Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6911736 www.bgdnes.bg

Фолкзвездата Кали: Туньо беше моят любимец

Героите от САЩ '94 блестяха и на терена, и на масата

Коя е тя?

Фолкпевицата Кали е родена на 2 октомври 1975 г. в София с името Галина Иванова. Артистичният псевдоним Кали е измислен от Слави Трифонов. С „Ку-ку бенд“ изпълнява най-големия си хит "4-4-2" за световното първенство по футбол във Франция през 1998 г. Кали е запалена футболна фенка. Тя разкрива пред читателите на "България Днес" за кой отбор ще вика на започващото днес световно в Русия.

- Кали, светът е футбол. За кой отбор ще викаш на световното?

- Винаги за Бразилия. Играят красив футбол. Неймар е голямата звезда. Не са просто футболисти, а танцьори на терена. Бразилците, както и аржентинците, са най-атрактивни. Германия също е сред фаворитите, но може да има някоя голяма изненада. Чакам мачовете с нетърпение.

Реклама

- Роналдо или Меси?

- Аз съм повече фенка на Лео Меси. Този Роналдо е много надут. Освен това в последните мачове на "Реал" (Мадрид) не блести с кой знае каква игра. Даже на финала в Шампионската лига срещу "Ливърпул" други играха по-добре от него. Той все е сърдит, когато не му дадат да вкара гол. Все ще напуска "Реал". И той не знае какво иска.

- Ще се справят ли домакините от Русия с шампионата?

- Не съм била в Русия досега. Нямам съмнения, че братушките ще се справят. Русия е богата страна с много пари. Това, че националният им отбор не е от световна класа, е без значение.

- Коя ще бъде изненадата?

- Браво на Исландия, че се класираха! Защо да не изненадат света, както ние го направихме през 1994 година. Радвам се, че имат в състава играч от "Левски" (Холмар Ейолфсон – б.а.).

- Ние защо не сме на световното?

- Откакто изпях "4-4-2", вече 20 години нямаме загуба на световно първенство (смее се). Не се класираме заради народопсихологията. За съжаление в този модерен свят всички футболисти станаха метросексуални. Мъжете си пилят ноктите, епилират се, татуират се... Стават известни заради футбола, но задържат вниманието върху себе си покрай личния си живот и външността си. След като спортът остава на заден план, всичко приключва. И затова сега нямаме добри футболисти.

- Благо Джизъса, Божинов, Ники М., този тип играчи ли визираш?

- Слаб футбол отвсякъде. Нищо не става от тях.

Реклама

- Кой ти е любимият български футболист?

- Всички от едно време, но най-вече Туньо, Бог да го прости. Той игра и на световното във Франция, за което пях. Последно от отбора на "Левски" бях фенка на Елин Топузаков. Топчо беше много сърцат като футболист. Гонзо, докато играеше на терена, беше много добър, след това нещата приключиха. От сегашните национали ми харесва единствено Ивелин Попов. Сравнително свястно момче е. Митко Бербатов напоследък залага повече на обществени изяви, той е роден с много талант. Никой от сегашните играчи няма да носи славата на Гунди, на Стоичков, на Сираков.

- Кой български футболист е номер 1 в танците по твоите участия?

- Поколението на САЩ '94 пиеха и се забавляваха много добре. Те бяха колектив и на терена, но и на масата. Като едно семейство.

- Преди 20 години изпя култовата песен "4-4-2", която стана символ на класирането ни за мондиала във Франция. Това ли е твоят хит №1?

- Точно така. И продължава да бъде така и до днес. Направо не мога да повярвам. Това е песен на надеждата. Тя е крепяла хората в толкова трудни моменти. За нас беше голяма надежда този триумф през 94-та да бъде трамплин за още успехи и да се развием като футболна сила. За съжаление нещата тръгнаха в обратната посока, но не песента е виновна за това.

- Как се роди идеята точно ти изпееш "Зума има тежката дума..."?

- Това е отговор, който единствено Слави Трифонов може да даде. Тогава „Ку-ку бенд“ издаде цялостен албум "Франция, здравей", който бе обвързан с футболните ни постижения. Първоначално песента трябваше да изпее Тошко Тодоров. Той е автор на парчето "Тримата глупаци", от което е заимствана мелодията. Годжи написа текста. По това време Тошко се оказва болен и тогава решават да извикат никому неизвестната певица от БИАД Галя. Преди да стана Кали, имам 8 години стаж по кръчмите без почивен ден. И аз бях болна, но отидох в НДК и я записахме.

- Знаеше ли кой е този Зума, за когото пееш?

- Тогава изобщо не знаех. И се чудех какво означава това 4-4-2, звучеше ми като име на затворник. Чак година по-късно реших да се ограмотя.

- Христо Бонев заяви, че е готов да пее в дует заедно с теб. Ще го поканиш ли?

- Разбира се. Той е великолепен човек и много добре изглеждащ мъж. Знам, че се справи със здравословни проблеми.

- За последно, любимият ти "Левски" кога ще спечели трофей?

- Това е смисълът да си фен на един отбор, да го подкрепяш не само при победи, но и при загуби. Когато футболистите усетят тази любов, те ще играят по-добре. Същото е и при мен, когато нямам глас, но изляза на сцената и видя феновете, пея от сърце.

Зума: Искам дует с нея

Легендарният Христо Бонев-Зума беше възпят в песента на Кали. Пред "България Днес" той ексклузивно обяви, че иска да направи дует с фолкпевицата. Бившият национален селекционер много харесва хита "4-4-2".

"Как да не я помня тази песен. По време на световното през 1998 година и дълго време след това по цяла България се чуваше: "Зума има тежката дума". Мелодията беше много хубава, а песента е чудесно изпълнена от Кали", заяви Зума.

"Дано има възможност за някое следващо европейско или световно първенство да изпее друга песен за българския национален отбор. Аз също умея да пея и може да ме покани, за да й пригласям на втори глас", уточни легендата.

Реклама
Реклама
Реклама