Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7025783 www.bgdnes.bg

Ден на национален траур: Цветелина загуби дете и майка

Личните трагедии в адската катастрофа край Своге не се изчерпват с цифрата 16.

Толкова са жертвите на ужасяващия инцидент, станал в събота, а 18 души са настанени в болници с различна степен на наранявания, като част от тях още са между живота и смъртта.

Цветелина Стойкова от софийското село Световрачене обаче е сполетяна от най-жестокия удар на съдбата - тя загуби сина си Гошко и майка си Дарина в един ден, а брат й Симеон е в тежко състояние в болница.

Реклама

Пътниците в злополучния автобус са от Световрачене, като голяма част са от певческия хор към местното пенсионерско сдружение. Често организирали екскурзии и се забавлявали много по време на пътуванията.

Почернената Цветелина изпраща семейството си на екскурзията, без да подозира какъв зловещ кошмар я очаква няколко часа по-късно. Певческият състав от Световрачене тръгва на обиколка из Искърското дефиле. Разхождат се из крепостта Калето в Мездра, отбиват се да запалят свещ за здраве в манастира Седемте престола (край село Еленов дол) и тръгват обратно към столицата.

Групата е главно от пенсионери, но някои от тях са взели и близките си. Дарина пътува заедно с 13-годишния си внук Георги и сина си Симеон. Дъщеря й Цвети трябвало да бъде на седалката до нея, но в последния момент се разболява и не се качва на рейса. Така оцелява.

Остава с по-малкия си син и мъжа си. Късно вечерта трагичната вест я застига, докато е у дома. Младата майка изпада в шок и веднага тръгва към Своге, за да намери близките си. Но детето и майка й остават завинаги под т.нар. Завой на смъртта. Местните жители го наричат така заради честите инциденти. Наскоро там се завъртяла цистерна, която по чудо не паднала в пропастта и се разминало без жертви.

"Георги беше прекрасно дете! Когато мине по улицата, никога не ме е подминавал. Винаги поздравяваше. Много трудолюбив и възпитан беше", разказва пред "България Днес" учителката на загиналото дете - Иванка Райчева.

Реклама

Тийнейджърът е известен със своя патриотизъм и страст към пътуванията. Затова и не пропускал възможност да обикаля страната заедно с близките си. Вуйчо му Симеон също е любител на екскурзиите. В събота сутринта той си пуска снимка в личния си профил във фейсбук от автобуса ковчег. "Пак ли? Лек път и весело изкарване!", пише неговата близка Елисавета Станоева. "Е, не пропускам никога", отвръща Симеон. През целия ден той споделя снимки от екскурзията, а последната му публикация е само минути преди ужасяващата катастрофа.

Жителите на Световрачене са в шок от случилото се и още не могат да приемат, че малкият Георги е загубил живота си.

"Едро, голямо, хубаво момче беше. Наскоро го видях - помагаше с пазара на майка си. Отличник в училище. Сега трябваше да бъде осми клас, но уви. Всяка събота ходеха на екскурзия. Какво стана сега, не знам. Голяма мъка!", споделят комшии на почерненото семейство.

"Мъчно ни е много за хората. Не може да разберем нищо. Научихме от съседи за станалото и идваме до църквата да запалим свещ", разказват местни през сълзи.

Сред загиналите е и 59-годишната Слава Колева. Веднага щом приятелите й разбрали за страховитата история, започнали да й звънят на мобилния телефон и да й пишат във фейсбук, но тя не отговаряла. Малко по-късно станало ясно, че тя е една от жертвите.

"Тя беше нашето славейче, имаше прекрасен звънлив глас! Поклон! Мир на душата и винаги ще си остане в сърцата ни!" и "Славче... беше толкова добър човек... Няма да забравя песните ти, хубавия ти глас. Винаги ще си в сърцето ми. Поклон и мир" бяха само част от сърцераздирателните думи след кончината на Славка. Близките й признаваха, че са съсипани и не могат да повярват на загубата й.

Друга разтърсваща история от катастрофата е с анонимни участници. "Отиваме да попеем, мамо!". Това е последното, което една дъщеря чува от майка си. Възрастната жена е на екскурзията и признава, че е много весело. В автобуса се пеят песни, хората са усмихнати и щастливи, че са се докоснали до красотите на Искърското дефиле. Място, което малко по-късно става техният последен дом.

Всички в Световрачене са потънали в скръб. Мълвата се предава от уста на уста. Възрастни хора прииждат към местната църква "Св. безсребърници Козма и Дамян" и щом научат черната вест, се хващат за главата и ронят сълзи. Никой не иска да повярва каква голяма трагедия ги е сполетяла. Хората коментират помежду си кои са загиналите, защото официален списък с имената няма.

Рано сутринта в неделя група деца също посети храма, за да запалят свещ и да се помолят за упокой на душата на загиналия си съученик Георги.

"Децата сами се бяха организирали. Дойдоха цяла група. Плачат, страдат. Мъчно им е за Жоро. Голяма трагедия ни сполетя", разказва пред вестника жената от църквата - Пенка.

По думите й от пенсионерския клуб често организирали еднодневни екскурзии със същата фирма. Дори наскоро са се върнали от Гърция. И там били на посещение в манастир - Серския.

Пенсионерският клуб е затворен и едва ли ще бъде отворен скоро, тъй като уредничката му е една от пострадалите в тежката катастрофа. На вратата стои бележка за записване на друга екскурзия в края на септември.

В църквата вчера бе отслужен молебен в памет на загиналите. Те ще бъдат погребани в селото, щом върнат телата на близките.

"България Днес" изказва съболезнования на близките и приятелите на загиналите!

Шофьорът: Аз съм виновен

"Аз съм виновен, само аз съм виновен, виновен съм!"

Това са първите думи на шофьора на автобуса от страшната касапница край Своге. 59-годишният Григор Григоров е изваден от машината в много тежко състояние. Той е собственик на автобусната фирма, с която пътували пенсионерите. По думите на съдружника му - Румен Павлов, той е бил професионалист. Преди да започне собствен бизнес, е карал линейка в София.

Архимандрит Антим: Не видях поличба в посещението им

Архимандрит Антим е игумен на манастир "Рождество Богородично", или "Седемте престола", където само час и половина преди да загубят живота си, са били на поклонение загиналите от ужаса край Своге.

- Отче, разбра се, че и 13-годишно дете е сред загиналите в ужасната катастрофа. Вие видяхте ли го, говорихте ли с него?

- Да, имаше едно момче, младо момче. На 13 години детето е вече юноша, но не сме говорили. Видях всички миряни, които ни посетиха, не сме разговаряли.

- Усетихте ли нещо необичайно около тях? Вашата майка, която ги е посрещнала на входа на обителта, разказа, че по време на поклонението са били крайно смирени, непривично за голяма група хора от екскурзия.

- Не, категорично не съм усетил или видял нещо непривично. Съвсем нормални хора, дошли да се помолят, да се поклонят, запалили са си свещички. После излязоха, тръгнаха си. Съвсем нормално. Нищо свръхестествено не съм видял или усетил в поведението им.

- Как манастирът ще почете паметта им?

- Днес, в деня на национален траур, точно в 11 часа манастирското братство ще отслужи панихида тук, в манастирския съборен храм.

Пътниците с потрошени

черепи, шофьорът се отърва

Фрактури на черепа, гръбначния стълб и мозъчни травми са масово нараняванията, с които 14 от пътниците от автобуса ковчег бяха приети в болниците в София.

Това обявиха от трите здравни заведения, които приеха пострадалите от ужасната катастрофа край Своге в събота вечерта. Болниците "Света Анна", "Пирогов" и ИСУЛ приеха пострадалите, като единствено в ИСУЛ е настанен шофьорът на злополучния автобус - 59-годишният Григор Григоров.

Ранените са предимно възрастни хора, като най-възрастна и с тежка гръдна травма и фрактура на гръбнака е 74-годишна жена. Най-младият пациент е на 30 години и е в тежко, но стабилно състояние. В "Пирогов" бяха приети шестима от пътниците, обявиха от здравното заведение. Това са 64-годишната С.П., с тежка гръдна травма и поставена на изкуствено дишане, 72-годишната М.Г. с тежка гръдна и гръбначна фрактура, К.Т., на 74 години, която е също с тежка гръдна травма, но и с черепно-мозъчна фрактура. Заедно с трите жени е и С.К., на 60 години, която също е със счупени ребра, фрактура на гръбнак и гръден кош, както и Д.Д., на 71 години, която е със счупен таз. Най-младата пациентка на спешния институт е на 52 години с черепно-мозъчна травма с инициали С.Г.

В Окръжна болница, или "Света Анна", постъпилите според данни на лекарите също са шестима. Пет жени и 61-годишен мъж, но за разлика от пациентите на "Пирогов" са стабилизирани и само 62-годишната З.Х. е с опасност за живота. Останалите са вън от опасност. Те са 57-годишната В.П., 52-годишната Б.А., Л.Х. - мъж на 61 години, и 66-годишната Л.Ф. Мъжът е единственият в съзнание от пациентите. Във ВМА са постъпили двама - 62-годишната С.М., която също е стабилизирана и по чудо няма нито една фрактура, както и най-младият пострадал - 30-годишният С.В., който също е с черепно-мозъчна травма, фрактура на рамо и в момента е в реанимация, но е контактен. Най-голям късметлия обаче се оказва шофьорът Григоров, който има само рани и охлузвания и е в пълно съзнание в ИСУЛ. (Данните от здравните заведения за състоянието на приетите пострадали са от неделя по обяд - бел. ред.)

02 982 50 39 e "горещият" телефон за връзка на близките на пострадалите при катастрофата. На номера роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници.

Страниците подготвиха Доли ТАЧЕВА, Надя ПАНКОВА и Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама