Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7003873 www.bgdnes.bg

Очите става дядо в кауша

Димитър Желязков изритан от работа

Щерката на наркобоса Станислава ражда до дни, в напреднала бременност е

Дядо става зад решетките на турския затвор Димитър Желязков - Митьо Очите, научи "България Днес". Голямата му дъщеря Станислава Желязкова се очаква да роди първото му внуче до броени дни, разкри самата тя.
"Благодаря за интереса към баща ми, всичко е наред с него. Аз самата съм в напреднала бременност и в момента ме хващате, докато чакам пред кабинета на гинеколога", казва Станислава.
Съни, както я наричат приятелите, попада за пръв път в криминалните хроники в края на юли 2016 година, когато бе задържана заедно с бъдещия татко Велислав Попов. След 24-часов престой в ареста двамата са освободени, а от полицията съобщават, че са задържани във връзка с проверка на дейността на таксиметровата компания "Съншайн 0604", която тогава се води на името на Станислава. Фирмата е прехвърлена на по-малката дъщеря на Митьо Очите Ивелина на 4 юни тази година, месец преди Желязков да духне в Турция, показва справка в Търговския регистър.


От турската полиция вчера разкриха и подробности около сложната операция по залавянето на Митьо Очите в малките часове на 2 август. Униформените съобщават, че през цялото време са работили в координация с българските си колеги. След като излиза червената бюлетина на Интерпол за международно издирване на Димитър Желязков, нашите служби незабавно информират колегите си от съседните страни, че е възможно несебърският наркобос да се намира на тяхна територия. В Турция светкавично се задейства операция по установяване на местонахождението на Очите. Към местните ченгета са подадени данни за възможния регистрационен номер на колата, с която се движи Желязков. Известени са и за здравословно състояние на мафиота, който пострада сериозно при престрелка на Слънчев бряг преди две години с мутрите на врага си Божидар Кузманов - Божо Кравата. Желязков все още не може да се възстанови напълно. По тази причина турските ченгета търсят първо мафиота в здравните заведения в Истанбул и в близките до тях хотели. Те се натъкват на гореща следа, докато тарашат болница в района на "Бакъркьой". Там полицаите забелязват луксозен автомобил с български номера, паркиран до лъскав хотел. Номерата на тузарската лимузина са проверени. Оказва се, че те не съвпадат с подадените от българските служби. Тогава турските ченгета влизат дискретно в хотела и изземват записи от охранителните камери. От кадрите разбират кой се вози на лъскавата кола и сравняват лицето му с издирвания Желязков. След като се убеждават, че става въпрос за един и същи човек, започва операция по залавянето му. По това време несебърският бос похапва в близък ресторант. Полицаите изчакват Митьо Очите да тръгне към хотела. Той се появява около 2,00 часа. Сгащен е на улицата заедно с още седем души. Сред задържаните е и любовницата му Илина С. Т. и още една млада дама. Компанията на Очите е върната в България, а той е заключен в затвора "Малтепе". Там ще стои, докато мине делото за екстрадицията му у нас, където го чака неприятна новина, а именно, че остава безработен.

Реклама


"Тече процедура по освобождаването на Димитър Желязков - Митьо Очите от охранителната фирма "Аркус Сигурност - Бургас". Това заяви шефът на дружеството Иван Владимиров, който е легалният работодател на Желязков.
"Подготвям документите, защото Желязков има висок процент на инвалидност след стрелбата", отсича Владимиров, който е бивш началник на сектор "Криминална полиция" в Бургас пред bTV. Очите е на трудов договор като консултант в дружеството. Задълженията му били да намира обекти за наемане на охрана, поясни шефът на наркобоса. Той отказа да уточни каква заплата дава на консултанта си. Владимиров обясни назначението на Желязков във фирмата като "реинтегриране в обществото", след като бил изтърпял последната си присъда от пет години за наркотици през 2012 г.
"Случвало ми се е да работя по профилактични мероприятия. Престъпления, извършени от Желязков, не съм разследвал", заяви бившият полицейски шеф Владимиров и добави, че: "познавам Димитър повече от 20 години, както познавам огромна част от лицата, представлявали оперативен интерес за полицията навремето".


   Акционерът Бенчо чака обвинение

Акционер във фирмата "Аркус Сигурност - Бургас" е и зам.-шефът на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, арестуван заедно с Очите в Истанбул. Управителят на дружеството Владимиров уточни, че Бенчев държи 30% от акциите в дружеството и решението дали да остане във фирмата, ще вземе самият общински съветник.
65-годишният Бенчев бе настанен в болница след пускането му от ареста. Той вече е получил призовка да се яви в следствието. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за укривателство на Димитър Желязков. Според разследващите това става между 2 и 5 август, докато Очите е обявен за издирване у нас и от Интерпол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама