Уолстрийт на феноменалните 1,3 милиарда долара. Анализатори коментират, че сумата дори е малка и прогнозите са съвсем скоро да нарасне 2-3 пъти.
В основата на впечатляващата сума е създаденото от Тенев и неговия състудент Байджу Бат едноименно мобилно приложение, което предлага безплатна търговия на фондовите борси. Макар и звучащо съвсем просто, изобретението на нашенеца е на път да направи революция на финансовите пазари зад океана. Причината е, че с него всеки обикновен човек може да търгува на борсата през смартфона си. И то без никаква комисиона, за разлика от традиционните брокерски фирми.


Предложената от Тенев изгода е оценена бързо от американските клиенти. Така към днешна дата приложението вече има почти три милиона клиенти в САЩ. Според основателите досега дружеството е спестило на потребителите си над 500 млн. долара от такси при трансакции за общо 50 млрд. долара.
В свое интервю Владимир Тенев и партньорът му Байджу Бат обясниха, че целта им е експанзия и в Европа. За целта обаче те се нуждаят от сериозно финансиране за инвестициите си. Това ги кара да потърсят съдружници.

Впечатляващите резултати на компанията им бързо са оценени от богати рискови инвеститори. Покупката на акции при организирания преди няколко седмици инвестиционен рунд оценява "Робинхуд" на минимум 1,3 милиарда. Сред новите партньори на нашенеца са компанията „Гугъл“, актьорите Аштън Къчър и Джаред Лето, рапърът Снууп Дог и руският милиардeр Юрий Милнер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама