Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6511854 www.bgdnes.bg

Щука чудовище хваната в блато

Всеки риболовец си мечтае да улови трофейна щука.

Това се случи на Марио Христов, който хвана истинско чудовище. Рибата е дълга над метър и петдесет, прилича повече на алигатор и е абсолютен рекорд! "България Днес" първи и единствен ви показва водния звяр с гигантски и остри като бръснач зъби.

Най-голямата щука в България е уловена миналия уикенд. Измъкната е от малко блато в околностите на София. Веднага се свързахме с майстора, преборил страховития хищник. Ловкият рибар се казва Марио Христов и е специалист в улова на големи щуки. Хващал е безброй трофейни риби от този вид, но страшилище като последното никога не е виждал.

Реклама

"Това със сигурност щеше да бъде рекорд за най-голяма щука. Като я извадих, нивото на езерото спадна. Мой приятел, който ме заведе на този водоем, ме беше помолил предварително да пускаме всяка уловена риба. Не сме мерили тази щука дори колко тежи, със сигурност беше доста над 10 кг. Снимах се и веднага я върнах обратно във водата", разказва Марио.

Неофициално това е най-голямата щука, хващана някога в България. През 2003 година улавят звяр с тегло 11,9 кг от езерото край софийското село Чепинци. През 2009-а Димчо Иванов измъква край Кърджали риба от този вид с тегло 12,75 кг. Миналата година перничанинът Васил Чичев пребори от река Арката щука с тегло 11,5 кг. Повечето трофейни риби от вида не надхвърлят 10 кг.

"Замятах въдицата от брега. Грамадната щука нападна една собственоръчно направена блесна, тип "лъжица". Използвам железен повод, за да не го прегризе със зъбите си", признава майсторът на щуките.

Според една легенда най-голямата щука в света била извадена с мрежа през 1497 г. Рибата била на цели 270 години и тежала 140 кг. Тази история граничи повече с фантастиката, тъй като официално потвърдената от учените максимална възраст за щука е 33 години. Документираният световен рекорд е екземпляр с тегло 24,9 кг. Рибата е уловена от Лотар Луис в германското езеро Грифирн през октомври 1986 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама