Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6804395 www.bgdnes.bg

Моруните гиганти изчезват

Плуват ли все още гигантски моруни във водите на Черно море? Това е най-голямата риба, която се среща в сладки води. Има сведения за екземпляри, надхвърлящи два тона тегло и 6 метра дължина. Тези водни обитатели приличат повече на подводници, отколкото на риби.

Моруната обитава Бяло, Каспийско, Азовско, Черно и Адриатическо море. Преходна риба е и навлиза в реките пролетно време за хвърляне на хайвер.

Реклама

Риби по половин тон са се улавяли през миналия век и от българските въдичари по Южното Черноморие. Особено добри резултати са постигани край Царево, който навремето носеше името Мичурин.

Един от най-популярните ловци на моруни е местният "морски вълк" Стоян Въртелеша. Две моруни чудовища той изважда от дълбините на юг от Ахтопол с лодката си "Петра". Архивна снимка с впечатляващия улов се появи в интернет.

Днес мнозина считат, че моруните са напълно изчезнали от река Дунав и българската акватория на Черно море. Все пак съществуват легенди за митични риби, които късат мрежите на рибарите и преобръщат лодки. За последно 100-килограмова моруна беше хваната миналата година край румънския бряг на Дунав, в района на град Фетещ.

Основната храна на моруната, както и на всички големи есетрови риби са раковините. По тази причина младите екземпляри се задържат около устията на реките, където раковините са по-малки и с по-тънка черупка. Моруната се храни също с попчета, хамсия и някои сладководни видове като бабушки и уклеи.

България забрани лова им

Реклама

България от няколко години официално забрани улова на есетрови риби в Дунав, тъй като са сериозно застрашени от изчезване. Тези животни са се появили на Земята още преди динозаврите, но днес числеността им е критично ниска. Забраната важи до 2021 г., но вероятно ще бъде удължена.

Румънците, хванали последната моруна, са обезщетени. На място е дошъл представител на Националния институт за изследване и развитие на околната среда, който е документирал ситуацията. Рибарите са върнали рибата във водата и са получили по 60 леи за килограм, или общо 6000 леи (около 2500 лева).

600 евро струва кило от хайвера

Чудовищно скъп е хайверът от есетрови риби, каквато е и моруната. Цената на килограм от ценния деликатес може да достигне до 600 евро, и то на едро. В ресторантите тази сума набъбва значително.

По последни данни у нас са произведени 300 тона есетрова риба за консумация и около 6 тона черен хайвер. Става въпрос за частни ферми, които отглеждат есетрови риби. Месото и хайверът са най-търсени в Германия, Франция и Швейцария.

Хайверът от дивата природа е значително по-скъп, но уловът в повечето случаи е нерегламентиран.

Реклама
Реклама
Реклама