Големият Милчо Левиев: Спирам да свиря!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Големият Милчо Левиев:
Спирам да свиря!

Артрит ми скова пръстите, трудно ги движа

"Болест съсипа ръцете ми, не мога да свиря! Имам артрит! Страдам, разбира се, затова вече повече композирам и работя в клубове от време на време. Но най ме радва и срещата със студентите."

Това сподели големият виртуоз Милчо Левиев, който заедно със съпругата си Вики Алмазиду бе специален гост на юбилейния концерт на Мими Николова. Тя направи 60 години на сцената пред препълнен салон от приятели.

"Навремето с Мими, с Лиана Антонова имахме невероятни концерти, изключителни жени, страхотни певици. С тях е белязана цялата ми кариера", сподели още развълнуван Левиев.

Маестро Левиев изрази съжаление, че този път няма да се включи в концерта и че вече само преподава, но не се връща към сериозното клавирно присъствие.

"Откакто преди време направих концерта в зала "България", не съм свирил пред голяма публика. Много ми липсва това, но какво да се прави, всяко нещо с времето си", обясни джаз музикантът и се върна в спомените си, когато преди 50 години той и колегите му от легендарната формация "Фокус 65" започват артистичния си път.

"Веднага след стъпването си на родната арена на класическата музика, квартетът ни с Щерев, Слава и Стойков грабна наградата на критиката на конкурса в Монтрьо през 1965 г., като групата ни бе създадена по идея на Радой Ралин", спомни си музикантът.

Година по-късно Левиев приема поканата на прочутия тромпетист Дюк Елис и става пианист и аранжор в неговия биг бенд в Лос Анджелис. Свири в "Били Кобъм Бенд". Според критиците благодарение на работата си с Кобъм името на Левиев се вписва не само в джазовите, но и в рок енциклопедиите. В биографията му силно значими са номинациите му за наградите "Грами" - за най-добър вокален аранжимент за композиция на Чарли Паркър през 1981, а две години по-късно и за участието му - отново като аранжор - за същата награда, присъдена на Ал Жиро.

От 1998 г. Маестрото е педагог в университета на Южна Калифорния, Лос Анджелис. "Да ви кажа, никак не обичам комунистите. Има и защо. Питате ме дали Живков ме е харесвал. Нямам представа, но помня, че на една среща за невъзвращенците в аулата на университета той казал: "Некои другари разпространяват слухове, че Леви (Левиев) побегнал. Другари, такова нещо нема!" А после вметнал: "Той не избяга, а замина, за да покаже на империалистите как трябва да пишат музика. Но той непременно ще се върне." А в досието ми дори пише, че Тодор Живков заявил пред композитори от съюза: "Вие го изгонихте, ние не сме искали той да бяга", смее се с днешна дата Левиев.

"В България едно време беше привилегия човек да излезе от страната, въпреки че това е едно от основните човешки права. Хората на Запад не проумяваха как е възможно въобще да не ти се позволява да пътуваш. Дълго време ми отне, докато взема решението да напусна родината си. Та кой напуска страната си, ако се чувства добре в нея? Бях на 33 години, в средата на живота ми, и реших да упражня това свое право, без да питам за разрешение. Имах служебен паспорт, с който трябваше да се носи и командировъчно. Когато тръгнах, той беше без командировъчно, но ме спаси известността ми. На границата ме попитаха къде е то, а аз им отговорих, че сме един състав, но аз заминавам първи, за да уредя някои неща. Офицерите бяха двама. По-старият ми вика: "Какви ги разправяш ти, бе?" Но младият му подшушна, че съм Милчо Левиев, и ме пуснаха. Сигурно и двамата са ги уволнили още на другия ден", върна се в миналото Левиев.

Последиците от неговото заминаване не закъсняват. Майка му неколкократно е викана в полицията, а за сина й й казвали, че е предател на родината си. В отговор родителката на Левиев контрирала соцвластите, че синът й учи американците как да играят хора. Брат му - големият български художник Йоан Левиев, също често посещавал по принуда милицията. Дългата ръка на Държавна сигурност успява да застигне прочутия джазмен и зад океана. Хора от службите многократно го посещават в дома му в Лос Анджелис, за да го прослушват. Въпреки всичко Левиев няма намерение да се върне в родината си. Въпреки това той го прави - през 1980 г., и то с позволението на комунистическата власт. Първия път остава на родна земя 10 дни, а "виновникът" за завръщането му се оказва дъщерята на лидера Тодор Живков - Людмила.

На следващата година Левиев отново идва, този път с американския флейтист Джим Уокът. След това преминаването му през българската граница се оказва невъзможно.

"Майка ми почина, без да мога да я погреба. Баща ми също. Това толкова ме огорчи, че се бях заклел - в тази страна, при този режим, никога няма да стъпя. Имах дете, беше ми мъчно, щях да търся начин да го виждам другаде, не тук. Беше ужасно. Тук има много лоши хора, в тази малка и красива страна, направо е жалко. И все пак не трябва да униваме, идва и по-доброто. Виждаме, че в някаква степен демокрацията започва да се настанява и у нас. Дай Боже, все си викам", завърши големият Милчо Левиев.

Започнал като пожарникар

В началото на кариерата Милчо Левиев е избран за музикален директор на Пловдивския театър, където поради липса на щатни бройки го назначават на позиция пожарникар. След това го избират за диригент на естрадния оркестър на БНР със заплата 220 лв. Работата там му дава възможност да експериментира с родните неравноделни ритми, умело преплетени с джаз мелодии. Като всяко ново начало със западно влияние и това негово начинание стряска комунистическите управници. Левиев ги укротява, като им обяснява, че и американците го правят. Като диригент му се налага да присъства и на партийни събрания. Веднъж дори му забраняват да свири боса нова, защото подкопавала чачачато на братска Куба. Именно това е преломното събитие в живота на Левиев, след което той си подава оставката.

Блиц

Искам да си видя цялото досие

- Маестро, като идвате в България, зареждате ли се?

- О, страшно. И с хубави, и с лоши неща. През тези години след промените се случиха много неща, но това, което виждам сега - корупция в огромни размери и във всички отрасли: в политиката, в изкуството, в армията - е направо отчайващо.

- Виждали ли сте досието си?

- Много искам да го прочета цялото, но не ми го дават. Пуснаха ми само някакви 100 страници, а то е над 1000. Има хора, отговорни за това, което е ставало с мен. Но не съм се отказал да го получа. Това, което прочетох за мен и за брат ми в тези 100 страници, е - добри артисти, но заразени от западно влияние. Преди да замина, ме изключиха от Съюза на композиторите, защото протестирах заради липсата на демокрация при избиране на ръководството. После пак направих скандал в съюза - заради същата липса на демокрация. Тогава ме изключиха за хулиганство, сега не знам какво ще напишат, вероятно ще се самоизключа.

- Как се събрахте с последната си съпруга Вики Алмазиду?

- Вики е най-добрата джаз певица на Балканите. Не я познавах, докато не я чух как пее. Тя също първо чува моята музика.

- Значи сте имали късмет да се съберете, любов ли е това?

- Да, не мога да се оплача, че не съм имал късмет. Имал съм случаи, за които се казва - да си на точното място и в точното време. И съм благодарен на съдбата.

Бабинова в топформа

Бабинова в топформа

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Митко Тодоранов мисли за лятното "Джазче"

Митко Тодоранов мисли за лятното "Джазче"

Продуцентът на концерта на плажа на Лили Иванова - Димитър Тодоранов обмисля поредния си удар - фестивалът "Джазче", който започва този уикенд в Лозенец. В заведението на шампионът по карате ще участва Белослава и популярни световни диджей и артисти. Митко не забравя и спорта, всяко лято при него гастролират звезди от всички спортове

Диляна е за Кирил Петков

Диляна е за Кирил Петков

На митинга в подкрепа на правителството на Кирил Петков се появи Диляна Попова, регистрираха невидимите папараци на "България Днес". Красавицата веднага прикова погледите на протестиращите, които бяха повече от доволни от подкрепата й. Снимки: "България

Рут Колева замисля нов проект

Рут Колева замисля нов проект

Нов проект замисля Рут Колева, установиха музикалните папараци на "България Днес". Изпълнителката дълго обикаля из софийските улици със свой познат и му обясни в детайли бъдещите си планове. Снимки: "България

Най-четени

Забавен ТЕЛК обрича на глад майка и син

Забавен ТЕЛК обрича на глад майка и син

Двама инвалиди, загърбени от държавата, се борят за оцеляване Почти всеки ден Валентин и Станка пропускат обяда, нямат обувки, дрехи и дори легло "Едва оцеляваме! Аз съм на 27 г. и съм инвалид, майка ми Станка също. И двамата не можем да работим и сме на социални помощи с ТЕЛК решения. Тези за тази година още не са излезли

Ергенът Виктор призна: Имам приятелка от три месеца

Ергенът Виктор призна: Имам приятелка от три месеца

Не е имал връзка и с Алекс, както твърдят част от момичетата във формата "Имам приятелка от три месеца, не преди предаването "Ергенът". Не смятам обаче да опровергавам всяка "новина", която излезе, защото не виждам причина да го правя. Така или иначе хората говорят каквото си решат." Това призна пред вестника Виктор Стоянов - Ергена след края на

Томас Лафчис: ПАОК знае как да гостува без фенове

Томас Лафчис: ПАОК знае как да гостува без фенове

"Левски" има предимство с подготовката, Стоилов върши отлична работа Мачовете без гостуващи агитки срещу "Левски" в предстоящите срещи от Лигата на конференциите са малко, но са предимство за ПАОК, коментира пред "България Днес" бившият вратар и собственик на "синия" клуб Томас Лафчис. Двата клуба са намерили начин хем да изтърпят наказанията си

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Дългия: Слави се е продал!

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Дългия: Слави се е продал!

Може би никога не е искал идеята за промяна на статуквото да се реализира, а да е изиграл ролята на троянски кон "Най-вероятно Слави се е продал на противника и затова освободи пространство за ГЕРБ и ДПС." Това сподели пред "България Днес" плеймейтката Галина Атанасова. Еротичната моделка гласува за партията на шоумена политик и дори си татуира

Прокурорското синче бияч: Когато съм се бил, съм бил провокиран

Прокурорското синче бияч: Когато съм се бил, съм бил провокиран

Васил Михайлов, прокурорското синче, от което перничани се оплакват, че бие наред и снима зверствата, остава зад решетките. Това реши Софийският апелативен съд окончателно. Васил е син на зам. окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов. Михайлов-младши бе арестуван в сряда след множество оплаквания за побоища над различни хора

Доживот за бившия полицай Караджов,убил родителите си

Доживот за бившия полицай Караджов,убил родителите си

Божурка и Цветан са открити в локви кръв от съседка Намерена е папка в компютъра на сина, наречена "Гадове", пълна с видеофайлове на родителите му Ексченгето Венцислав Караджов, обвинен за умишленото убийство на родителите си, отново чу доживотна присъда. Апелативният съд в Пловдив потвърди най-тежкото наказание за бившия полицай

Големите шарани се ловят край Попово

Големите шарани се ловят край Попово

10-килограмов екземпляр издърпан от язовир "Каваците" тези дни Риболовният сезон стартира скромно, без особени постижения на язовир "Каваците" край град Попово, Търговищко. Занимавка с дребна риба - бабушки и уклеи, ставаше, но шаранджиите не бяха във възторг. Продължиха търпеливо да захранват и да залагат дънните въдици "на косъм" с

Нико Тупарев си продаде апартамента

Нико Тупарев си продаде апартамента

700 000 лв. струва имотът на продуцента на "Биг брадър" Продуцентът Нико Тупарев продаде апартамента в центъра на София на ул. "Сан Стефано". Сделката се е случила миналата година през май месец. Сградата, която е самостоятелен обект, струва над 700 000 лева и това е вероятната цена на сделката. Освен този имот продуцентът е продал преди

Син на Илон Мъск стана жена и се отказа от баща си

Син на Илон Мъск стана жена и се отказа от баща си

Най-големият син на милиардера Илон Мъск - 18-годишният Ксавиер Мъск, иска изцяло да скъса връзките с баща си. Той е подал документи за смяна на пола си на женски, а новото му име вече е Вивиан Джена Уилсън. „Вече не живея с него и не желая да бъде свързван с него по какъвто и да е начин или форма“, казва доскорошният син на Мъск

Меси на суперяхта с Антонела

Меси на суперяхта с Антонела

Звездата на ПСЖ вади 70 хиляди евро за седмичен наем на лодката Голямата футболна звезда Лионел Меси се наслаждава на своята лятна ваканция на остров Ибиса. Нападателят на ПСЖ и най-добрият му приятел Сеск Фабрегас са със семействата си на луксозна яхта в Средиземно море. Кадри от почивката показа първо Антонела Рокуцо, половинката на Меси

Най-коментирани

Близнаците на Капчикова станаха на две

Близнаците на Капчикова станаха на две

Как бързо лети времето! Близнаците на Ася Капчикова станаха на две години. Плеймейтката спретна чуден празник за момчетата си Ивиан и Ианик. Блондинката и бивша на Криско сподели кадри от празника. Капчикова подготвя специална пързалка за децата и гостите им. А след като малгучаните се спускат по нея, се озовават в море от балони и гумени топки

"Господарите" с последен епизод за сезона

"Господарите" с последен епизод за сезона

"Господарите на уеба" записаха последния епизод за сезона! Водещият Ненчо Балабанов обяви, че шоуто излиза в лятна почивка и ще се завърне чак през есента. Припомняме, че след като никоя телевизия не пожела "Господари на ефира", те се прехвърлиха в интернет. В същото време Ненчо забегна за кратка почивка на морето с гаджето си

Голямата щерка на Стоичков - Мика, е на баровски остров, не издава с кого е

Голямата щерка на Стоичков - Мика, е на баровски остров, не издава с кого е

Голямата дъщеря на Христо Стоичков - Мика, показа как разпуска с коктейли и плаж, без да разкрива с кого е на почивка на гръцкия остров Миконос. Известно е, че това място е като рай за баровци и богаташи от всички краища на света. Мика е пуснала в инстаграм снимки от релакса си в южната

Габи от "Ергенът" търси мъж

Габи от "Ергенът" търси мъж

Една от най-колоритните участнички в първия сезон на "Ергенът" - Габи, си търси нов мъж. Блондинката обяви кастинг, за да намери принца на бял кон. За Габи годините на половинката й нямат никакво значение. За фурията най-важното е човекът до нея да прави всичко за нея. "Мили хора, търся си мъж - голям, здрав, прав

Черната рокля, с която принцеса Даяна си отмъсти

Черната рокля, с която принцеса Даяна си отмъсти

Известна като най-сниманата жена в историята, принцеса Даяна бързо се превръща в модна икона, когато се омъжва за принц Чарлз. Но дори и след развода тя не се страхува да експериментира с цветовите гами и стилът й остава неподправен и до днес. Но една черна рокля, с която се появява на събитие на "Венити Феър", разбунва духовете и шокира света

Гаджето на Сузанита размишлява край морето

Гаджето на Сузанита размишлява край морето

Половинката на Сузанита - Марк Славов, размишлява край морето как точно да продължат напред. Певицата и шампионът по хвърляне на копие преминаха през скандал. Някои медии дори ги разделиха. Пред "България Днес" майката на Сузанита разкри, че двамата са заедно. "Когато всичко се обърка, Господ винаги ме води тук да открия себе си и да ми покаже

Алекс Лазаров зарязан от гаджето

Алекс Лазаров зарязан от гаджето

Тенисистът страда публично, благодари на Стелиана за любовта "Любовта е привилегия, която идва в живота на много хора, но остава само при някои." С тези думи тенисистът Алекс Лазаров сподели новината, че се е разделил с гаджето си. Спортистът не крие разочарованието си от факта, че Стелиана го е зарязала

Дара май се сгоди

Дара май се сгоди

Доктора сложи годежен пръстен на ръката на певицата С годежен пръстен на ръката Дара вече мечтае да стане булка. Само преди няколко дни певицата пусна кратко видео в инстаграм, на което се вижда как получава годежен пръстен. Дали на шега или пък съвсем реално Дара и избраникът й са сгодени. Фармацевтът се представя в социалните мрежи с псевдонима

1,3 млн. за ремонт в Софийския затвор,крилото стои празно

1,3 млн. за ремонт в Софийския затвор,крилото стои празно

Нови абсурди зад решетките Скандал с фабрикуван бунт в пандиза разплита казуса "В затвора в София цели затворнически групи като тези на неосъдените затворници, на новопостъпващите и на конвоираните от други затвори са в изключително мизерно състояние - с мръсни стени и олющена мазилка, с оскъдно обзавеждане

Готвачи лобират да пуснат Токев от затвора

Готвачи лобират да пуснат Токев от затвора

Съдията по делото е в отпуск, готвачът няма да може да се яви на "София Съмър Фест" Натискат съда да пуска Токев от затвора. Кулинарният бранш зарива градския съд с молби шеф Андре Токев да бъде освободен от затвора, защото е "по-полезен навън, отколкото вътре", както пише в някои от писмата, изпратени до правната институция

Голямата щерка на Стоичков - Мика, е на баровски остров, не издава с кого е

Голямата щерка на Стоичков - Мика, е на баровски остров, не издава с кого е

Голямата дъщеря на Христо Стоичков - Мика, показа как разпуска с коктейли и плаж, без да разкрива с кого е на почивка на гръцкия остров Миконос. Известно е, че това място е като рай за баровци и богаташи от всички краища на света. Мика е пуснала в инстаграм снимки от релакса си в южната

Черната рокля, с която принцеса Даяна си отмъсти

Черната рокля, с която принцеса Даяна си отмъсти

Известна като най-сниманата жена в историята, принцеса Даяна бързо се превръща в модна икона, когато се омъжва за принц Чарлз. Но дори и след развода тя не се страхува да експериментира с цветовите гами и стилът й остава неподправен и до днес. Но една черна рокля, с която се появява на събитие на "Венити Феър", разбунва духовете и шокира света

Амбър Хърд трябва да плати 10,35 милиона долара на Джони Деп

Амбър Хърд трябва да плати 10,35 милиона долара на Джони Деп

Амбър Хърд официално трябва да плати 10,35 милиона долара на Джони Деп, след като адвокатите на двамата не постигнаха споразумение за опрощаване на част от сумата. Заради това съдия Пени Азкарате издаде писмена заповед, с която направи сумата изискуема. Разбира се Деп трябва да прати на бившата си съпруга 2 милиона долара

Ози Озбърн обяви нов албум - Patient Number 9, излиза на 9 септември (Аудио)

Ози Озбърн обяви нов албум - Patient Number 9, излиза на 9 септември (Аудио)

Рок чудовището Ози Озбърн преминава през тежък период с операции и възстановяване, но добрата новина е, че Принцът на мрака е добре и току-що обяви своя нов албум, съобщи zrockradio.bg. Продукцията носи името Patient Number 9 (Пациент Номер 9). Има и дата за излизането му на пазара и тя е 9 септември. Водещият сингъл вече е при нас и е страхотен

Бабинова в топформа

Бабинова в топформа

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от град Северодонецк в Източна Украйна след седмици ожесточени сражения, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на властите. Украински представители заявиха, че в града, който до голяма степен е разрушен, не е останало почти нищо за отбраняване и на войските е било наредено да напуснат

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска: Изгониха ме от биатлона!

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска: Изгониха ме от биатлона!

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин

Кантарджиев: Притеснява ме не маймунската шарка, а подвариант на COVID от Гърция

Кантарджиев: Притеснява ме не маймунската шарка, а подвариант на COVID от Гърция

Съществуват две ваксини срещу маймунската вариола, обясни професорът Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция. Това коментира в предаването „Събуди се” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси

Дарин Ангелов яхна мощен звяр

Дарин Ангелов яхна мощен звяр

Мощен звяр яхна Дарин Ангелов, видяха моторизираните папараци на "България Днес". Актьорът е фен на хубавите коли и се е поглезил, като си е взел марково возило. Само да кара внимателно! Снимки: "България

ЦСКА търси нов Кайседо

ЦСКА търси нов Кайседо

ЦСКА търси нов нападател за заместник на скандалния Жорди Кайседо. Еквадорският национал и агентът му Ернан Банято продължават да лазят по нервите на "червените" и по всичко изглежда, че голмайсторът повече няма да играе за клуба. Кайседо все още не се е присъединил към лагера на ЦСКА, въпреки че трябваше да бъде там преди около седмица