Писателката Диана Петрова среща смъртта: Оцелях след западнонилска треска

Приятел
Автор: БД Онлайн

Писателката Диана Петрова среща смъртта:
Оцелях след западнонилска треска

Подготвях се да умра от инфекцията методично, както се купуват домати

Книгите ми са разкрити трагедии

Изграждам силни женски образи

Излекувах дъщеря ми чрез сънищата

Коя е тя? 

Диана Петрова е родена в Свищов. Кариерата й започва с първата у нас терапевтична книга за осиновени деца - "Двойната планета". Следват бестселърите "Мъдри приказки" и "Приказки за цялото семейство", като и 3 романа. Четвъртият - "Деветте кръга", Диана издава след завръщането си от Танзания, където е на косъм от смъртта след среща с африканска инфекция, наречена западнонилска треска.

- Диана, живеете втори живот след вид западнонилска треска. Как се стигна до там?

- Имах нужда от добър урок, бях се самозабравила. Може би затова съдбата се намеси. Почивката в Африка бе предвидена половин година предварително. Бяхме в Танзания за няколко дни. Първото неприятно предчувствие усетих, когато видях как лъв яде задницата на току-що убито животно. Посърнах. Не се радвах вече на сафарито. На следващия ден се прехвърлихме в Занзибар. На слизане от ферибота с нас свалиха и ковчег на починал човек. Приех го като втори лош знак и трагедията не закъсня. Ден след като се настанихме в хотела, по време на вечеря ми стана много топло, не можех да поема дъх. Припаднах. Когато се свестих, двама чернокожи ме пренасяха до океана заедно със стола. Духаше силен вятър, тялото ми трепереше, нямах контрол над крайниците си. Тресях се като в трактор. Страхувах се, че съм лепнала екзотична болест, но най-много се уплаших, когато видях, че лекарят не знае какво ми има. Тогава за първи път чух за смъртоносната западнонилска треска.

- Какви бяха симптомите?

- Нямах температура, което значи, че не е малария. Заведоха ме в местна болница, сложиха ме на системи. След кръвния тест потвърдиха, че е инфекция, не знаели каква. От този момент започнаха постоянни световъртежи. Бях в особено състояние - беше ми все едно дали умирам, само исках да не полагам никакви усилия. Признах на семейството ми в България, че съм зле, в последния ден от почивката.

- Те как реагираха? Все пак са далече?

- Мъжът ми каза, че в деня, в който припаднах, се е разхождал в парка, както правим двамата. Една врана паднала от дърво право в ръцете му и умряла. Предупреди ме, че и да не му бях казала, е знаел, че не съм добре. Толкова е дълбока връзката между нас.

- Как се завърнахте тук?

- Прибирането в България бе следващо изпитание. Увериха ни, че няма да ме пуснат на летището в това състояние. Не издържах будна повече от час. Но мисълта да остана в Занзибар да се лекувам ме ужасяваше. Здравеопазването им е на ниво селски диспансер. Стегнах се, мислех за децата си. Стисках зъби, стоях права на летището. Отварях широко очите си и си наложих дори да се усмихна при паспортната проверка. Почувствах облекчение, когато влязох в самолета. В Доха бе под въпрос дали да не ме приемат отново в болница. Нямате представа каква сила е любовта ми към България - тази мръсна, неуредена, глупава, смешна България. Борех се не с физическата болка. Борех се с незнайна болка на душата.

- Какво се случи в България?

- Още щом кацнахме в София, се упокоих. Ако ще умирам, поне да е вкъщи. Лежах в няколко болници, направиха ми какви ли не изследвания, отслабнах с 20 килограма, а стомахът ми отказваше храна. Развих колит, което съвсем влоши нещата. Накрая ме приеха по спешност в инфекциозното отделение на Военна болница. Все още нямаше лекар, който да ме успокои, че ще ме излекува. У нас са малко тези доктори, които да изпъдят страховете ти с думи. Сбогувах се с децата си и с мъжа си. Изпратих ръкописа на "Деветте кръга" на издателството, без да го редактирам. Подготвях се да умра и се подготвях методично за това - както се купуват домати.

- Кога ви изписаха?

- По Коледа. Можех да ям само бебешки пюрета и оризова каша. Духът ми сякаш бе на друго място. Дъщеря ми дойде при мен трепереща посред нощ. Каза ми: "Сънувах те без тяло и че идваш за последен ден при мен. Питах те: не можеш ли да останеш тук дори в тази форма. Но ти се сбогува и си тръгна." Плачеше с глас. Тогава си казах: "Ще направиш всичко по силите си, защото тя има нужда от теб. Все едно дали ти се живее". След два дни ми изпратиха книгата "Автобиографията на св. Лука". Светецът, лекар и свещеник, изцерявал всички болни, които му се помолят. Засилих вярата и молитвите - вече имах само това. Но св. Лука не се появяваше в моите сънища. А в тези на дъщеря ми.

- Колко време се възстановявахте?

- Бавно и мъчително се борех за всеки килограм. Все още се възстановявам. Отключих паник атаки, но оцелях. Животът ми е различен сега, приемам всеки ден като божи дар.

- Какво осъзнава човек след такъв колапс?

- Семейството е силата. Връзката на човек с Бога е ключова за оцеляването ни - и да се правим на модерни, дълбоко у нас живее един прастар, първобитен човек, който, ако няма свой Бог - загива. И приятелите са важни - тези, които не ме оставиха.

- За това изпитание ще има ли книга?

- Когато го преодолея, може би да. Сега е рано.

- Какво заключихте в новия ви роман - "Деветте кръга"?

- Мечтата за среща с идеалния мъж. Тази мечта ме е движила през целия ми живот. Тя е силен стимул за една жена да продължава да живее въпреки всичко. За съжаление приключих с нея. Сега животът в общуване с другите ми е по-скоро безвкусен.

- Какво от вас носят героите ви?

- Аз съм героите си. Ту заекваща, ту яздеща мотор, ту губеща се, за да се намеря отново. Винаги с дълга коса и заоблени форми, вечно потайна и със свой собствен живот.

- Предизвикахте литературен скандал с критика за романа "Калуня-Каля" на Георги Божинов?

- Така е, написах отрицателно мнение за романа. Издателят Стойо Вартоломеев реши да се разправи с мен публично. Това е признак на слаби нерви. След като е врял и кипял в бизнеса, трябваше да приеме ревюто, без да каже дума, като останалите издатели. Веднъж излязла от печат, книгата вече не е негова, а на читателите. Второ, аз съм жена. Повярвайте, много по-лесно е да нападаш жени у нас. На всички е ясно, че едно ревю не застрашава цял бизнес.

- Препоръчват за четене книгата ви "Лилит" в университетите, гордеете ли се?

- "Лилит" ме направи много нещастна в началото. Очаквах да е книга за масовата аудитория, а всъщност разви университетски живот. След такова признание се чувствам осъществена. Книгите ми са разкритите трагедиите на моя личен живот - операциите на корема ми, страховете ми, че никога няма да имам деца, че децата ми няма да оздравеят, неосъществената любов.

- Пътят ви като писател започва с детска литература. Истински ли са приказките ви?

- "Мъдри приказки" е прощаване с едно самотно, изпълнено с тъга детство, което ме изгради като човека, който съм.

- Преминали сте и през друго житейско изпитание - като майка. Как се справихте?

- Не работех в продължение на 10 години, за да се грижа за дъщеря ми. Беше болна от нещо, което никой лекар не успя да установи, но аз вярвах, че ще се излекува. Лекувах я чрез сънищата й. Разказах това в лекцията "Лечебната сила на страшните момичешки сънища", която изнесох в БАН.

- Като какъв писател искате да ви запомнят след време?

- Като писател, изграждал силни и реалистични женски образи, а не такива, които просто обслужват мъжките герои.

Kристина ДИМИТРОВА

Симеон Лютаков заряза адреналинка

Симеон Лютаков заряза адреналинка

Актьорът пак с младо гадже С ново младо гадже се разхожда из Варна актьорът от "Седем часа разлика" Симеон Лютаков. Той е известен с влечението си към красиви девойки, но доскоро бе сериозно обвързан с адреналинката Лилия Милева. Двамата имаха няколкогодишна връзка и не спираха да демонстрират любовта си.

Руски издания с версии за масовото убийство в Керч

Руски издания с версии за масовото убийство в Керч

Кримският град Керч се сбогува днес с жертвите на разстрела в местния политехнически колеж, пише "Комерсант". В сряда ученикът Владислав Росляков изби там с експлозиви и пушка-помпа над 20 съученици и преподаватели, след което се самоуби, напомнят изданията, предава БТА. "Комерсант" описва импровизирания мемориал в града със снимки на загинали,

Хирурзи спасяват ръката на Димитър

Хирурзи спасяват ръката на Димитър

Роднини ще търсят солидни обезщетения Ударната вълна в "Арсенал" метнала младежа на 10 метра "Момчето е с тежко сътресение на мозъка, а дясната му ръка е сериозно натрошена. Екип от хирурзи ортопеди извършват сложна операция, за да спасят ръката на Димитър", заяви пред "България Днес" зам.-директорът на Университетската болница в Стара Загора

Фенът на "Локо" (Сф) от Япония: Разкайвам се, че надрасках паметника в Хирошима!

Фенът на "Локо" (Сф) от Япония: Разкайвам се, че надрасках паметника в Хирошима!

Графитоманите не са арестувани, връщат се в неделя Огнян ГЕОРГИЕВ "Разкайвам се, направих глупост", призна от Хирошима фенът на "Локомотив" (Сф), надраскал пластмасова стена в близост до мемориала в памет на жертвите от атомната бомба. Неговите думи бяха предадени от лидера на агитката на "железничарите" Румен Първанов.

Мнения

 • 1. Oт pa`4a на 08.08.2018

  ибахти и разлисмите на таз дебела пача....

 • 2. Oт ivo на 09.08.2018

  Мощен лек срещу гъбички по ноктите на краката ги премахва завинаги !Ако страдаш от тази досадна болест опитай този мехлем - може да се спасиш от страданията завинаги ! http://bit.ly/2z8r3yF

 • 3. Oт Анонимен на 12.08.2018

  Не съм я чувал, не е грях, че не съм чел . Защо ни занимавате все с такива? :( Не ме е питала да ходи ли в Танзания. Чудно ми е, как са я пуснали свободно да разнася тая болест?

 • 4. Oт злобари на 15.08.2018

  Много злоба в този свят.. прочетете преди да говорите или се научете да пишете. Браво на жената за духа и волята. Задължително ще си купя книгите й.

 • 5. Oт Любка на 18.08.2018

  Тая пръдня не е в ред.

 • 6. Oт Любчето на 18.08.2018

  Като може да лекува чрез сънища, не мога да разбера, защо не е заспала и да се излекува.Много странно нали?

 • 7. Oт Мамин Колю и Кольовата майка на 19.08.2018

  Негрите са я посрали от ебан там тая хуйка като е изсрала спермата се е оправила. В БГ е пояздила червендалест цигански хуй резан мъдест кура разваля свестните но лекува некадърните

 • 8. Oт Bgexit на 19.08.2018

  "Калуня каля" е разтъсващ шедьовър. Какви са писанията на тая г-жа нямам идея, но съдейки по интервюто е яко изтрещяла или нелепо се прави на интересна. Колкото до пренасянето на заразни болести, ако е вярно, си е престъпно отвсякъде.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Северин изкарва убийството на Вики случайност

Северин изкарва убийството на Вики случайност

Задържаният в Германия Северин Красимиров ще се опита да изкара смъртта на журналистката Виктория Маринова случайна нелепост, за да се отърве с по-ниско наказание, разкриха запознати пред "България Днес". Северин, който е по-известен като Селяйдин от ромската махала "Тракцията" в Русе, отрекъл пред немските разследващи да е изнасилвал тв водещата.

Мъжът на ДесиСлава е за пример

Мъжът на ДесиСлава е за пример

Мъж за пример! Така може да се определи силната половинка на фолкпевицата ДесиСлава. Благой Найденов не позволява на майката на сина си да се преуморява, видяха папараците на "България Днес". Младият татко бе засечен да пренася кашони с перилни препарати в София. Пък знае ли човек, може след тежката физическа работа да реши да отмени певицата и в

Бианка показва новите цици

Бианка показва новите цици

Щерката на Пол Гаскойн - Бианка, разходи новите си цици за кеф на очевидците. Тя доскоро беше в клиника за повдигане на бюста си. Блондинката предизвика фурор с прилепнало по нея розово клинче. Компания й правеха гаджето й, футболистът Адам Бъртън, и техните кучета. Разходката беше запечатана от папараците на "Дейли мейл".

Изнасилвачът на Вики в килия лукс

Изнасилвачът на Вики в килия лукс

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,

Актрисата Неда Спасова: Карамазов ме подкрепя

Актрисата Неда Спасова: Карамазов ме подкрепя

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".

Търновска котка е най-красива в света

Търновска котка е най-красива в света

Мацата се глези с разкрасителни процедури Доли ТАЧЕВА Най-красивата котка в целия свят е българска. Мацата от порода "турска ангора" живее във Велико Търново, но е обиколила поне половината земно кълбо, за да се явява на конкурси за красота, научи "България Днес". Синеоката Ибтисама, чието име се превежда на български като "Усмивка",

Цигани набиха ченгета от Гълъбово, обсадиха РПУ-то

Цигани набиха ченгета от Гълъбово, обсадиха РПУ-то

Части на жандармерията са изпратени в Гълъбово заради инцидент през изминалата нощ, при който цигани пребиха ченгета и атакуваха с брадви и мотики полицейският участък в града. Градът е под обсада, на всички входове и изходи има полицаи. Причината е инцидент от снощи в ромската махала в старозагорския град.

Оргия в хотела на Меси

Оргия в хотела на Меси

Хотелът на звездата на "Барселона" Лионел Меси в Ибиса ще бъде домакин на секспарти. То ще се вихри четири дни. Събитието е организирано от Skirt Club. В него членуват 10 000 хетеросексуални, бисексуални и лесбийки жени. Целта на купона е "да опознаят своята сексуалност". Явно забавляващите се имат стабилни доходи.

Готвят линч за Северин пред съда в Русе

Готвят линч за Северин пред съда в Русе

Младият ром бе докаран от Германия в пълна секретност и засилени мерки за сигурност Тотална блокада на съда в Русе готви многолюдна тълпа в очакване там да се появи Северин Красимиров, издаде пред "България Днес" човек, организиращ посрещането. Още щом стъпи на родна земя, убиецът на журналистката Виктория Маринова ще бъде задържан за 72 часа,

Бербо прави дъщеря си "златно момиче"

Бербо прави дъщеря си "златно момиче"

Кръвта вода не става! Доказателство за това е голямата дъщеря на Димитър Бербатов - Деа. 10-годишното момиче явно е наследило спортния ген на баща си. От известно време Деа тренира художествена гимнастика, научи "България Днес". Момичето е записано от родителите си в частен клуб. Тренировките му се провеждат в базата на националния отбор в Бояна.

Най-коментирани

Северин изкарва убийството на Вики случайност

Северин изкарва убийството на Вики случайност

Задържаният в Германия Северин Красимиров ще се опита да изкара смъртта на журналистката Виктория Маринова случайна нелепост, за да се отърве с по-ниско наказание, разкриха запознати пред "България Днес". Северин, който е по-известен като Селяйдин от ромската махала "Тракцията" в Русе, отрекъл пред немските разследващи да е изнасилвал тв водещата.

Изнасилвачът на Вики в килия лукс

Изнасилвачът на Вики в килия лукс

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,

Цигани набиха ченгета от Гълъбово, обсадиха РПУ-то

Цигани набиха ченгета от Гълъбово, обсадиха РПУ-то

Части на жандармерията са изпратени в Гълъбово заради инцидент през изминалата нощ, при който цигани пребиха ченгета и атакуваха с брадви и мотики полицейският участък в града. Градът е под обсада, на всички входове и изходи има полицаи. Причината е инцидент от снощи в ромската махала в старозагорския град.

Съдията, дал условна присъда за 2-ма прегазени пешеходци, осъждан - карал пиян

Съдията, дал условна присъда за 2-ма прегазени пешеходци, осъждан - карал пиян

Съдия Теодор Милев, който даде условна присъда на 19-годишния Антон И., прегазил двама пешеходци на тротоар в Горна Оряховица, също е бил осъждан. През март 2010 година магистратът получава 6 месеца пробация и поправителен труд от Окръжния съд във Варна, тъй като е заловен да шофира колата си в Горна Оряховица с 1,7 промила алкохол в кръвта.

Дрога със стъкла побърква убиеца на Виктория

Дрога със стъкла побърква убиеца на Виктория

Докарва до агресия в коктейл с алкохол Северин Надеждов се друса с наркотик, използван през Втората световна война Евтина дрога, съдържаща натрошени стъкла, докарва до лудост убиеца на русенската журналистка Виктория Маринова, научи "България Днес". Северин Надеждов се друса с метамфетамина Cristal Speed 12 часа преди бруталното изнасилване и

Бианка показва новите цици

Бианка показва новите цици

Щерката на Пол Гаскойн - Бианка, разходи новите си цици за кеф на очевидците. Тя доскоро беше в клиника за повдигане на бюста си. Блондинката предизвика фурор с прилепнало по нея розово клинче. Компания й правеха гаджето й, футболистът Адам Бъртън, и техните кучета. Разходката беше запечатана от папараците на "Дейли мейл".

Мара Отварачката се разгони

Мара Отварачката се разгони

Миньончето показа сочно дупе, май пак е на пазара Топлите есенни дни разгониха певицата Мария. Дали хормоните на Марчето бушуват заради времето, или отново е на пазара и си търси гадже, можем само да гадаем. Но едно е ясно - миньончето е все така секси. Отварачката захвърли дрехите и показа пред цяла България какво крие под тях.

Топгримьорът Валентин Кулагин само пред "България Днес":
Баба ми получи инсулт, докато гледа брадъра

Топгримьорът Валентин Кулагин само пред "България Днес": Баба ми получи инсулт, докато гледа брадъра

Не издържах физически в къщата, но психиката ми е непоклатима "Баба ми е получила микроинсулт. Това се е случило, докато гледа един от епизодите на "ВИП брадър" и отношението на съквартирантите към мен. От няколко години тя е инвалид първа група, но видяното по телевизията я е разстроило ужасно и сега състоянието й не е добро.

Проф. Николай Овчаров:
Съкровището е истинско,другото са празни приказки

Проф. Николай Овчаров: Съкровището е истинско,другото са празни приказки

Кадмий е естествен примес в златото "Златният венец, торквата и двете гривни са напълно автентични. Определено думите на адвоката на обвиняемите иманяри, че щом в артефактите е имало кадмий, те били фалшификат, са пълни глупости и приказки за пред съда. Естествено е в самородното злато да има примеси, все пак то не върви само",

Фолкпевицата Софи Маринова призна: Мислех да зарежа Гринго!

Фолкпевицата Софи Маринова призна: Мислех да зарежа Гринго!

Работим всеки ден за бебе, Лоренцо иска братче или сестриче  Фолкпевицата Софи Маринова е искала да зареже годеника си Гринго, докато той беше в затвора. Това емоционално признание направи пред "България Днес" ромската перла. "Имали сме трудни моменти с Гринго, знаете за перипетиите във връзката ни и няма да излъжа, ако кажа,

Северин се връща на местопрестъплението

Северин се връща на местопрестъплението

След по-малко от две седмици от убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова душманинът й Северин Красимиров може да се върне на местопрестъплението! Разследващите се надяват той да си признае пред тях и да се навие на следствен експеримент, който да се проведе на мястото на бруталното зверство край брега на Дунав в Русе,

Веско дебелее от любовни баклави

Веско дебелее от любовни баклави

Певецът си избира жени кулинарки, обича да похапва обилно Веселин Маринов е олицетворение на великата фраза, че любовта на мъжа минава през стомаха му. Много жени минаха през живота на певеца - блондинки и брюнетки, младички и на средна възраст, но едно не се промени в критериите му за идеалната половинка - всичките приятелки на Веско са

Фолклорната певица Гуна Иванова: На 120 години съм

Фолклорната певица Гуна Иванова: На 120 години съм

Правя прощален концерт за 70 житейски и 50 творчески лета КОЯ Е ТЯ Гуна Иванова е родена на 20 юли 1948 г. в петричкото село Богородица. През 1983 г. печели конкурс за солистка в ансамбъла на строителни войски, където пее до 2000 г., когато формацията е закрита. От 2010 г. е солистка в Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Намериха телефона на Виктория след разпита на Северин

Намериха телефона на Виктория след разпита на Северин

Разследващите са намерили телефона на убитата журналистка Виктория Маринова след разпита на Северин Красимиров, това гласи неофициална информация на NOVA.  Полицията прави пореден оглед на мястото на убийството.  По време на първия си разпит Северин Красимиров е направил важни разкрития, водещи до ключови улики за убийството,

Анджелина Джоли се завърна на екрана неузнаваема

Анджелина Джоли се завърна на екрана неузнаваема

Анджелина Джоли не се беше появила на екрана от филма "Край морето" през 2015 г., където играе с бившия си съпруг Брад Пит, а също така е режисьор. Но ето, че Анджи се завръща. Тя започна снимките на продължението на "Господарката на злото", заедно с Ел Фанинг и Мишел Пфайфър. Излизането на екран се очаква през 2020 г., припомня БГНЕС.

Алегри бесен на щерка си

Алегри бесен на щерка си

Треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри има сериозни главоболия у дома. Донесе му ги сексапилната му дъщеря Валентина. Блондинката започна връзка с Пиеро Бароне. Гаджето й е част от триото Il Volo, което изпълнява поп музика и опера. Тримата станаха известни в Италия след третото си място на "Евровизия" през 2015 г.

Готвят линч за Северин пред съда в Русе

Готвят линч за Северин пред съда в Русе

Младият ром бе докаран от Германия в пълна секретност и засилени мерки за сигурност Тотална блокада на съда в Русе готви многолюдна тълпа в очакване там да се появи Северин Красимиров, издаде пред "България Днес" човек, организиращ посрещането. Още щом стъпи на родна земя, убиецът на журналистката Виктория Маринова ще бъде задържан за 72 часа,

Бербо прави дъщеря си "златно момиче"

Бербо прави дъщеря си "златно момиче"

Кръвта вода не става! Доказателство за това е голямата дъщеря на Димитър Бербатов - Деа. 10-годишното момиче явно е наследило спортния ген на баща си. От известно време Деа тренира художествена гимнастика, научи "България Днес". Момичето е записано от родителите си в частен клуб. Тренировките му се провеждат в базата на националния отбор в Бояна.

Съдията, дал условна присъда за 2-ма прегазени пешеходци, осъждан - карал пиян

Съдията, дал условна присъда за 2-ма прегазени пешеходци, осъждан - карал пиян

Съдия Теодор Милев, който даде условна присъда на 19-годишния Антон И., прегазил двама пешеходци на тротоар в Горна Оряховица, също е бил осъждан. През март 2010 година магистратът получава 6 месеца пробация и поправителен труд от Окръжния съд във Варна, тъй като е заловен да шофира колата си в Горна Оряховица с 1,7 промила алкохол в кръвта.

Меринджеят купува къща за пет бона

Меринджеят купува къща за пет бона

Господин "Ко? Не!" спря ракията Борислав РАДОСЛАВОВ Къща за 5 бона в родното село Градинарово си купи младият меринджей Янко Радев. Това разказа пред "България Днес" кметът на Градинарово Симеон Андреев. Той е четвърти мандат кмет на провадийското село и отлично познава нравите на "младия меринджей".