Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/6360985 www.bgdnes.bg

Витамин В2 и неговите ползи advertorial icon

Витамин В2 или рибофлавин е сред най-малко обсъжданите витамини, вероятно защото не много хора страдат от неговия дефицит. Въпреки това, B2 е един от най-важните витамини от серията В комплекси, които играят роля в различни процеси на тялото. Ето имате нужда от витамин В2.

Засилва метаболизма: Всички основни хранителни вещества като въглехидрати, протеини и мазнини, които осигурявате на вашето тяло, се нуждаят от витамин В2 за разграждането им. Рибофлавинът е ключов играч, който помага на тялото да извлича енергия за своите процеси.

Предотвратява анемия: Витамин В2 се изисква за синтеза на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в тялото. Той също така играе роля в абсорбцията на желязо, минерал, който отговаря за свързването на кислорода. Следователно, ниските нива на В2 също могат да понижат нивата на желязо в тялото, причинявайки умора поради развитието на анемия.

Повишава естествения имунитет: Витамин В2 се изисква за процеса на синтез на антитела. Той помага на естествения защитен механизъм на тялото да укрепва и предпазва организма от инфекции.

Поддържа здравата кожа: Ролята на витамин В2 за поддържане на здравето на кожата се вижда ясно при заболяването пелагра, състояние, причинено от острия дефицит на този витамин В комплекс, който води до улцерация на кожния слой на кожата. В действителност, витамин В2 се нарича “антипелагра” витамин, поради мощните си антиоксидантни свойства. Рибофлавинът участва в отделянето на слуз, която поддържа кожата навлажнена. Следователно, тя предотвратява състояния като екзема и дерматит.

Помага за заздравяване на рани: Витамин В2 е ключов компонент за поддържане на тъканите и клетките. Необходимо е за нормален растеж и ремонт на клетките. Също така ускорява процеса на възстановяване на наранявания.

Изисква се за здравето на очите: Въпреки че ролята на рибофлавина в здравето на очите не е ясно разбрана, изследователите отбелязват, че наличието на рибофлавин-зависими рецептори в ретината подсказва ролята му в адаптирането на нощната светлина и нощното виждане. Някои проучвания показват, че В2 е важно за предотвратяване на катаракта при възрастните хора.

Помага за защита на нервната система: Както другите витамини от витамин В, витамин В2 също играе роля в защитата на нервната система. Предлага се лечение и профилактика на няколко нарушения на нервната система, включително тревожност, болест на Алцхаймер, множествена склероза и други.

www.phytopharma.eu;

"Фитофарма" ЕООД,

тел.: 06952 2292; 06952 2430

Реклама
Реклама
Реклама