Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7033668 www.bgdnes.bg

Новият национал Светослав Ковачев: Не се познавам с Петър Хубчев

Повиквателната за националния отбор ме изненада много. Това разкри един от дебютантите в мъжкия ни национален отбор по футбол Светослав Ковачев специално за "България Днес". Талантливото крило играе под наем в отбора на "Дунав" (Русе), а е собственост на "Лудогорец" (Разград).

Слави, както го наричат приятелите, е роден на 14 март 1998 г. в с. Шияково, Плевенска област. До 13-годишна възраст играе футбол в близкото село Милковица, след което преминава в "Лудогорец".

Реклама

"През 2011 г. отидох да играя в Разград. Пламен Гетов ме хареса. Той тогава беше скаут на "Лудогорец". Дойде да поговорим и да ми обясни за мащабния проект. Предложението ми хареса и веднага се съгласих. Това беше годината, в която отборът на Ивайло Петев се изкачи в елита", спомни си младият техничар.

Ковачев е неизменна част от юношеските национални формации на България. Той получи повиквателна преди няколко дни от младежкия национален отбор и очакваше да играе под ръководството на Антони Здравков при 21-годишните, когато разбира за повиквателната от Петър Хубчев.

"Обадиха ми се приятели в сряда и ми казаха, че съм повикан при мъжете - разказа Слави. -Аз проверих в интернет и се уверих, че не се шегуват. Първоначално се учудих много, но като осъзнах, че е истина, се зарадвах."

Изненадата е още по-голяма, защото никой не е казал на Ковачев, че изявите му са зорко следени от националния селекционер Петър Хубчев.

"Не съм говорил с него и не се познаваме. Никога не сме се виждали, а аз изобщо нямах представа, че ме наблюдават", разкри младокът.

Реклама

Малкият брат на Светослав Ковачев - Лъчезар, е също част от "Лудогорец". Той е с една година по-млад от национала и редовно играе за втория отбор на разградчани във Втора лига.

"Брат ми и родителите веднага ми се обадиха и ме поздравиха. Казаха ми да не се спирам и да продължавам в същия дух. Съотборниците в "Дунав" също ме поздравиха. Казаха ми да отида в националния, да не се притеснявам и да дам най-доброто от себе си. Всички ми вдъхнаха кураж", сподели Ковачев.

Той беше преотстъпен на "Дунав" това лято. Мотивиран е да се раздава за "драконите" и се наслаждава на престоя си в Русе, но иска да се завърне в "Лудогорец" и да пробие в първия отбор.

Светослав Ковачев дебютира в българския елит през май 2016 г. в мача "Лудогорец" - "Берое" в Разград. През 2014 г. той играе във всички 6 мача за разградчани в младежката Шампионска лига.

Освен повиквателната за националния отбор най-паметният миг във футбола за младата надежда е на 15 февруари тази година.

Тогава той е сред 18-те избраници на Димитър Димитров-Херо за сблъсъка от 1/16-финалите на Лига Европа между "Лудогорец" и "Милан".

В 81-рата минута Ковачев влиза на терена на мястото на Джоди Лукоки и се изправя очи в очи с швейцарския бек на "росонерите" Рикардо Родригес.

"Чувството е неописуемо. Независимо че не са най-добрите времена за тях, "Милан" е велик отбор и за мен беше чест да играя срещу тях. Тогава срещнах и най-добрия защитник, срещу когото съм играл - Леонардо Бонучи", каза 20-годишното крило.

Ковачев разкри, че в "Лудогорец" опитните играчи винаги се грижат за младите таланти.

"Нас винаги ни наставлява капитанът Светослав Дяков. Той винаги ни подкрепя и ни дава указания. Същото прави Георги Терзиев. Най-добрият нападател, до когото съм играл, е Клаудиу Кешеру. От него съм научил много", обясни Ковачев.

Слави също така разкри кой е любимият му футболист и в кой отбор мечтае да играе след време.

"Лео Меси е моят идол. Стилът му на игра ми допада много. Мечтая да играя за "Манчестър Юнайтед". Това е любимият ми отбор, въпреки че последните няколко години са трудни за тях."

Реклама
Реклама
Реклама