Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6958647 www.bgdnes.bg

Еврозакон пази имотите на Братя Галеви

Богатството от 4,2 млн. лв. изпотява съд в Люксембург

Спират делото срещу изчезналите дупнишки мафиоти

Да бъде спряно делото по отнемане на имущество за около 4,2 милиона лева на издирваните от шест години дупнишки мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви. Това поиска от Окръжния съд в Кюстендил адвокат Капка Гергинова, представител на фирмите "Макс Лимитит" и "Пи ей джи норд адамс лимитит", свързани с бегълците от българското правосъдие, с които са имали бизнес отношения.

"Спиране на делото не означава прекратяване и то се иска заради процесуално питане до Европейския съд в Люксембург, като се позовава на европейска директива от 2014 г., касаеща конфискацията и облагите. След като претендираме да сме част от Европа, ние следва да ползваме модерните способи за постигане на европейски резултати в правораздаването. Така делото ще бъде насочено към правилна посока", коментира защитата на Братя Галеви.

Реклама

Дали ще има процесуално питане до съда в Люксембург, ще стане ясно на следващото заседание, насрочено за 29 октомври. Предстои магистратите да се произнесат дали искането за спиране на делото ще бъде уважено. Досега по случая са разпитани и свидетели в Кипър. Предстои обяснения да дават и партньори на Братя Галеви на Сейшелските острови. Все още по делото не е изготвена и експертиза, която да установи доходите на Галеви като физически лица. Тя е съдебно-икономическа и се проваля вече за трети път заради вещи лица. Те трябва да прибавят към основната експертиза и допълнения, зададени под формата на въпроси на страните по делото, съобщава в. "Струма".

Самите Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от 8 май 2012 г., когато изчезнаха от страната, за да не бъдат прибрани в затвора да излежават присъди за рекет. Двамата са обявени за международно издирване.

Искът за отнемане на тяхно и на семействата им имущество на т. нар. комисия „Кушлев" е от 800 страници. Той е внесен в Окръжния съд в Кюстендил и е за отнемане на имоти от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества. Имуществото, което подлежи на конфискация, включва девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете, регистрирани в България. Галеви са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови. На конфискация подлежат и недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, както и сума над 800 000 лв. по банкови сметки.

Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен, след като наказателното дело срещу двамата бивши командоси приключи с влязла в сила осъдителна присъда през 2012 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама