Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6742617 www.bgdnes.bg

Сом като кит извадиха от Струма

Гигантските сомове пощуряха от снежната стихия в последните дни. Закъснялата зима напълно обърка биологичния часовник на водните исполини. Рибите са изключително агресивни и нападат плячка въпреки ниските температури.

За това свидетелстват поредицата от уловени големи сомове в последната седмица. Рибари от Сандански издърпаха 73-килограмов звяр от река Струма. Страхотни хищници бяха извадени и от долното течение на река Марица при Свиленград.

Реклама

Активността на сома по това време от годината е нетипична. Мекото време в средата на февруари събуди иначе топлолюбивите риби. Обичайно те прекарват студените месеци в ями и укрития на дъното на реките и езерата. Тогава сомовете изпадат в летаргия и не се хранят, докато температурата на водата не стане поне 7-8 градуса по Целзий. Тази зима водните гиганти се раздвижиха по-рано, а последните снежни циклони ги ядосаха здраво.

В това се убедиха Петър Георгиев и Илия Буйнов от град Сандански. Двамата планират риболовен излет на река Струма в Гърция. Обилният снеговалеж не стряска двамата куражлии и те са възнаградени. Примамката им е нападната от истинско водно страшилище. След дълга борба те успяват да издърпат на брега сом, дълъг 228 сантиметра. Рибата тежи 73 кг. "Това си е направо кит", ахват хората в Сандански, щом виждат огромното туловище на рибата. Петър признава, че за него това е първият сом, уловен в снежно и лошо време.

Сомски атаки има и по Марица. В Свиленград рибарите се похвалиха с няколко уловени големи екземпляра. Там нивото на реката е доста високо, затова въдиците се замятат съвсем близо до брега. Хищниците налитат на малки живи риби, както и на грозд от едри земни червеи. Първите за годината сомове вече са уловени и на язовир "Ивайловград" в Източните Родопи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама