Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6955439 www.bgdnes.bg

Скъсват Пенка от проверки

Най-известната крава преодоляла стреса, глоба грози стопанина й

Кравата Пенка преживя стреса!

След дългите и мъчителни седмици на страдание, неизвестност дали ще живее, или ще бъде убита и престой далеч от дома животното вече се чувства по-добре.

"Свободата се вижда в очите на Пенка. След големия стрес тя най-накрая успя да се успокои и се храни добре. Животното се чувство отлично в дома си. Полагат се най-добрите грижи за нея и това може да се види от постоянните проверки, които се правят."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" Иван Харалампиев, собственик на прочутата крава Пенка, която преди месец развълнува страната с драматичната си съдба. Животното нелегално влезе в Сърбия, върна се обратно у нас и имаше вероятно да бъде умъртвено. Но след мощна международна кампания и около три седмици на неясно бъдеще беше спасено.

В момента Пенка е в родното си Мазарачево (Кюстендилско), където кротко се храни, спи и си почива.

"Откакто окончателно спасихме Пенка, постоянно ме проверяват всякакви институции. Все нещо търсят, все нещо искат от мен. Започвам да приемам цялата ситуация като тормоз. Струва ми се, че проверките се правят целенасочено, за да бъда смачкан", оплака се Харалампиев.

Стопанинът на най-популярната крава у нас призна, че вероятно ще получи финансова санкция, защото се е забавил да регистрира новородено теле. "Бяха минали само 2 дни от раждането и покрай всичката работа, която имам, не успях веднага да го направя. И вече искат да ме наказват. Да не би да съм го откраднал, че се прави чак такъв голям проблем? Не са хубави тези неща", добави животновъдът.

Наскоро той обяви, че Пенка се превръща в символ на дребния български животновъд, с чийто образ той ще се бори за по-добри условия и промяна на законите у нас. "Тя е вече емблема, под която се обединяваме всички ние, малки стопани, и с която ще тръгнем на бран срещу бюрократщината и недомислието на арогантните власти", коментира Харалампиев.

Реклама
Реклама
Реклама