Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6957158 www.bgdnes.bg

ИЗЛОЖБАТА НА ВЕЖДИ РАШИДОВ СЪБРА АРТЕЛИТА НА ЛОНДОН В ГАЛЕРИЯ "ГАЛИАРДИ"

Артелитът на Лондон аплодира Вежди Рашидов при откриването на изложбата му от скулптури и рисунки в прочутата галерия „Галиарди“ в британската столица късно във вторник вечерта. За всеки художник е чест да покаже свои творби в залата, където досега са представяни произведения на близо сто от най-именитите съвременни творци.
В препълнената галерия дойдоха творци, колекционери, арткритици, почитатели на изкуството, политици. Имаше и гости, пристигнали от Франция, Швейцария, Китай.
Екатерина Захариева, заместник министър-председател и министър на външните работи, поздрави сърдечно Вежди Рашидов за успеха на новата му изложба. Сред гостите беше и бившият министър на културата на Великобритания Роджър Хигинсън, който сподели, че се възхищава на таланта му. Соня Увалиева, съпругата на големия български интелектуалец Петър Увалиев, разказа, че творчеството на Вежди Рашидов винаги е било на особена почит в семейството й.
„За мен е голяма чест да бъда представен в една от най-известните галерии в Лондон именно в периода, когато България реализира едно успешно председателство на Съвета на Европейския съюз. Не мога да не се вълнувам от признанието, което получавам тази вечер, защото то е признание и за моята страна. Аз съм български художник и възможността да представя скулптури и рисунки в галерия като „Галиарди“ ме прави горд и като творец, и като български гражданин“, заяви Вежди Рашидов.
Основателят на галерията Роберто Галиарди разказа как преди време, когато за пръв път се е запознал с творчеството на Вежди Рашидов в София, е решил, че непременно трябва да го покани да направи изложба в галерията му. „Тази вечер това вече е факт и уверявам ви - става дума за истинско изкуство от висока класа“, каза известният галерист.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама