Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7003883 www.bgdnes.bg

Бившият треньор на "Левски" Ангел Станков: В школата има играчи за Стоянович

В юношеската школа на "Левски" има футболисти, които са готови да влязат в представителния тим, но засега чакат треньора Славиша Стоянович да гледа мачове с тяхно участие и евентуално да ги привлече.

Твърдението изказва пред "България Днес" Ангел Станков, който в момента работи с подрастващите на "Герена". Бате Геле, както го наричат феновете на "сините", е треньорът на отбора, който за един полусезон постигна 14 победи и един равен резултат, но въпреки това бе освободен.

Реклама

"Стоянович започва с желанието да взима млади играчи, да променя схемата на игра, което е хубаво - коментира Ангел Станков. - Вижда се, че треньорът търси по-отворена игра, по-нападателна, което е приятно за гледане. Запалянковците винаги са искали да виждат отбора си да атакува, да създава положения и да вкарва голове. Това не бе така при Делио Роси, който търсеше първо сигурност, да не получи гол, а след това да се опита да вкара."

На помощните игрища около стадион "Георги Аспарухов" почти всеки ден играят мачове децата и юношите, но те от доста време на получават внимание от страна на треньорите и ръководителите в първия тим, признава Станков.

"Делио Роси не дойде да гледа юношите, но се надяваме сега Стоянович да обърне внимание на младите. Сърбинът показа, че иска да разчита на такива играчи, да ги приобщава в първия отбор и в бъдеще да им дава шансове за изява. Директорът Даниел Боримиров също заяви, че ще обърне поглед към собствените ни кадри, което е обнадеждаващо.

За хората във футбола е ясно, че всеки клуб първо трябва да създава собствени кадри, на които да разчита, после да продава и да развива нови. Сега със Славиша Стоянович имаме нова надежда този естествен ритъм да се върне в нашия клуб", разсъждава Станков.

Бате Геле си спомня паметния случай в края на 80-те години на миналия век, когато цели десет млади играчи са наложени в първия тим от треньора Иван Вуцов.

"Вуцата навремето вкара десет юноши в първия отбор, сред които Наско Сираков, Божидар Искренов-Гибона, Емил Велев-Кокала, Краси Коев и други. И така ги направи легенди на "Левски". Несъмнено те имаха качествата, Вуцов ги видя и заложи на тях. По онова време всяка седмица мъжете играеха срещу юношите контролни мачове и Иван следеше изкъсо развитието им. Затова беше запознат с качествата на всеки един от тях.

В "Левски" винаги е имало, както има и сега таланти, които заслужават да получат шанс при мъжете. Отведнъж няма да се наложат, но затова има треньори, които да ги подкрепят", казва още Ангел Станков.

Реклама
Реклама
Реклама