Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6891195 www.bgdnes.bg

Старт на риболова!

Гилдията на рибарите празнува! Риболовът е официално открит от днес. Забраната се вдига за язовирите и реките, които се намират под 500 метра надморска височина.
На практика това означава, че от 1 юни въдици ще се замятат за най-масовите видове риби у нас на най-масовите водоеми. Забраната продължава да важи до 15 юни включително единствено за по-височинните езера. Припомняме, че режимът за улов на пъстърва също е по-различен. Тази риба може да се хваща само в празнични дни и през уикенда. Спортен риболов се практикува и през седмицата, но само на реки в режим "хвани и пусни", където задължително всеки уловен екземпляр се връща обратно във водата.
Сега най-доволни са любителите на тежкия шаранджийски риболов. Юни е един от най-добрите месеци за трофейните мирни риби. Шарани и бели амури вече са приключили с размножителните си ангажименти и сега мислят единствено за храна. Водоемите все още са достатъчно богати на кислород, а температурата на водата е оптимална и не прекалено висока.
Всичко това спомага за фантастични резултати край бреговете. Мнозина залагат на дънни въдици, спуснати на далечна дистанция. В съвременния риболов се използват моторни лодчици с дистанционно управление, които служат за захранване и вкарване на монтажа във водата.
Това лято хит е уловът на толстолоб. По принцип този вид риба е много труден за хващане с въдица, тъй като се храни единствено с планктон и нисши водни организми. Той се привлича от захранка, която образува "облак" в близост до повърхността на водата. Използва се тапа с пружина, а на кукичките се закачат топчета стиропор.
Реките са другата голяма алтернатива през юни. Сега всички риби са активни. На плувка и фидер може да се разчита на кефал, морунаш, каракуда, скобар и др.
Уловът на хищници е под пара. Най-накрая свършва и допълнително удължената забрана за бяла риба. От лодка на тролинг вече могат да се търсят и сомове по язовирите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама