Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6993081 www.bgdnes.bg

Иларията танцува на плаж Нестинарка

Плажът Нестинарка край град Царево е раят за морските кефалови риби! Ентусиасти съчетават почивката си на плажа с фантастичен риболов, видя "България Днес" на място. Хващат се основно иларии. Това се случва по крайбрежието на самия плаж рано сутрин и привечер, когато летовниците са малко и във водата няма къпещи се и плуващи хора.

Нестинарка е един от най-големите и чисти плажове в близост до Царево. Той е дълъг около 550 метра и широк 90 метра. Намира се в южната част на града, в близост до квартала на богатите - Василико. Дъното в морето е покрито с пясък, а камъни и скали има само в двата края на плажа.

Реклама

В Черно море живеят няколко кефалови риби. Морският кефал е най-големият представител, следван от платерината и пеленгаса. Иларията е най-дребна и достига до 40 см дължина. Има наситено жълто петно по хрилния капак.

Замята се на дъно със специален монтаж от три куки и голяма оловна тежест. Най-характерната особеност на такъма е оцветените в оранжево или зелено тапички. Те се поставят пред всяка от куките и служат като повдигачи. Тапичките надигат стръвта от дъното, за да не се закача в скали и водорасли, както и за да не бъде нападната от попчета, лапини или морски кучета. Най-добрата примамка, която се закача на куките, е морският червей, наричен още блатен. Понякога торният и белият червей също вършат работа. Други закачат парченце сурово месо от пилешки гърди.

Сутрин преди залез морето е чисто и най-често спокойно. Тогава може да се направи силна серия от иларии, преди във водата да се появят първите плажуващи. Вторият добър етап за риболов е привечер. През деня летовниците са разравяли пясъка по дъното и са размътили крайбрежната зона. Затова пасажите с илария идват да търсят храна в близост до брега и дори не се налага далечно замятане.

Пръчката се поставя почти вертикално на стойка. Кълването се познава по върха на въдицата. Обикновено е рязко и засичането трябва да става веднага.

Реклама

В Лисово дере

бъка от пасажи

Малката рекичка Лисово дере се зауства точно в единия край на плажа Нестинарка. Тя образува типичен лиман, отделен с плажна ивици и обикновено няма пряк досег с морето. Само при обилни валежи и вдигане на нивото течението се отприщва и реката се съединява пряко с морската вода. Точно тогава има голям преход на пасажи с илария от морето към реката и обратно.

Лисово дере държи добра популация от риба в участъка около устието. Вировете са почти без течение и с дълбочина около 1-2 метра. Илариите тук се ловят с олекотен такъм на плувка. Най-добре дава на парченце хляб, както и на бял червей.

Нагоре по течението местните замятат в шаварите за шаран и каракуда. Лови се и добро количество дребен лупавец.

Печете я във фолио

Кефаловите риби имат вкусно и чисто месо. Иларията не прави изключения и може да се приготви както пържена, така и печена. Особено вкусна става във фолио.

Върху лист намаслено фолио се поставят една до друга филийка домат, лук и лимон, които служат за канапе на рибата.

В коремчето на иларията се слага малко от овкусеното масло със счукан чесън и дивисил. Краищата на фолиото се подвиват нагоре, за да се получи нещо като лодка. В получения отвор се сипват 2 с.л. бяло вино и фолиото се затваря. Така се процедира с всяка една риба поотделно. Готовите пакетчета се нареждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна за около 25 минути. Към края на печенето фолиото се отваря отгоре, за да хване рибата коричка. Сервира се направо с фолиото.

Реклама
Реклама
Реклама