Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6991452 www.bgdnes.bg

Певицата Сашка Васева: Ослепявам!

"С дясното око съм на 100% сляпа, а с лявото всичко ми е в мъгла. Страх ме е от мрака. Страх ме е за децата ми, които не заслужават такава съдба на майка си."

С тези тежки думи започна изповедта си пред "България Днес" ретролегендата Сашка Васева. От повече от година певицата има проблем със зрението си, като напоследък състоянието й се влошило.

Реклама

"Имам атрофия на зрителния нерв, което е нелечимо заболяване. Очертанията на места и предмети ми се сливат. Трудно ми е дори да слизам сама по стълбите. Дъщеря ми ми помага да си чета съобщенията във фейсбук, където почитатели ми пишат, за да ми окажат подкрепа", призна за тревогите си Сашка. И допълни: "Виждането ми не е свързано с това да сложа очила и да се реши проблемът. Очите ми се замъгляват вследствие на запушени кръвоносни съдове към очите ми. И тогава ми се наложи да се изправя пред съдбата на незрящите хора. Имам упорит характер и не се отказвам да вървя по-улиците, макар и да се спъвам, и веднъж се блъснах в една забързана девойка, която в бързането си не ме погледна дори и ме наруга. Тогава аз и отговорих: "Извинявам се, но не виждам с очите си", а тя отвърна: "Сложи си очила, ма!" Отминах тъжно и си казах на себе си: "Как да сложа очила на слепите си очи?".

"Вярвам в Бог и знам, че това е изпитание. Децата ми ми казват, че искат да съм човек воин и да се покажа като борбеното момиче, което всички знаят. Не искам хората да ме съжаляват. Точно в тези моменти имам нужда от тяхната подкрепа. Когато си на върха, имаш нужда от усамотение, но когато си на дъното, сърцето ти изпитва нужда да получава любов. Не искам да прося любов от хората, а да я получавам даром. През годините бях самодива и нямам близък приятелски кръг. Моите приятели са моите фенове и точно сега много разчитам на тях", каза още Васева.

Изпълнителката призна, че иска да продължи да пее и да забавлява хората.

"Още много песни мога да изпея. И да поздравявам не само Георгевците, но Ивановците, Ивовците и всички мъже в България. Тук, в моята родина, която никога не предадох. Имах възможност да живея на хубавото в Германия, но избрах да остана тук. И ще бъда в България до последния си ден", заяви артистката с вселенския хит "Не мога да те забравя, Георги".

Сашка признава, че с ослепяването си вероятно плаща за свои стари грехове.

"Да, имам грехове, макар да мисля, че не аз съм най-грешната. Вярвам, че една майка не заслужава да й се случи нещо подобно, тъй като с раждането тя изчиства кармата си. Като всеки земен човек и аз не съм постъпвала правилно в някои ситуации. Но имам право на милост! От 5 години насам преживявам моята трансформация в нов човек. Преди бях вечният борец, който скачаше срещу всяка несправедливост и злоба. Бях воин на светлината, който разсичаше с меча си (острия си език) всяко зло. Никога не нападах първа, отвръщах, когато някой ме е атакувал. Просто се защитавах и думите ми попадаха право в целта. Моята поезия беше в обиди. Но реших да се променя и избрах пътя на смирението и търпението. Бог може би е решил, че не съм постъпвала правилно. Моля за прошка хората, които съм наранила", коментира Сашка.

Фолкпевицата си припомни случка от участието си във "ВИП брадър", когато била грозно обидена за зрението си, но решила да не влиза в конфликт.

Реклама

"Имахме мисия да гледаме през бинокли. Обясних, че няма как да съм полезна заради сляпото си око. Тогава една участничка певица ми каза: "Какво правиш тук, като си сляпа?". Няма да й казвам името, за да не я изложа. През главата ми мина мисъл да й отговоря: "А ти какво правиш тук, като душата ти е инвалидизирана?". Но не го направих. Приех смирено, че някои хора са зли. И просто й отвърнах: "Тук съм, защото ме поканиха. Хората са приели, че съм интересна". Така постъпвам в новия си живот", продължава емоционалната си изповед популярната певица. Тя имала и други случаи, в които се е сблъсквала с лошо отношение към себе си заради недъга си, но предпочита да ги приема с чувство за хумор.

Въпреки тежкото си положение Сашка не губи надежда, че един ден отново ще прогледне. След редица опити при различни лекари и доверявайки се безуспешно на народни илачи, тя продължава да търси спасението.

"Не се чувствам инвалид и затова няма да кандидатствам за ТЕЛК. Може би не съм в неравностойно положение, защото мога да прегръщам, да правя любов и да обичам! Вярвам, че ще ми се случат хубави неща. Вярвам в чудесата. Чудото ще се случи и аз ще прогледна", завършва с оптимизъм Васева.

Реклама
Реклама
Реклама