Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6897715 www.bgdnes.bg

Росен Желязков, писател: Поет къща не храни

Калин Терзийски е най-добрият автор за мен

КОЙ Е ТОЙ

Росен Желязков е роден на 30 август 1971 г. в София. Завършил е културно-историческо наследство в Университет по Библиотекознание и информационни технологии.

"Преследвачът на насрещния вятър" е четвъртата му поетична книга.

- Г-н Желязков, може ли през 2018 година в България поет да се издържа с тази си професия, храни ли къща поезията?

Реклама

- По времето на Тодор Живков поетите са си купували апартаменти с хонорара от издадена стихосбирка, а за стихотворение са плащали от двайсет до петдесет лева. Това време наричам златната епоха за изкарване на пари от писане на стихотворения. Днес може да умреш от глад, ако разчиташ на стихотворенията си. Дали храни къща поет - не. Може да храни само любовта в къщата, а материално - да търси друг начин за изхранване.

- Не криете, че ваш откривател е колегата ви Калин Терзийски, как се запознахте с него?

- С Кайо се запознах чрез поезията си, изпратих му мои стихотворения по фейсбук. Не очаквах да ми отговори веднага, но той го стори. Помня какво ми беше написал: "Много ясно, хубаво и чисто, без превзетост, а това е много важно". Това ми написа и станахме приятели.

- Задължително ли трябва един поет да премине през дълбоко душевно страдание, за да напише силни и въздействащи стихове?

- Няма как иначе да пишеш, но стихотворението е средство, с което той лекува себе си и тези, които го четат. Всички имаме нужда от лечение на духа си във време на размиване на стойности и ценности.

- Една жена достатъчна ли е да бъде муза, или бройката не е от значение?

Реклама

- Всяка жена е муза, ако е тази, която вдъхновява поета.

- Как влияят фейсбук и новите технологии на поезията, помага ли интернет, или пречи на стойностната литература?

- Хубавата поезия не се влияе от фейсбук и интернет. Ако се направят роботи, които да измислят поезия, това няма да е поезия. Винаги човекът, който чете, усеща дали стихотворението е добро. Поезия се чете не с ум, а с душа. Фейсбук е отлично средство за въздействие, с което авторът може да си популяризира произведенията. Стойностната литература е субективно понятие. Никой не може да пише днес като Димитър Димов, Николай Хайтов, Лев Толстой. Добрият автор си е добър, особено когато е провокативен и разширява съзнанието на четящия.

- Чете ли достатъчно младото поколение и какво смятате за процесите, които неминуемо опростачиха значително новата генерация?

- Прости хора винаги е имало. Колко трябва да чете младото поколение - не знам. Не знам дали има мярка за четене като десет книги на година или три на седмица. Няма значение колко четеш, а как четеш и дали тази книга е за теб. Разпиляното четене също е вредно. Известно време работех в библиотека и имам наблюдения, че се чете прекалено много. Идват и си взимат книги на килограм и след една седмица още десет книги. Водят се от рекламата или слухове, искат ти да им избереш и препоръчаш...

- Наскоро бе направено проучване за грамотността, а данните - доста притеснителни. Повече от половината българи имат сериозен проблем с правописа, къде според вас се корени проблемът?

- И аз имам сериозен проблем с правописа, така че питайте някой учител по български и литература, а не поет.

- Кои български автори цените?

- На първо място слагам Калин Терзийски и не само заради това, че ме е открил. Просто той е новатор, а това изисква смелост, да прекрачваш установени шаблони. В това отношение той направи много за другите, които ще го последват. От младите харесвам Росен Карамфилов, Николай Владимиров, Евелина Митрева, Теодора Тотева, Петър Чухов, Велина Минков.

- Какво са за вас писането и четенето?

- Писането е изключително важно за мен, не мога да си представя живота си без писане. Това е невероятно преживяване, въздействащо и несравнимо с нищо останало. Не мога да го сравня със секса, с екскурзии, с покупка на къща... То може да бъде разбрано само от човек, който също пише и чете. И никога няма да се уморя да чета и пиша.

- Скоро на пазара излиза вашата книга "Преследвачът на насрещния вятър", издайте в аванс какво да очакват вашите почитатели?

- Ще срещнат магическа поезия. Ще почувстват със сърцето си, че авторът е преживял с кръвта на духа всеки стих, всяка буква, всяка дума. Това ще ги накара да му повярват, че той ги дарява с вдъхновение, най-сладкия плод на живота.

Реклама
Реклама
Реклама