Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6955854 www.bgdnes.bg

Авер на петричкия Ескобар движи наркоканал в Швейцария

Наркобосът Атанасов е в пандиза

Владо Русия е закопчан с кило хероин преди среща с местни дилъри

Авер на петричкия наркобос Огнян Атанасов - Ескобар движи канал за дрога в Швейцария, научи "България Днес". Това се разбира след ареста на Владо Русия, който е закопчан с килограм хероин. Известният в кримисредите жител на петричкото село Поленица е арестуван на излизане от хотел, придружаван от млада дама.

Според данни на разследващите в Швейцария Владо Русия е трябвало да предаде наркотика на местни дилъри. Ченгетата предполагат, че дрогата е трафикирана от България до Страната на шоколадите по разработен канал, който действал още от силните години в престъпния бизнес на Ескобара от Петрич. Полицаите в Швейцария разполагили с информация, че там се подвизава още един представител на българския ъндърграунд, който е издирван с години. Предполага се, че именно той е връзката на Владо Русия с местните дилъри на дрога. Според версията те трябвало да получат наркопратката от югозапада и да я пласират на дребно сред швейцарската младеж.

Реклама

Владо Русия е стар познайник на българската полиция. Той излиза преди малко повече от година от затвора, където излежава присъда да трафик на бежанци през граница. Попада в пандиза, след като е арестуван на ГКПП Кулата заедно с двама свои авери от Сандански. Спипани са с микробус, пътуващ от Гърция за България с 30 нелегални бежанци, съобщава сайтът "Струма". Изтърпява наложеното му наказание и е освободен от затвора.

По това време босът Огнян Атанасов вече е прибран зад решетките по обвинение за наркотици и пране на пари. Негови авери, сред които и соченият за човек на Ескобара - Владо Русия, се опитват да запазят изградената престъпна структура за трафик на дрога от Гърция през България за Западна Европа, обясняват ченгета. По думите им отломките от мрежата на Ескобара бранят със сила територията на боса си. Във войната за печелившия престъпен бизнес се включват всякакви средства. Най-разпространеният метод за разчистване на сметки в региона за палежите, обясняват наблюдатели над петричкия ъндърграунд.

Жертва на подобно сплашване става и Владо Русия. Скоро след като излиза от затвора и конкуренцията засича опитите му да се намести в структурата на Ескобара, колата му е опожарена. Неизвестен атентатор полива със запалителна течност лекия автомобил "Пежо 206". Колата лумва в пламъци, докато е паркирана пред кооперацията, в която живее собственикът й в село Поленица. Неволен свидетел на палежа става таксиметров шофьор, който забелязва съмнителен мъж да хвърля клечка по пежото. Очевидецът спрял таксито и подгонил подпалвача, но той успял да избяга. Тогава бакшишът извадил пожарогасителя си и започнал да гаси пежото. Хора от кооперацията се притекли на помощ с маркучи. Когато Владо Русия излязъл на улицата и видял подпалената си кола, заявил, че не иска да се вика полиция. Обяснил, че не му се занимавало с подаване на жалби. Въпреки това дежурен екип от районното в Сандански пристигнал на мястото, за да направи оглед.

Според една от работните версии на разследващите огненият атентат срещу Русия е извършен, защото той дължал много пари. Друга хипотеза пък свързва палежа като акт на сплашване срещу собственика заради опитите му да навлезе в наркобизнеса. Тогава разследващите не изключват и възможността опожаряването на автомобила да е свързано със застрахователна измама. Повече от година след престъплението официално не е оповестено извършителят на палежа да е разкрит и задържан.

Заради войната за наркоканала на Ескобара в района са засечени още няколко сблъсъка между местни кримки, които се плашат един друг с палежи на коли и къщи. Ченгета казват, че всеки от тях се опитва да се наложи като тартор в района, известен като меката на опиатите в Южна България. Кандидатите за наследници на окошарения наркотрафикант Ескобара по всякакъв начин пробват да сложат ръка на печелившия бизнес. Според запознати обаче в битката определено са надделели приближени до боса Атанасов.

Страшилището грохва

В пълна развалина се превърна зад решетките някогашното страшилище и един от най-влиятелните наркобосове в страната Огнян Атанасов - Ескобара. От мъж с внушителна физика той е грохнала пълна развалина вследствие на зависимост от медикаменти.

Ескобара, който преди години избяга от най-охранявания гръцки затвор, където лежеше заради дрога, сега се оплаква от множество травми от катастрофи - счупени кости, изваден далак, комоцио. Наркобосът страда от паркинсон, нарушения на речта и на паметта. В затвора Ескобара залинява, отслабва драстично и се променя до неузнаваемост. Зрението му се влошава и трудно ходи сам. Подсъдим е под две дела - за наркотици и пране на пари. Те обаче са спрени, защото Атанасов е толкова зле здравословно, че не може да участва в процеса.

Реклама
Реклама
Реклама