Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6695403 www.bgdnes.bg

Първи балканки на куката

Добромир ДОБРЕВ

Официално е открит сезонът за риболов на балканска пъстърва у нас. След 4-месечна забрана заради размножителния период на тази риба най-накрая може да се замятат въдици в планинските реки и езера. Балканката, както още е популярна, се счита за една от най-ценните сладководни риби по нашите ширини.

Вече са уловени и първите балкански пъстърви за 2018 година. Вчера, 1 февруари, беше дебютният ден, в който най-запалените въдичари получиха възможност да потърсят любимата си риба. През седмицата хобито може да се упражнява само на реките, които са със специален статут "Хвани и пусни". На тях риболовът е единствено за спорт и удоволствие, а по бреговете им има обозначаващи табели. Всяка уловена балканка се връща моментално във водата без оглед на нейното състояние и размер. При нарушение глобите са в размер от 1500 до 3000 лева.

Реклама

По останалите реки пъстърва се лови само събота и неделя, както и в празнични дни. За еднодневен индивидуален излет е разрешен улов до 2 кг, или общо до 6 пъстърви. В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба. Минималният размер за прибиране на екземпляр от вида балканска пъстърва е 23 см.

Освен балканката вече е разрешен и риболовът на още няколко зимно-размножаващи се видове риби. Сред тях е сивенът, също разпространен в някои планински реки и езера. Световно застрашеният вид чудски сиг е една от най-студенолюбивите риби у нас. Тя може да се улови по-скоро случайно само на неколцина по-височинни язовира с чиста вода, каквито са "Искър", "Душанци" и "Кричим". В списъка към разрешените вече риби добавяме пелед и езерна сьомга, но те са изключително редки и малцина късметлии са успявали да ги закачат на кукичката си.

В същото време дъговата или популярна още като американска пъстърва може да се лови целогодишно и за нея забрана няма. Причината е, че тя не може да се възпроизвежда по естествен начин в нашите водоеми. Съмнения за поколение има единствено за яз. "Доспат" в Родопите.

Припомняме и някои други срокове за риболов на видове, които се размножават в различно време от масовата пролетна забрана. От 1 януари до 31 март е забранен уловът на рядката риба липан, пренесена в някои наши реки от Чехия. Масово разпространената щука няма да може да се хваща в периода 15 февруари - 30 април. До 1 март пък ще се замята за распер, който има голяма численост по Дунав и притоците му.

Какви примамки обича пъстървата

Реклама

Балканската пъстърва е изявен хищник, който обитава само чисти, студени и богати на кислород води. Лесно се познава, считана е за една от най-красивите риби, наричана Царицата на реките. Отстрани е светлокафява, а към корема преминава почти в жълто. По цялото тяло са разположени черни, червени и розови точки.

Менюто на балканката е богато. Лятно време се храни основно с насекоми, а сега с ларвите им. Сред лакомствата й влизат всякакъв вид червеи. Тя е и канибал, храни се с хайвер, с потомството си, както и с други малки рибки като лешанки.

Сега водата в реките все още е много студена и рибите са мудни. Не изразходват много енергия, за да гонят плячката си. Затова най-добре пъстърва се лови с директен телескоп и с жива стръв като бели или жълъдови червеи, камола, ручейник, мъртва рибка. В езерата успешен е методът с бомбарда.

Със затопляне на времето актуални стават изкуствените примамки като малки воблери и блесни. Любителите на мухарския риболов сега залагат на потъващи стримери и мокри мухи.

Реклама
Реклама
Реклама