Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6763529 www.bgdnes.bg

Шараните се събудиха

Времето за риболов на шарани настъпи! С приближаващата пролет тези риби стават все по-активни и все по-гладни. Излизат от своите зимни местообитания и търсят храна. Шараните са прекарали последните няколко месеца заровени в тинята в най-дълбоките части на водоемите. Следващата седмица настъпва астрономическата пролет, а това е ясен признак, че водните обитатели вече са се размърдали.

Шаранът е една от широко разпространените видове риби у нас. Това е типично топлолюбив представител. Смята се, че шаран трудно може да бъде уловен във вода с температура под 10-12 градуса по Целзий. Периодът му на размножаване е през пролетта и в началото на лятото, когато температурата на водата е между 16-26 градуса.

Реклама

Сега от зимен сън са се събудили дори най-големите екземпляри. По това време от годината рибите предпочитат жива стръв, тоест ловят се основно на различни видове червеи. Едрите земни и торни червеи са отлична примамка. Закачени по няколко на куката, те биха привлекли дори трофейни парчета по над 10-15 кг.

Страхотни шарани през този месец вече са извадени от река Дунав, похвалиха се пред "България Днес" въдичари от град Оряхово. Въпреки сравнително високото ниво риболовът е добър. Залага се на тежката артилерия от дънни въдици, като се поставят големи оловни тежести. В района на село Остров са хванати прилични шарани.

По язовирите също шаранът вече се активизира. Най-добре засега е по водоемите в Южна България. Риби са хванати на яз. "Пясъчник", Пловдивско. Там сладководните гиганти вече са започнали да излизат в плитките участъци на Беловишкия и Крушовския ръкав. Диви шарани вече се хващат на яз. "Ивайловград". Рибите се насочват към устията. Бреговете под село Бориславци са предпочитани за шаранджиите.

Рецепта по самоковски

Шаранът все още има нелоша популация и в язовир "Искър". Там местните риболовци от близкия град Самоков са се изучили в кулинарната му обработка. Предлагаме ви рецептата за печен шаран по самоковски. Нужна е риба около 1-2 кг, 150 г ориз, 100 г стафиди, 100 г орехи, 800 г картофи, 200 мл бяло вино, сол, черен пипер, 4-5 стръка целина и 7-8 стръка праз лук.

Празът се нарязва на ситно, добавят се стафидите, орехите, ориза и подправките. В глинен гювеч на дъното се разпределят измитите и нарязани на полумесеци картофи. Добре осоленият отвън и отвътре шаран се пълни със сместа от праза и се зашива. Върху картофите се разпределя останалата плънка, полива се с бяло вино, наръсва се с целината и отгоре се полага шаранът. Ястието се захлупва и се пече на 220 градуса около 40-50 минути.

Реклама
Реклама
Реклама