Големият Милчо Левиев: Спирам да свиря!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Големият Милчо Левиев:
Спирам да свиря!

Артрит ми скова пръстите, трудно ги движа

"Болест съсипа ръцете ми, не мога да свиря! Имам артрит! Страдам, разбира се, затова вече повече композирам и работя в клубове от време на време. Но най ме радва и срещата със студентите."

Това сподели големият виртуоз Милчо Левиев, който заедно със съпругата си Вики Алмазиду бе специален гост на юбилейния концерт на Мими Николова. Тя направи 60 години на сцената пред препълнен салон от приятели.

"Навремето с Мими, с Лиана Антонова имахме невероятни концерти, изключителни жени, страхотни певици. С тях е белязана цялата ми кариера", сподели още развълнуван Левиев.

Маестро Левиев изрази съжаление, че този път няма да се включи в концерта и че вече само преподава, но не се връща към сериозното клавирно присъствие.

"Откакто преди време направих концерта в зала "България", не съм свирил пред голяма публика. Много ми липсва това, но какво да се прави, всяко нещо с времето си", обясни джаз музикантът и се върна в спомените си, когато преди 50 години той и колегите му от легендарната формация "Фокус 65" започват артистичния си път.

"Веднага след стъпването си на родната арена на класическата музика, квартетът ни с Щерев, Слава и Стойков грабна наградата на критиката на конкурса в Монтрьо през 1965 г., като групата ни бе създадена по идея на Радой Ралин", спомни си музикантът.

Година по-късно Левиев приема поканата на прочутия тромпетист Дюк Елис и става пианист и аранжор в неговия биг бенд в Лос Анджелис. Свири в "Били Кобъм Бенд". Според критиците благодарение на работата си с Кобъм името на Левиев се вписва не само в джазовите, но и в рок енциклопедиите. В биографията му силно значими са номинациите му за наградите "Грами" - за най-добър вокален аранжимент за композиция на Чарли Паркър през 1981, а две години по-късно и за участието му - отново като аранжор - за същата награда, присъдена на Ал Жиро.

От 1998 г. Маестрото е педагог в университета на Южна Калифорния, Лос Анджелис. "Да ви кажа, никак не обичам комунистите. Има и защо. Питате ме дали Живков ме е харесвал. Нямам представа, но помня, че на една среща за невъзвращенците в аулата на университета той казал: "Некои другари разпространяват слухове, че Леви (Левиев) побегнал. Другари, такова нещо нема!" А после вметнал: "Той не избяга, а замина, за да покаже на империалистите как трябва да пишат музика. Но той непременно ще се върне." А в досието ми дори пише, че Тодор Живков заявил пред композитори от съюза: "Вие го изгонихте, ние не сме искали той да бяга", смее се с днешна дата Левиев.

"В България едно време беше привилегия човек да излезе от страната, въпреки че това е едно от основните човешки права. Хората на Запад не проумяваха как е възможно въобще да не ти се позволява да пътуваш. Дълго време ми отне, докато взема решението да напусна родината си. Та кой напуска страната си, ако се чувства добре в нея? Бях на 33 години, в средата на живота ми, и реших да упражня това свое право, без да питам за разрешение. Имах служебен паспорт, с който трябваше да се носи и командировъчно. Когато тръгнах, той беше без командировъчно, но ме спаси известността ми. На границата ме попитаха къде е то, а аз им отговорих, че сме един състав, но аз заминавам първи, за да уредя някои неща. Офицерите бяха двама. По-старият ми вика: "Какви ги разправяш ти, бе?" Но младият му подшушна, че съм Милчо Левиев, и ме пуснаха. Сигурно и двамата са ги уволнили още на другия ден", върна се в миналото Левиев.

Последиците от неговото заминаване не закъсняват. Майка му неколкократно е викана в полицията, а за сина й й казвали, че е предател на родината си. В отговор родителката на Левиев контрирала соцвластите, че синът й учи американците как да играят хора. Брат му - големият български художник Йоан Левиев, също често посещавал по принуда милицията. Дългата ръка на Държавна сигурност успява да застигне прочутия джазмен и зад океана. Хора от службите многократно го посещават в дома му в Лос Анджелис, за да го прослушват. Въпреки всичко Левиев няма намерение да се върне в родината си. Въпреки това той го прави - през 1980 г., и то с позволението на комунистическата власт. Първия път остава на родна земя 10 дни, а "виновникът" за завръщането му се оказва дъщерята на лидера Тодор Живков - Людмила.

На следващата година Левиев отново идва, този път с американския флейтист Джим Уокът. След това преминаването му през българската граница се оказва невъзможно.

"Майка ми почина, без да мога да я погреба. Баща ми също. Това толкова ме огорчи, че се бях заклел - в тази страна, при този режим, никога няма да стъпя. Имах дете, беше ми мъчно, щях да търся начин да го виждам другаде, не тук. Беше ужасно. Тук има много лоши хора, в тази малка и красива страна, направо е жалко. И все пак не трябва да униваме, идва и по-доброто. Виждаме, че в някаква степен демокрацията започва да се настанява и у нас. Дай Боже, все си викам", завърши големият Милчо Левиев.

Започнал като пожарникар

В началото на кариерата Милчо Левиев е избран за музикален директор на Пловдивския театър, където поради липса на щатни бройки го назначават на позиция пожарникар. След това го избират за диригент на естрадния оркестър на БНР със заплата 220 лв. Работата там му дава възможност да експериментира с родните неравноделни ритми, умело преплетени с джаз мелодии. Като всяко ново начало със западно влияние и това негово начинание стряска комунистическите управници. Левиев ги укротява, като им обяснява, че и американците го правят. Като диригент му се налага да присъства и на партийни събрания. Веднъж дори му забраняват да свири боса нова, защото подкопавала чачачато на братска Куба. Именно това е преломното събитие в живота на Левиев, след което той си подава оставката.

Блиц

Искам да си видя цялото досие

- Маестро, като идвате в България, зареждате ли се?

- О, страшно. И с хубави, и с лоши неща. През тези години след промените се случиха много неща, но това, което виждам сега - корупция в огромни размери и във всички отрасли: в политиката, в изкуството, в армията - е направо отчайващо.

- Виждали ли сте досието си?

- Много искам да го прочета цялото, но не ми го дават. Пуснаха ми само някакви 100 страници, а то е над 1000. Има хора, отговорни за това, което е ставало с мен. Но не съм се отказал да го получа. Това, което прочетох за мен и за брат ми в тези 100 страници, е - добри артисти, но заразени от западно влияние. Преди да замина, ме изключиха от Съюза на композиторите, защото протестирах заради липсата на демокрация при избиране на ръководството. После пак направих скандал в съюза - заради същата липса на демокрация. Тогава ме изключиха за хулиганство, сега не знам какво ще напишат, вероятно ще се самоизключа.

- Как се събрахте с последната си съпруга Вики Алмазиду?

- Вики е най-добрата джаз певица на Балканите. Не я познавах, докато не я чух как пее. Тя също първо чува моята музика.

- Значи сте имали късмет да се съберете, любов ли е това?

- Да, не мога да се оплача, че не съм имал късмет. Имал съм случаи, за които се казва - да си на точното място и в точното време. И съм благодарен на съдбата.

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дарин не може без телефон

Дарин не може без телефон

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България

Гигов на разходка с млада дама

Гигов на разходка с млада дама

С млада дама излезе на разходка Николай Гигов. Бизнесменът и спътницата му очевидно бяха в добро настроение, но коя е точно жената, с която Гигов се разхожда, така и не става ясно. Снимки: България

Най-четени

Цвети, която се бори за живота си:  Получих рак за подарък

Цвети, която се бори за живота си: Получих рак за подарък

Откриха болестта на 8 март, не мога да се движа, споделя красивото момиче  "Имам рак на панкреаса с метастази на черен дроб и кости. Откриха ми го на 8 март - лош подарък за празника на жената." Така започва историята си младата и чаровна Цветомира Цанова, която по-рано тази година чува едни от най-страшните думи

Нели Рангелова се ожени

Нели Рангелова се ожени

"Оженихме се!", обяви в социалката си Нели Рангелова и дори показа снимки от "церемонията". Оказа се, че певицата се е пошегувала, наричайки творческата си дружба с Невена Пейкова от "Гласът на България" "сватба". Естрадната звезда от близкото минало, пременена като синя русалка, минава под арка с цветя под ръка с младата си партньорка

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си  Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

След успеха на последния си сингъл КЕМЕНЕ, който е в стил поп с фолклорни елементи, днес красивата и талантлива Дения Пенчева представи в своя You Tube канал новия си проект, наречен RITM. Композитор е хитмейкърът Васко Иванов-Dexter, който стои както зад редица хитове у нас, така и зад успешни международни проекти

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

За първи път от много време опелото на легендарната говорителка събра цялото семейство Урната с праха на Анахид Тачева ще бъде занесена в Америка, после я погребват до сина й Митко "Много се измъчи душицата на баба ми. По-добре, че си отиде, сега най-после ще бъде при баща ми." Това каза с болка Деси Цонева

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Легендарната тв говорителка Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да може урната с праха й да бъде поставена редом до тази на съпруга й Васил Тачев в САЩ. Решението е на дъщеря й Ани, обясниха близки на Тачева пред "24 часа". Преди години дъщерята, която носи името на майка си - Анахид, е поставила урната с праха на баща си в двора на

Гигов на разходка с млада дама

Гигов на разходка с млада дама

С млада дама излезе на разходка Николай Гигов. Бизнесменът и спътницата му очевидно бяха в добро настроение, но коя е точно жената, с която Гигов се разхожда, така и не става ясно. Снимки: България

Близнаци в семейството на Стоичков

Близнаци в семейството на Стоичков

Сестрата на Камата - Петя, отново стана баба, брат му Цанко празнува Радостна вест долетя от семейството на футболната легенда Христо Стоичков. Неговата племенничка роди и Камата е станал чичо на близнаци, научи "България Днес" от свои източници. Щастливата баба е Петя, сестрата на Стоичков. Тя вече има едно внуче, което се роди през 2016 година

Починало дете се прероди в куче

Починало дете се прероди в куче

Животното не си тръгва от гроб в Димитровград!  Хрътката има доверие само на почернения баща  Доли ЛУКАНОВА Починало дете се прероди в куче! Породиста хрътка не се отделя от гроба на малчугана и се опитва да утеши почернения му баща вече няколко месеца. Всеки ден се върти около надгробната плоча на детето и търси родителя му

Джаферович бърза за среща с жената

Джаферович бърза за среща с жената

Не може да устиска без жена си Ваня Джаферович. Футболистът бърза да се види с половинката си Жени, която явно много му е липсвала, докато участваше в "Игри на волята". Снимки: България

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

МОМИЧЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Жасмина харесва екзотичните острови в Тихия океан, но не знаеше, че той е открит за европейския свят от Васко Нунес Балбоа, който в началото на XV век пресича Панамския провлак и достига до непознат до този момент на мореплавателите от Стария свят воден басейн, назован от него Южно море. "Тих" океанът е кръстен от Фернандо Магелан

Футболна съпруга бойкотира световното

Футболна съпруга бойкотира световното

Популярната футболна съпруга Таня Бардсли бойкотира световното първенство в Катар. Половинката на бившия играч на "Манчестър Юнайтед" Фил Бардсли е отвратена от отношението на катарците към човешките права и липсата на толерантност към гейовете. Бардсли е популярна сред британците от участието си в известно риалити

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк се събра с Брадли Купър

Ирина Шейк и Брадли Купър се събраха. Бившата приятелка на Кристиано Роналдо и холивудският актьор бяха забелязани заедно на улицата заедно с дъщеря си Леа. Момиченцето се роди през 2017 г., но по-късно родителите му се разделиха. Напоследък отношенията между двамата са стоплени, което поражда слухове дали отново няма да се съберат заедно

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

Вдовицата на съдията Богдан Дочев: Марадона превърна живота ни в ад!

2 млн. лири за топката от скандалния мач прибира главният арбитър Али бин Насер, близките на нашия рефер едва свързват двата края "Животът ни е ад!" Това признава Емилия, 81-годишната вдовица на българския съдия Богдан Дочев, който през 1986 г. има нещастието да бъде страничен съдия на четвъртфинала Англия - Аржентина на световното в Мексико

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

Деца на известните се сблъскват със закона

Деца на известните се сблъскват със закона

Презадоволени и незнаещи що е лишение Наследници на политици с най-много провинения "Интересно ли ви е как е израснало едно дете на българското кино? Дядо ми Людмил Стайков е световноизвестен режисьор и най-добрият български дядо. Баба ми Виолета Донева е една от най-обичаните наши актриси." Това е разказ в социалните мрежи на Ивет Стайкова

Барби от Несебър стана царица от Търново

Барби от Несебър стана царица от Търново

Като търновска царица се премени Евелина Прунова. Моделката, известна като несебърското Барби, посети старата столица и дори си намери половинка. Новият избраник на царицата, разбира се, е цар, но за жалост, за момента от

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Гита не била новата муза на Боби Лазаров

Познавали се, но не били заедно Чаровният синоптик Боби Лазаров нямал специални отношения с Гита Манолова, едно от лицата на телевизията на БСП. Двамата били само колеги, но нищо повече, споделиха хора от обкръжението им. От няколко дни мълвата твърди, че телевизионерът е влюбен в младата си и красива колежка Гита

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Мариус Куркински: Не мога да победя плътските страсти!

Блъскам се понякога в ужасни неща, призна актьорът В юбилейната си година, когато навъртя половин век, Мариус Куркински продължава да се бори с "демоните" на плътските изкушения. Самият актьор го призна в социалните мрежи, при това - без да го подлагат на "кръстосан разпит". "Не мога да се отделя от плътското

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Първата Мис България на 70-ия си юбилей: Няма да празнувам, защото майка ми почина

Умолявам пластичните хирурзи да не обезобразяват момичетата ни, призова Бранимира Антонова  "Няма да отпразнувам юбилея си, защото майка ми почина наскоро. Загубих я през април на преклонната възраст от 97 години. До последно беше здрава и щастлива. Тази година ще е по-деликатна за цялото ни семейство

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 50, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 835 теста, което означава, че делът на положителните резултати е близо 5,9 процента. Няма регистрирани починали пациенти с потвърдена инфекция. Общо 38 027 души у нас са загубили битката с болестта от потвърдените 1

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дарин не може без телефон

Дарин не може без телефон

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Водещата на сутрешните новини на Нова тв Лилия Мустакова от дни е част от спортната редакция там. Докато тече световното в Катар, журналистката, която е запален футболен фен, ще води специалните студиа “Като за световно”. Лилия е от лекарска фамилия - баща ѝ Тихомир Мустаков, е в лигата на “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

„Аз съм сигурна, че той в момента на инцидента не е бил под въздействие на наркотиците. Според мен след като се е прибрал вкъщи е употребил. Така мисля“, казва Мариана Семерджиева.  Категорична е, че синът ѝ не взима наркотици. „С нищо не сме видели, не ни е показал“, казва тя. Близо пет месеца след фаталната катастрофа на булевард „Черни връх“

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

Работникът, загинал при взрива на цистерната по-рано днес, е бил 50-годишен, с дългогодишен опит. Цистерната е трябвало да зареди смазочни масла, когато по неясни засега причини се е запалила. Минути по-късно е последвал взрив. Първи са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня

Жената на Милото е йога

Жената на Милото е йога

Запалена по йогата е жената на Калин Сърменов, известен като Милото. Боряна Пашева, която е променила и косата си от черна на кестеняво-медена, не пропуска занимание, за което си носи лична постелка. Снимки: България

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Американският актьор Джони Деп ще се снима в шестия филм от поредицата "Карибски пирати" - пет години след предишното приключение на капитан Джак Спароу, пише в. "Сън". Според публикация в таблоида името на Деп фигурира в списъка на актьорите и техническия персонал, извикани за участие в снимките на филма, предаде БТА