Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6752921 www.bgdnes.bg

Щурмуват бялата риба

Бялата риба е цел номер 1 сред въдичарите в следващите дни. Причина за това е, че уловът на този хищен вид се забранява следващата седмица. Примамки за бяла риба могат да се замятат до 14 март включително. След това следва период чак до 15 май, в който видът влиза в размножителен период.

В последните свободни за риболов дни на бяла риба екземплярите са изгладнели. Те са настървени след дългите зимни дни, в които плячката е била съвсем оскъдна. Освен това сега рибите бързат да натрупат допълнителни хранителни запаси, тъй като в следващите два месеца ще мислят повече за възпроизводството си.

Реклама

Доказано е, че белите риби са най-грижовните родители в рибното царство по отношение на опазването на хайвера си. Те се размножават при температура на водата от 6 до 15 градуса по Целзий. Полово зрели стават рибите на възраст от 3-4 години. Женската хвърля приблизителни около един милион хайверни зърна в предварително оформени гнезда. Яйцата се отлагат по растения, в дупки по пясъчното дъно или по камъни. Хайверът се изхвърля на дълбочина от 0,5 до 3-4 метра в зависимост от дълбочината на водоема.

След оплождането мъжкият екземпляр остава да патрулира неотлъчно край гнездото до излюпване на малките рибки. Бащата защитава поколението си от неприятели. В този период каквато и примамка да премине покрай бялата риба, тя обезателно ще бъде нападната. Затова и риболовът се забранява.

И сега най-успешно е белите риби да се търсят от лодка. Особено ефикасни по това време от годината са силиконовите примамки с джиг глави. Воблерите също са печеливши примамки. От брега може да се замята и на дъно с жива рибка.

Установено е, че най-активно хищникът се храни на зазоряване, преди смрачаване и в часовете до полунощ. У нас риболовът в тъмната част от денонощието обаче е забранен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама