Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6865999 www.bgdnes.bg

Завийте колата - идат градушки!

Има опасност от градушки през следващите дни. Това предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Градушка с размерите на орех вече помете няколко села в Северозападна България в неделя. Най-пострадало е монтанското село Крива бара. Бедствието оставило след себе си изпочупени съдове, свлачища и значително поражения по сградите.

Реклама

"България Днес" ще ви представи няколко съвета как да предпазите автомобила си от падащите ледени късове, независимо дали сте паркирали, или сте в движение. В момента сме в сезона на градушките и вероятно те ще продължат и през лятото.

Най-надеждният начин за оцеляването на превозното ви средство по време на природна стихия е паркирането му в гараж. Ако не разполагате с такъв, винаги търсете навес, под който да спрете. Паркингите на моловете също са спасение в критичен момент. Ако не намирате и временен подслон, може да покриете автомобила с дебело одеяло. Уверете се, че сте го закрепили здраво, за да не отлети от силния вятър. Може да поставите и второ одеяло за по-голяма сигурност, че ледените топчета няма да потрошат панорамните прозорци на автомобила ви.

В търговската мрежа се продават специални покривала срещу градушка. Те са изработени от слой пяна, който поема удара на летящите с висока скорост късове. Сред превантивните действия е и да си направите пълна застраховка на лекия автомобил. Дори и да не успеете да го предпазите от природната стихия, впоследствие ще получите обезщетение за нанесените щети.

В никакъв случай не оставяйте автомобила си под дърво. Листата му може да омекотят падащите топчета, но много по-сериозни щети могат да нанесат евентуално падащите върху возилото ви клони.

Ако ви застигне градушка, докато сте в движение, задължително карайте само на къси светлини и спазвайте голяма дистанция с автомобила пред вас. Ако имате възможност, спрете и потърсете навес. Ако не можете да напуснете колата си, завийте се с одеяло или дебела дреха, за да не пострадате при счупване на стъкло.

Реклама
Реклама
Реклама