Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7022006 www.bgdnes.bg

Пъстървата напада насекоми

Пъстървата кълве яко в планинските реки! Информацията довериха пред "България Днес" опитни майстори в този вид риболов.
През август нивото на реките намалява заради липсата на сериозни валежи и снеготопене. Това важи в пълна степен за планинските притоци, в които обикновено вирее балканската пъстървата - един от най-ценните видове в ихтиофауната ни.
Температурата на водата се повишава, а кислородът намалява. Всички тези фактори карат рибата да търси специални местообитания в жегите.
Въпреки че пъстървовите риби обичат студа, те могат да се ловят с успех и сега, ако открием техните местообитания и им предложим подходящите за сезона примамки.
Ловувайки по планинските реки, трябва бъдем подготвени с подходяща камуфлажна екипировка. В малката бистра вода рибите са доста подозрителни и плашливи. Освен това е опасно да обикаляме с къси панталони и джапанки, тъй като край обраслите с растителност брегове се въдят доста змии.
Търсейки по-богати на храна участъци, балканските пъстърви обикновено се навъртат около участъците с по-буйна и пенлива вода. Такива места представляват прагове, скокчета, водовъртежи, бързеи. Рибата причаква храната, обърната срещу течението. Лятото пъстървата се храни най-много с насекоми, които падат върху водната повърхност - мухи, оси, пеперуди, мравки и др. Затова доста удачно е да заложим на мухарски риболов. Ако не разполагаме със специфичната въдица, популярна като "мухарка", то тогава можем да използваме и директен телескоп (4-5 метра), чиито снадки се сгъват лесно при преходи покрай реката.
Най-добрата суха муха за пъстърва през лятото е т.нар. седж. Тя се прави от еленова козина, която трудно се мокри и държи мухата на повърхността. Други успешни изкуствени насекоми са "парашутите". Те представляват имитации на комари, с които пъстървата се храни в жегите. Ако все пак и те не дадат резултат, заложете на естествената стръв - бели червеи, ручейници и различни видове ларви. В буйната вода най-добре се лови с максимално опростена линия, която включва само повод с кука и малка оловна тежест. В някои случаи се поставя поплавък, който ни служи за индикатор на кълванетата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама