Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6946716 www.bgdnes.bg

Най-възрастната българка почина

Почина най-възрастната българка!


108-годишната баба Матена предаде Богу дух в сряда сутринта, съобщиха пред "България Днес" от Дома за стари хора в Ивайловград. В социалната институция край южната ни граница столетницата прекара последните години от достойния си живот.


"Баба Матена издъхна от остра сърдечна недостатъчност. Почина от старост, а не защото е имала някакво тежко заболяване", казаха още пред вестника от социалния дом. Столетницата е била погребана вчера сутринта в село Ламбух (Хасковско), където прекарва живее голяма част от живота си.

Реклама


През последните месеци здравословното състояние на 108-годишната жена беше колебливо. В началото на годината тя беше приета в болница заради тежка кашлица. Борбената баба успя да се възстанови и се върна в дома за стари хора, където на моменти отново беше в критично състояние. Само преди няколко дни от ръководството на социалната институция разкриха, че се чувства много по-добре. Но в сряда сутринта Матена Занкова е издъхнала в леглото си.


Столетницата е родена на 13 януари 1910 година в ямболското село Голям Дервент. Дядо й, чичо й и баща й построили голяма къща в населеното място, за да може голямото им семейство да живее. Три години по-късно турци изгорили дома им и избили роднините й. В размирните времена през Балканската война семейството преживяло драмата с изселването на тракийските бежанците. Впоследствие баба Матена, още като дете, стига до село Ламбух, където се установява за постоянно.
Като млада биела камбаната в местната църква. Столетницата беше прочута с виното си от шипки, което правеше по стара рецепта до 104-тата си годишнина. До тогава тя работеше в градината си на село, но след това бе настанена в социалния дом, където беше посещавана често от роднините си.


"От работа гърбав се не става", казваше приживе баба Матена.

"България Днес" изказва съболезнования на нейните близки!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама