Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6994884 www.bgdnes.bg

Ужасяваща мизерия: Баба Василка чака смъртта (ВИДЕО)

Болната жена живее в мазе, няма ток, изхожда се пред вратата 

Баба Василка живее в очакване на смъртта си.

Последните си години тя прекарва в бедност и неописуема мизерия. Екип на "България Днес" я открива на улицата в самоковското село Ярлово. 72-годишната жена едва се държи на краката си, но мисълта да се прибере я ужасява повече от старческите болежки. И в двете си ръце държи по един бастун. Леко прегърбена пристъпва едва-едва. Опитва се да каже нещо, но не може. Преди малко повече от година прекарва инсулт. Никой не й обръща внимание навреме и тя губи способността си да говори членоразделно. Вече не може и да се обслужва сама.

Днес Баба Василка обитава семейната си къща, която е пред разпад. Миризмата на урина и фекалии се усеща още с влизането в двора.

Реклама

"Изхожда се пред вратата. Има външна тоалетна, но пътят към нея не е окосен и Баба Василка не може да мине. В тази мизерия аз не бих гледала кокошки, камо ли човек. Баба Василка е жива по чудо. Никой не иска да й подаде ръка. Всички й се подиграват", разказва пред вестника леля Ваня - единствената, която проявява човечност към изстрадалата Василка.

Влизаме в къщата и първото нещо, което прави впечатление е, че таванът се руши. По стените има следи от пожар и всичко е с краката нагоре. Затова баба Василка е принудена да живее в мазето. То има прозорци, но те са толкова мръсни, че през тях не влиза дневна светлина. Вратата не се затваря и често се наводнява. Няма ток от 4 месеца. Вечер пенсионерката се прибира с напипване.

"Около полунощ минавам да проверя дали бастуна й е отвън, за да съм спокойна, че се е прибрала", допълва закрилничката й.

Ваня живее няколко къщи по-нагоре. От година е взела съдбата на комшийката си присърце. Често ходи при нея и й помага. Къпе я, облича я и я пере. Записала я е на социална кухня и когато се налага й пазарува. Ваня обаче е с почти 10 години по-голяма от немощната баба и изпитва затруднения.

Баба Василка има двама братя и една сестра. Живеят в близкото село Железница, но не искат да я погледнат. Гнус ги е! Изстрадалата пенсионерка е имала лош живот още от дете. Баща й често ги е пребивал и гонел да спят навън. След това се жени за алкохолик.

"Споделяла ми е, че само подмишките не е удряна от него. Той почина и вече е сама", разказва Ваня.

Нещастната Василка има и недоброжелателни приятелки, които пощипват от пенсията й. Оставят я без пари и жената взима храна на версия. Магазинерката пък й надписва сметката, а съселяните й постоянно й се присмиват. Ваня призовава социалните да й помогнат, за да оцелее старицата.

Доли ТАЧЕВА

Снимки: Пламен КОДРОВ

Реклама
Реклама
Реклама