Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6995409 www.bgdnes.bg

Мето Илиенски забъркан в разстрела на Нарциса

Един от основателите на ВИС - Румен Маринов-Нарциса, пада жертва на войната между групировките и остава завинаги на 40 години, а заподозреният за убийството му изчезва само два дни по-късно след намесата на Главния - Жоро Илиев. Нарочно блокиран асансьор и таен телефонен разговор са част от пъзела на покушението.

Нарциса е роден през 1963 г., тренира борба до 1990 г., когато се включва в силовите групировки. Той е сред основателите на ВИС заедно с Васил Илиев, Георги Илиев и Николай Цветин. След убийството на Васил Илиев през 1995 г. става част от новосформираната „ВАИ Холдинг“ и съдружник в три фирми с Георги Илиев. Това са "Дерби-94", "Рик-Г" и "Диамант клуб". "Дерби" и "Диамант" се занимават с ресторантьорство, вътрешна и външна търговия и туризъм. Маринов е бил съдружник и с ливанеца Халид Джорджес Заатар във фирма "Мода". По това време Нарциса става добър познайник на ченгетата и редовно е привикван на разпити по сигнали за спекула, хазарт и финансови измами, но разследванията не дават резултат.

Реклама

Фатална за висаджийския бос се оказва датата 27 ноември 2003 г. В ранните часове Нарциса се прибира, но не в панелката в столичния жк "Младост" 2, където живее по документи, а в кооперацията си на ул. "Сребърна" в тузарския кв. "Лозенец". Минути след 3 часа Румен Маринов слиза от лъскавия си тъмносин "Мерцедес", правен по поръчка, и тръгва спокойно към входа на блок 3. В този момент килърите го посрещат с куршуми.

Пронизан от вражеския огън, Маринов побягва през градинката към съседния блок на ул. "Христо Ценов". Според свидетели, пожелали анонимност, през това време Нарциса викал: "Недей да го правиш", но убийците го настигат и го ликвидират с контролни изстрели в гърба и главата. Трупът остава да лежи до паркиран джип часове наред, докато към 8 ч. сутринта не го открива случаен минувач.

При първоначалния оглед криминалистите установяват, че Нарциса е убит с два куршума в гърба и един в главата. В градинката между блоковете ченгетата намират заглушител и 4-5 гилзи от 9-милиметров пистолет. Странно съвпадение е и това, че асансьорът е бил блокиран от предния ден, а близки подозират, че Нарциса е трябвало да бъде очистен именно там.

Една от версиите на разследващите е, че убийството е ответен удар във войната между представители на бившите групировки ВИС и СИК. Броени дни преди покушението в София са убити соченият за наследник на боса на СИК Поли Пантев - Евгени Стефанов-Женята и Николай Зарев-Данкина.

По-интересно звучи друго от предположенията на полицията. Служители от СДВР споделят за запис на телефонен разговор между Жоро Илиев и Нарциса, направен няколко минути преди простреляният да издъхне. Според запознати с последни сили Маринов успял да изрече по телефона на боса на ВИС имената на убийците си. За поръчител ченгетата спрягат представителя на висаджийските среди Методи Методиев - Мето Илиенски.

Подозренията се подклаждат и от факта, че Мето Илиенски изчезва само два дни по-късно и повече никой не го вижда. Представители на ъндърграунда коментират, че Жоро Илиев е светил маслото на Илиенския заради убийството на Нарциса.

Реклама

От полицията намекват за данни, че предполагаемите физически убийци на Маринов са имали кримидосие за автокражби. Съобщава се, че килърите са били ликвидирани няколко месеца след разстрела, но не става ясно при какви обстоятелства.

За екзекуцията официално няма обвинени или осъдени, но МВР още пази събраните улики. Така ще е поне до 2023 г., когато изтича давността за разследване на убийството.

Кум на Жоро Илиев

Румен Маринов-Нарциса има привилегията да кумува на сватбата на най-личния висаджия Георги Илиев и избраницата му Мая. Пред олтара като кума застава жената на Нарциса - Биана Антонова-Биби. Биби има момиче Синди от предишен брак с бизнесмена Жоро Палачинката. Плод на любовта им с Румен стават Марта и Христо. Биби става вдовица, когато малкото им дете е на годинка. Тя цяла нощ издирва мъжа си по приятели, докато накрая научава сутринта от полицаите, че Румен не е между живите.

Реклама
Реклама
Реклама