Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6868012 www.bgdnes.bg

Хари и Меган не поканиха царя на сватбата си

Българският монарх е роднина на кралица Елизабет II

Симеон: Няма да ходим, защото не се жени престолонаследник

Принц Хари и Меган Маркъл няма да посрещнат българското царско семейство на сватбата си в Лондон в събота. Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита не са поканени на тържеството, което ще събере стотици хиляди в Лондон и няколкостотин милиона зрители пред телевизионните екрани по цял свят за най-одумваната сватба на годината, научи "България Днес".

Царската фамилия не е получила покана за кралската сватба за разлика от 2011 година. Тогава царят и доня Маргарита заеха почетни места близо до кралица Елизабет II на сватбата на първородния й внук принц Уилям с Катрин Мидълтън в Уестминстърското абатство. Негово Величество бе плътно до британското кралско семейство и по време на сватбата на века между принц Чарлз и Даяна Спенсър през 1981 година. Сватбата на принц Хари и Мегън обаче ще остане без августейшото присъствие на българската корона, обясниха и от пресофиса на царското семейство у нас.

Реклама

"Според правилата на кралския протокол в случаите, когато се жени или омъжва престолонаследникът, се канят главите на кралските семейства. При сватба на по-младия от семейството това правило не важи и общоприето е да присъстват близките роднини и приятели на младоженците", разясниха от секретариата на Негово Величество. По думите на царската администрация протоколът задължително се спазва по време на кралски сватби, като дори самият Симеон го е практикувал. На сватбата на покойния княз Кардам с доня Мириам Унгрия, първороден син на Симеон и доня Маргарита, през 1996 г. самият Симеон поканил главите на царските и кралските семейства от цяла Европа. За сватбите на другите си деца обаче царят спазил стриктно правилата на синята кръв и поканил благородници от по-нисък ранг.

"Тези протоколни правила бяха спазени и от царското семейство при сватбите на техните пет деца освен за първородния син на цар Симеон и царица Маргарита покойният княз Кардам през 1996 г., когато бяха поканени главите на кралските семейства", потвърдиха още от пресофиса на царското семейство.

Самият Симеон преди време също разбули мистерията дали ще присъства на сватбата на втория внук на кралица Елизабет II. "Не, защото това е вече вторият син, а в монархиите е прието тогава нещата да се случват по-семейно или с приятели. Не е задължително да се канят "едни, други и трети". Практиката е такава. И в Швеция беше така наскоро, и в Люксембург, и къде ли не. Ако е престолонаследникът, обикновено се канят от куртоазия всички", разясни в типичния си стил бившият премиер. Царското семейство обаче ще изпрати поздравителна телеграма за щастливото събитие в британския кралски двор, научи още "България Днес". Причината е, че двете монархии са родствени, а и царските фамилии в Европа отдават нужното уважение при по-значими събития в семействата. Симеон е свързан по кръв с династията Уиндзор още от XVIII век от времето на кралица Виктория.

"Затова и бяхме в Лондон на сватбата на принц Уилям. Пък и с принц Чарлз сме близки, а и семейството е с едно и също име", разказва още Симеон.

Дядо му цар Фердинанд е втори братовчед на бащата на кралица Елизабет II - крал Джордж VI, а децата на царя са пети братовчеди на Нейно Величество британската кралица. Ако децата на Симеон имат наследници, то те ще са седми братовчеди на престолонаследника на британската корона принц Уилям.

Въпреки липсата на българска синя кръв на сватбата в замъка Уиндзор страната ни ще бъде представена достойно на церемонията. Братът на актьора Владимир Карамазов - Иван Александров, е избран да извае една от тортите за сватбата на принца и американката. Майсторът сладкар Александров ще създаде пететажна феерия с вкус на бъз и лимон, подобна на официалната за кралската сватба. Произведението му е второ по значимост в изисканото меню след официалната сватбена торта на младоженците. Тортата на принц Хари и Меган ще е дело на кралския сладкар Клеър Птак от пекарна "Вайълет". Сладкишът ще е със сицилиански лимони, маслен крем и захаросани цветя.

Реклама
Реклама
Реклама