Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6443342 www.bgdnes.bg

Нешка Робева: Русенци, борете се без страх за въздуха

Иво АНГЕЛОВ

"Русенци, борете се за чистия си въздух. Това е ваше конституционно право. Не вярвайте на обещания и алабализми, защото трябва да защитите децата и земята си."


Това заяви пред "България Днес" треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева, която е родом от дунавската столица. Изказването й беше провокирано от поредните протести в града срещу замърсяването на въздуха. Украсени с национални знамена и плакати "Русе иска да диша" автомобили потеглиха от Дунав мост по бул. "България", като с ниската си скорост на движение предизвикаха сериозни задръствания по трасето.

Реклама


Местните жители са недоволни, че са постоянно обгазявани, а институциите не предприемат никакви мерки. Освен това всяка нощ се разнасяла смрад на бакелит (вид пластмаса с добри изолационни свойства, поради което се употребява широко в електропромишлеността).


"Плащаме данъци и искаме чист въздух. Дали ще събарят заводи, дали ще затварят незаконното. Днес пак имаше обгазяване", недоволстват протестиращите, които се заканват да блокират Дунав мост, ако не бъдат взети мерки за екологичното състояние на областния град.


От проблема с мръсния въздух тръгва и падането на тоталитарния режим на комунистите у нас. През есента на 1987 г. започват демонстрации на русенски майки срещу обгазяванията, идващи от завод в румънския град Гюргево. През февруари следващата година демонстрациите добиват характер на масов общоградски протест. В София с участието на видни интелектуалци е учреден Обществен комитет за екологична защита на Русе, който става първата неформална организация в социалистическа България, стояща извън контрола на властите и режима на Тодор Живков. В комитета членува и Нешка Робева.


"Терорът е навсякъде около нас, а аз виждам единствено страхливи хора. Гражданите имат права, а живеят в примиреност. Дори и преди 10 ноември 1989 година не съм виждала толкова страх, колкото сега. Всеки има право на живот и трябва битка за него. Когато ножът опре до кокала, тогава хората се надигат. Затова и русенци сами трябва да се борят за чистия си въздух", коментира легендарната треньорка.


Както и преди 30 години в момента е забелязан ръст на децата, страдащи от респираторни заболявания. Родители са принудени да изселят временно децата си в други населени места, за да не се разболеят.

Реклама
Реклама
Реклама