Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6731261 www.bgdnes.bg

Хващат гигантска пъстърва на лед

Гигантска пъстърва хвана рибар от дупка в леда. Рядката слука споходи късметлията на язовир "Суходол" край София. Рибата тежи най-малко 3 килограма. Борбата с нея е била епична. Екземплярът е от вида дъгова пъстърва, а снимка на трофея се появи в портала fishing-mania.com.

Майсторът на подледния риболов Румен търси пъстървите целенасочено. За примамка той използва една от любимите за тези риби ларви, наречена камола. Влакното на въдичката му е с дебелина 0,14 мм. Спуска стръвта на дълбочина от около метър. Последва мощен удар, а повече от 20 минути рибарят се опитва да издърпа пъстървата от дупката.

Реклама

Застудяването в последните няколко дни дава последни възможности за любителите на подледния риболов. Водоемите, на които могат да се пробиват дупки, са ограничени, тъй като зимата е мека. На повечето места из страната езерата или не са замръзнали, или имат рисков лед.

Единствено на родопските язовири все още ледената кора е достатъчно здрава. Там сезонът не е особено силен, но все пак се вадят риби. Кълве основно костур на мормишка. Най-добре е на язовир "Малък Беглик", където на кукичката може да се закачи и бабушка. Някои спускат в дупките и зимни блесни в чакане на хищник като щуката.

На съседния язовир "Голям Беглик" също може да се направи приличен улов, най-вече по заливите. Тези дни там се проведе третият кръг от националния шампионат по подледен риболов. При обилен снеговалеж състезателите все пак надърпаха костури. Рибите се вадеха от много големи дълбочини. Победител стана отборът на "Моселла". Финалният решителен етап от шампионата ще се проведе в края на месеца на "Малък Беглик".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама