Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6953256 www.bgdnes.bg

Писателят Христо Бойчев: ОГРАБИХА МЕ!

Прочутият творец изненадан грозно от аматьори във Велинград 

"За пръв път така безпардонно се краде от мен!", избухна Христо Бойчев.

Прочутият ни писател и сценарист е в люта битка с група актьори аматьори от Велинград. Те си позволяват да играят представление по пиесата "Нашествие" без позволението на автора. Направиха го веднъж, сега се гласят да го направят втори път.

"От мен винаги се е очаквало да бъда забавен, да предизвиквам смях. Днес не мога да бъда забавен, защото съм омерзен", казва Христо Бойчев.

Реклама

"Във вашия град незаконно бе поставена моята пиеса "Нашествие" от група аматьори към читалище "Отец Паисий-1893". Поставиха я, без да ме попитат дори. А се пита, преди да започнат репетиции, не когато си хванат в кражба, постфактум. Давал съм творбите си и на велики световни театри, и на малки трупи, без средства за авторски права. Дарявал съм пиесите си за добри дела, но само когато съм виждал достойнство отсреща", продължава авторът и разкрива, че аматьорите променят заглавието от "Нашествие" на "Адаптация".

Самодейният театрален колектив във Велинград пита със закъснение за правата на "Нашествие", но когато не ги получава, продължава напред на своя глава. Трупата и режисьорът взимат решение да играят спектакъла. И го правят въпреки всичко. Така се стига до премиерата на 19 юни. Вместо име на автор е записано "По картини от българската действителност". След представлението театралната трупа получава много поздрави и цветя, включително от кмета Костадин Коев.

Дни преди премиерата до трупата пристига писмо от Силвена Байракова, която е начело на новоизбраното читалищно ръководство във Велинград. Тя предупреждава актьорите, че разрешение от Христо Бойчев няма и че представлението не бива да бъде играно. Това не спира актьорите. Те се обаждат на Бойчев, искайки правата, и обясняват, че вече са напреднали с репетициите. Въпреки това режисьорът категорично забранява постановката му да бъде изпълнявана. Въпреки това пиесата е изиграна, и то при голям успех. Очакват се и нови представления.

Авторът на творбата е потресен от отношението на колектива от Велинград. Въпреки множеството му протести е обявено следващо представление. Това кара Бойчев да изпрати отворено писмо до трупата.

"Никога не съм срещал толкова арогантно отношение към автор, както във вашия град. Разбирам, че в града ви се водят някакви местни борби кой е "по-силен", злоупотребява се с разни приятелства с този или онзи директор или политик... Всички имаме приятели, на всякакви нива, но не всички се крием зад гърбовете им и не оправдаваме с тях своите действия. Аз не желая моето име и моите пиеси да бъдат въвличани в подобни грозни борби. Ако цената на моята позиция е никога да не бъда поставян във вашия град, готов съм да я платя. Моята сцена е целият свят и няма да правя компромиси. Няма значение дали си аматьор или професионалист. Винаги са се съобразявали с моята воля като автор, а в противен случай ги е наказвал законът. Дори циганският самодеен театрален състав от Куманово имаше доблестта да ме попита, преди да започне работа по мой текст, защото, казаха те: "може и да сме цигани, но не щем да крадем...". И направиха брилянтно представление! Покланям им се до земята", слага финалната точка Христо Бойчев.

Пред "България Днес" Росица Лаханова, официалният представител на Христо Бойчев, разкри, че до момента няма извинение от страна на аматьорската трупа във Велинград.

Реклама

Дали и кога ще има нова постановка засега не става ясно.

Актьорите от Велинград:

ИГРАЕМ С ЛИЧНИ ДРЕХИ!

"Зад нас стои моралът и историята на читалището", казва Павел Гайдев от актьорската трупа, уличена в кражба от Христо Бойчев.

Гайдев споделя, че дрехите, с които играят актьорите на сцената, са лични, а за реквизита всеки е дарил по нещо. Част от декора е безвъзмездно направен от инж. Иван Ташев. Актьорите след премиерата сложиха тениски с надпис "Театър Велинград" и обявиха, че ще търсят помощ от община Велинград, защото не искат да трупат дивиденти за хора, които не ги уважават, и обвиниха Байракова, че се е опитала да унищожи техния шестмесечен труд, което е некоректно към институцията, която й дава заплатата.

Авторът:

ПОЗОР ПО ЛИЦАТА НА ТЕЗИ ХОРА!

Това е недопустимо и от морална, и от всякаква друга гледна точка. Никакви оправдания за „благотворителност“ или че се прави „в знак на почит“ към някого, или просто „от любов към изкуството“ не могат да изтрият позора от лицата на тези хора. Защото именно изкуството задължава, дори когато си беден или дори когато не живееш в центъра на света, да бъдеш почтен, категоричен е Бойчев.

Реклама
Реклама
Реклама