Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6432624 www.bgdnes.bg

Шевици в небето и морето

Бродериите грейват върху кецове, папийонки и вратовръзки

Доли ТАЧЕВА

Българската шевица се гмурна в морето и полетя във въздуха за първи път у нас.
Белите ризи с красивите шарки се издигнаха на 3500 метра височина и се потопиха във водите на Черно море, за да покажат, че българското е навсякъде. Идеята е на две млади момичета, които искат да популяризират родните традиции, но по модерен начин. Теодора Буковинова и Надежда Лазaрева са влюбени във всичко българско. От страстта им към родното се ражда и проектът "Народни носии". Младите дами се гиздят с ризите с шевици и с тях скачат с парашут и се гмуркат в морето.


"Основната идея на проекта е да изкараме традициите от различни мероприятия или от музеите и да разчупим малко тези рамки. Хората свързват автентичните дрехи с цвете в косата и стара мома. Искаме тази рамка да бъде нарушена", разказа с усмивка пред вестника 27-годишната Теодора.

Реклама


Екипът им е малък, но това не спира упоритите родолюбци да продължават да радват и заразяват хората около тях.


За момента изработват блузи и ризи само с два вида бродерии, но това скоро ще се промени. Първата шевица, която са избрали, за да стартират проекта, е плевенската. Тя е с цветовете на българското знаме и е избродирана вляво, точно под сърцето. Вторият модел е с карнобатската шевица, която е символ на поколенията.


"Много се радваме за енергията, която носи ризата с тази шевица. Тя е направена по поръчка на наша клиентка от този регион. Фотосесията също е заснета в Карнобат, което допринася за автентичността на артикула", допълни Теодора.


Освен прекрасните дрехи момичетата изпращат и късметчета към тях. Те много наподобяват тези за сутрешното кафе, но не са с клиширани фрази, а с интересни факти за България, които са повод за гордост.


Етикетът на дрехите е закачен с плетка с цветовете на родното знаме. Вече е реализирана и идеята за детски костюми и предстои скоро да бъде пусната в продажба.
В бъдеще екипът на "Народни носии" е подготвил и кецове с шевици, вратовръзки, папийонки и други модерни аксесоари, които да носят българския дух.


Теодора и Надежда се запознават случайно на доброволческа програма за деца с таланти в Бургас. След това започват да пътуват из страната с компания и да посещават различни фолклорни мероприятия. Не след дълго в главите им се заражда идеята за народния проект. Той стартира навръх националния празник - 3 март. За да го промотират, девойките измислят всякакви екстремни варианти. Полетът в небето и гмуркането в Черно море вече са изпълнени. Следващата им идея е още по-щура.

Реклама


"Както небето е навсякъде, така и водата е навсякъде. Сега подготвяме други екстремни инициативи. Мога да ви загатна, че една от тях е катерене по скали и скокове от тях с носията", разкри младата родолюбка Теодора.

Българските символи лекуват

Шевиците, които българите бродират на дрехите си по традиция, помагат да се предпазим от много болести и уроки.

Старите баби знаят, че шевицата ни не е просто украса на дрехата. Предназначението й е много по-дълбоко. В нея е вложена сила, послание, защита. Един от най-масовите орнаменти, които се срещат, е древният символ елбетица. Представлява двоен кръст с рогати или триъгълни завършеци. Орнаментът идва още от древността и символизира хармонията в света и в човешкото поведение. Състои се от общ център, от който започват осемте посоки на света.

Червеният цвят също много силно е застъпен в бродериите, като се свързва основно с родовата кръв.

Реклама
Реклама
Реклама