Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6657637 www.bgdnes.bg

Цанко Цветанов: Нямаше как да се върна в "Левски"

Добромир ДОБРЕВ

Кой е той?

Цанко Цветанов е един от емблематичните български футболисти, стигнали до бронзовите медали в САЩ през 1994-а. От доста години той е част от щаба на Станимир Стоилов, с когото спечелиха две титли в "Левски" и сега четири поредни в казахстанския "Астана". Цанко прие наградата Треньор №1 на 2017 година, която Мъри спечели по време на церемонията миналата седмица. Ето какво сподели пред "България Днес" 48-годишният Цветанов.

- Г-н Цветанов, Станимир Стоилов стана Треньор №1 на годината. Как успяхте заедно с него да спечелите четири поредни титли за "Астана"?

Реклама

- Основният виновник за това е този, чието име е изписано върху наградата. Ние заедно с моя колега Саид Ибраимов сме просто помощници. Помагаме колкото можем. Предполагам, че тази награда е все пак в някаква степен оценка и за нашия труд. Станимир каза, че е доволен и благодарение и на нас успява да получи отново тази награда, която за него е престижна. Трофеят е доста тежичък. Надявам се и аз някой ден да се кача като титуляр на сцената, а не само като приемащ наградата.

- Вие бяхте старши треньор единствено в "Етър". Кога отново ще ви видим в такава по-ръководна роля?

- Животът е дълъг. Все още сме в началото на треньорската си кариера, тъй като още се имаме за млади. Надявам се, че това ще се случи и с мен някога.

- Знаете ли, че вие сте единственият от Пеневата чета, който има 6 титли, като треньор, макар и помощник?

- Аз не ги броя. Приемам, че са толкова, щом съм бил част от щаба. Надявам се да ги увеличим. Ако може, всяка година да печелим по титла. Но сегашните четири поредни с "Астана" са някакво наистина огромно постижение.

- Докъде може да стигне вашият тандем със Станимир Стоилов?

Реклама

- Поживьом - увидим (ще поживеем и ще видим - б.а.), казват руснаците. Ние сме в рускоговорещ Казахстан, така че времето ще покаже.

- Има ли шанс да ви видим отново заедно с Мъри в треньорския щаб на "Левски"?

- Не обичам да говоря от името на други хора. На този етап от треньорската ни кариера това е малко вероятно да се случи. Няма как да стане.

- Красимир Балъков пое любимия ви "Етър". Ще се справи ли?

- Това е една от големите новини в българския футбол. Завръщането на Красимир Балъков е успех за футбола ни изобщо и голяма чест за "Етър" и Велико Търново. Ние с него разговаряме постоянно. Краси винаги се е интересувал какво се случва с отбора. Той прави едно огромно усилие, за да може да помогне на футбола в родния ни град. Целта е "Етър" да се задържи на стъпалото, на което е, след което да се развие и да стане по-добър.

- Какво да си пожелаем за финал?

- Дано 2018 година е по-успешна за българския футбол. Да се представим по-добре, отколкото миналата година, на всяко едно ниво.

Реклама
Реклама
Реклама