Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6387063 www.bgdnes.bg

Затварят екарисажа във Варна

Няма къде да погребват животните, страх от зарази

Доли ТАЧЕВА

Половин Българя може да се окаже осеяна с животински трупове, ако екарисажът във Варна спре да работи. Очаква се това да стане през следващата седмица. От крематориума предупреждават, че от 17 август ще спрат да приемат животински трупове. За това алармира пред "България Днес" проф. Димитър Белоречков, председател на съюза на птицевъдите.

До него е достигнало писмо от управителя на екарисажа, в което уведомява, че дейността ще бъде прекратена заради изтичане на допълнително споразумение с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Реклама

"Считано от 17.08.2017 г., "Екарисаж-Варна" ЕООД ще бъде принуден да прекрати събирането, транспортирането, съхранението и обезвреждането на умрели животни от регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност животновъдни обекти; на умрели животни и странични животински продукти, добити при клане на животни в обекти само за лични нужди; както и убити животни при ликвидиране на заразни болести, на зародишни продукти, суровини и храни от животински произход, на територията на страната, от обслужваните области - Варна, Добрич, Силистра, Бургас, Ямбол, Сливен, Ст. Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград", се пише в писмото.


Ако крематориумът за животински трупове наистина затвори, в изброените области няма да има къде да дават труповете на животни. Собствениците им ще ги погребват в земята или направо ще ги изоставят там, където са умрели, опасяват се ветеринари. Това ще доведе до разлагане на труповете и възможността за поява на много и опасни болести.

В България до момента работят само два екарисажа въпреки европейското изискване за минимум 4. Варненският обслужва 13 области, които ще бъдат принудени да заравят разлагащите се животински трупове собственоръчно в земята.

"Това няма да са малко животни. Лятно време е, а не дай си Боже, да избухне някоя епидемия. Не е ясно докога ще продължи така. Миналата година октомври започна птичият грип. Ще замърсим и вода, и всичко. Това е един сериозен проблем", коментира пред вестника проф. Белоречков.

От БАБХ заявиха, че не са запознати с проблема, но няма място за притеснение.
"Нямам информация, че ще преустановят дейност и работа. Не мисля, че има място за психоза. Не е за първи път държавата да се бави с някакво плащане или някакви чисто административни дейности", коментира пред "България Днес" директорът на регионалната инспекция д-р Златина Димова.

В продължение на три дни "България Днес" се опита да открие и някои от началниците на варненския екарисаж, но без успех. До приключване на редакционния брой никои не потърси екипа ни, за да коментира темата.

Реклама
Реклама
Реклама