Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6706068 www.bgdnes.bg

Щуки чудовища жадни за кръв

Искате да уловите гигантска щука? Точно сега е най-подходящото време за това! Най-страховитите огромни екземпляри дебнат за жива плячка. През февруари хищниците са особено лакоми. По-трудната задача е да открием къде се спотайват.

Ловенето на щуки ще продължи още точно седмица. От 15 февруари у нас влиза забрана за улова й, която е в сила чак до края на април. Целта е да се създадат оптимални условия за естественото възпроизводство на тези риби. Щуката е зимно-размножаващ се вид. Нейният брачен период настъпва веднага след разтопяването на леда в езерата при температура на водата между 3 и 6 градуса.

Реклама

Седмица-две преди да се отдаде на любовни игри, щуката е изключително агресивна. Храни се с всяка плячка, която надуши. Ароматът на кръв направо я побърква. Този вид риба е широко разпространен в България. Типичен хищник, който обитава цялото Северно полукълбо. Може да нападне дори риба с размери, приблизително близки до собствените си.

Майстори споделят, че февруари е особено успешен месец за риболов на едри щуки на спининг. През зимата тази риба се групира на определени позиции в реките или езерата. Сега местообитанията й са съвсем различни от тези през лятото. Тя стои близо до дъното, като обича ями или неравности в релефа. Задължително опитайте да замятате на места, където плиткажът преминава рязко в по-дълбоки води.

Препоръчителни изкуствени примамки за това време от годината са големите и тежки клатещи се блесни. Те наподобяват по големина и форма лъжица за супа. Ходът на примамката не бива да е прекалено бърз, на моменти дори може да се правят леки паузи. Блесната се води на около метър под повърхността на водата. В близост до изсъхналите шавари обикновено се спотайват трофейни щуки. Този риболов е по-успешен, когато през деня има силна светлина - времето е слънчево или с висока облачност.

Припомняме, че в периода на забраната след 15 февруари всеки уловен по случайност екземпляр трябва да бъде върнат незабавно във водата независимо от състоянието му. Превозването и пренасянето на щука без документ за произхода на рибата също е забранено и се преследва от закона.

Месото на рибата предпазва от грип

Месото на щуката е не само вкусно, но и полезно. То е богато на куп витамини, както и на фосфор, калий, мед, йод, цинк и др. Похапването на щука ни помага да се справим с бактериалните инфекции и да подсилим целия организъм. Рибата подсилва имунната система, така че трябва да е чест гост на нашата трапеза, особено през зимните месеци. Защитава ни от грипа. Този вид е сред подходящите хранителни продукти за борещите се с наднормено тегло, тъй като месото му е ниско калорично (88 ккал на 100 грама).

Печена на фурна

Предлагаме ви рецепта за голяма щука, печена на фурна. Рибата се нарязва на едри парчета. Всяко от тях се посолява и поръсва с прясно смлян черен пипер, след което се овалва в галета, смес от разбити яйца със соев сос и пак в малко галета. Парчетата щука се подреждат в намазнена тава с малко бяло вино и се слагат да се пекат в загрята фурна на 200 градуса. След 10 минути се добавят нарязан на едро лук и 1 буркан пасирани домати. Накрая шуката се поднася, полята с малко сметана и резен лимон.

Реклама
Реклама
Реклама