150 кила свали най-дебелото българче

Приятел
Автор: Иво Ангелов

150 кила свали най-дебелото българче

Сами преди година и сега

"Искам да "съблека" от тялото си 200 килограма. С толкова приблизително трябва да се разделя, за да имам нормално телосложение. Това е моята цел и знам, че ще я постигна. Не вярвам в чудеса, а единствено в себе си. Имам мотивацията да продължа напред."

Това заяви с амбиция и увереност 21-годишният Самуил Александров от Русе. Допреди няколко месеца беше известен като най-дебелото момче в България - 276 килограма. Година по-късно Сами е свалил 150 килограма от теглото и изглежда повече от добре. Чудото в живота му се случва с подкрепата на фитнес инструктора Чудомир Григоров, който започва тренировки с него и му изготвя правилния хранителен режим.

Предисторията. Съдбата на Самуил стана публично достояние миналото лято - майка му Руслина публикува сърцераздирателен статус във фейсбук, в който разказа за едрото си дете. Младежът страда от метаболитен синдром и лечение за него в България няма. Майката е отчаяна и търси спасение чрез публичност на проблема. Появява се Чудомир и към днешна дата Самуил е активно младо момче, чиито мечти са станали реалност.

Проблемите в живота на Александров започват още в детството му.

"Откакто се помня, имам огромен проблем с наднорменото тегло, слаб никога не съм бил. Спомням си, в детството ми имаше много подигравки по мой адрес заради това, че бях различен. Децата не пропускаха възможност да ме наричат с всякакви обидни думи. Отвръщах с агресия, но всъщност в повечето случаи тази агресия трупах вътре в себе си. Имах много страхове. Исках да се защитя от тях, да стана голям и силен, така че никой да не смее да ме закачи... И ставах голям, все по-голям... Под внушителните ми външни размери обаче си оставах едно уплашено дете... Учех се да се правя на страшен, за да не смеят да ми се подиграват, но в същия момент бях много емоционален", разказва Сами, който на 8 години тежи 70 килограма.

В пубертета проблемите на младежа стават все по-сериозни.

"Годините минаваха, бях на 17 г., когато в училище (тогава тежах около 160-170 кг) получих и първата си паникатака точно в момент, когато около мен се бяха струпали много хора от класа... Усещането беше за треперене, липса на почва под краката, изтръпване по цялото тяло, сякаш щях да се срина на земята и не знаех къде съм... Прибраха ме с линейка от училище", добавя Самуил.

Следват две години, в които той не излиза от дома си. Стои по цели денонощия пред компютъра, храни се с огромни количества храна и пуши по много. Здравословното му състояние силно се влошава, което още повече смачква психиката на момчето от Русе.

"Невъобразимо усилие ми представляваха всички нормални човешки дейности - като да се изкъпя, да си измия чинията, а постепенно дори и да си легна в леглото... Започнах да спя седнал, подпрян на бюрото или масата... Вътрешно си мечтаех за нормален живот - да ходя по дискотеки, да излизам с приятели, да ме хареса някое момиче, да пътувам", спомня си Самуил. И допълва: "Съвсем се затворих... И малкото воля, която проявявах преди за нещо разумно, се смачка под напора на тежестта и страховете ми. За сметка на това пък инатът заедно с вътрешното озлобление растяха... Все още някак дишах. Не можех обаче дори да стоя прав повече от 5 минути под тежестта на килограмите... Ставах все по-тежък и по-тежък, но нямаше кантар, на който да проверя теглото си... Стана съвсем страшно, когато по краката ми започнаха да избиват рани. Огромни гноящи рани, които нечовешки боляха и с всеки ден ставаха все по-големи и все повече!"

Руслина и синът й тръгват по болници, като навсякъде чуват едно и също - момчето трябва да отслабне, да започне диета, да приема предимно зеленчуци и плодове... В същото време Самуил тайно взема храна в стаята си, където продължава да яде непрестанно.

На 19 години той е прекъснал училище, стои си само вкъщи и не смее да се качи на кантар, защото стрелката доближава 300 кг. Изследвания показват, че панкреасът му бълва инсулин, който е 10 пъти над допустимата норма.

След публикацията на майката чудото се случва и фитнес инструкторът се свързва със Самуил.

"Виж какво, приятелю, аз съм твоя човек. Страшното беше досега, защото си бил сам. Отсега нататък не си сам, аз съм с теб. И моята задача е да те изкарам от мястото, на което седиш сега, и да те заведа там, където трябва да бъдеш. И ще го направя. Заедно ще го направим, защото аз знам най-верния и най-краткия път, по който това ще се случи. Само трябва да ми се довериш и да си готов да се разделиш с удобното си местенце. Не ти обещавам, че няма да ти е трудно, но досега ти е било още по-трудно, защото си бил сам. Обещавам ти, че аз ще съм до теб по този път. И ти предлагам помощта си безвъзмездно!", пише спасителят на момчето.

Самуил се премества от Русе в Пловдив и за няколко месеца трансформацията му е факт. Той отслабва драстично, записва се отново в училище и завършва 11 клас и си намира работа, която, макар да е уморителна за него, му помага да изкарва пари за нуждите си.

Започна усилени тренировки първо в наетата специално за него квартира, а впоследствие упражненията се пренасят в залата. В началото Сами се придвижва с такси, но постепенно започва да ходи пеша на все по-големи разстояния. Изминава около 2 км до училище, прави 5-километрова разходка край Гребната база в Пловдив и дори се качва на едно от тепетата - Бунарджика. Ентусиазиран от напредъка си, той започва да проявява самоинициатива и сам да се раздвижва. Използва дори почистването на квартирата си като средство за сваляне на килограми.

Чудомир и негови приятели първоначално помагат на момчето напълно безвъзмездно, но вече 21-годишният младеж е стъпил здраво на краката си и продължава самостоятелно да се бори за живота си, като не пропуска посещенията във фитнес залата. Спрял е и цигарите, като в един момент тайно пропушва от треньора си, но след това изоставя завинаги вредния навик.

Александров два пъти се прибира в Русе за ваканции - около Коледа и Великден, като се отпуска да хапва и качва съответно по 2 и 3 килограма. Много бързо след това ги сваля и дори намалява допълнителни килограми.

"В тази война за здравето ми и за свалянето на килограмите нито победите, нито провалите са окончателни. Това успях да науча за тези месеци. Няма и никога не е имало чудодейно лекарство, което да е довело до драстичното сваляне на теглото ми. Всичко постигнато дължа на хранителния и двигателния режим, изготвен от Чудомир, както и на личната си мотивация да ги изпълнявам. Нещата невинаги са вървели гладко и не ми е било лесно с дисциплината, което съм си признавал и признавам публично. Правил съм и сигурно правя много грешки, но самосъзнанието за цел и мисия, както и извървеният тежък път ми дават сили и мотивация да продължа напред! Не вярвайте в чудеса! Вярвайте в себе си и в човеците, които са истински приятели, защото не ви съжаляват, а ви дърпат напред и стоят до вас в трудностите", завърши с оптимизъм Самуил.

И продължава битката да "съблича" килограми от тялото си.

Желаем му успех!

Владо Пенев с дупка под балкона

Владо Пенев с дупка под балкона

Разкопки и ремонти тормозят Владо Пенев. Актьорът е подложен на истински терор от строители, които копаят точно под дома му. Сградата, в която живее Пенев, се намира в идеалния център на София, а сега там е истински ужас заради всякакви ремонти. Звездата от "Откраднат живот" не може да си почине като хората в свободните дни и чака вечерта,

16-годишен е най-добрият кулинар

16-годишен е най-добрият кулинар

Ивайло готви от близо година  Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка  16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен

Гаджето на Криско глези националите

Гаджето на Криско глези националите

Хубавата Цвети сервира на полета на футболистите Стюардесата Цвети Петрова, която е по-известна като гаджето на рап певеца Криско, е новият талисман на националния ни отбор по футбол, научи "България Днес". Красавицата, която през лятото се завърна към старата си професия, обслужваше националите по време на чартърния полет за мача с Кипър.

Проф. д-р Станислав Семерджиев
в Индия

Проф. д-р Станислав Семерджиев в Индия

Ректорът на НАТФИЗ на световния конгрес за обучение по кинорежисура Ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев, се включи в Световния конгрес посветен на обучението по кинорежисура през 21 век, който се проведе в Мумбай, Индия. Най-големият институт по кино, комуникации и творческо изкуство в Азия – Международно училище за филми и медии

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

Тя е вълк в овча кожа, Благо е палячо! Обичах я, но ме предаде грозно Разделих се с нея Подготвяме мегавечер с боеве Един от най-добрите български ММА бойци Георги Валентинов се раздели със Златка Райкова. 25-годишният старозагорец се сгоди за русата фурия през пролетта. Това се случи на сцената в предаването "Като две капки вода".

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Вижте най-тежката чалгарка

Вижте най-тежката чалгарка

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Мацката на Лопес гола на Малдивите

Мацката на Лопес гола на Малдивите

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

СТЕФАН НА ГАЛА ЛЕТИ С МОЩЕН ЗВЯР

СТЕФАН НА ГАЛА ЛЕТИ С МОЩЕН ЗВЯР

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Люси Иларионов пред "България Днес": 100 бона ми дължат "Ритон"!

Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното

Най-коментирани

Изследователят доц. Христо Смоленов: В Плиска е имало портал към друго измерение

Изследователят доц. Христо Смоленов: В Плиска е имало портал към друго измерение

Хан Омуртаг е получавал информация от космичен разум КОЙ Е ТОЙ: Доц. Христо Смоленов е български общественик, учен и експерт по антитероризъм. Роден е в Пловдив през 1954 г. Работил е в Института по философия, а по-късно и в Института по математика на БАН. Автор е на 5 книги и още няколко документални филма,

Цвети Стоянова вярва в извънземни

Цвети Стоянова вярва в извънземни

Гимнастичката омагьосана от мистерията Царичина Гимнастичката Цвети Стоянова вярва в извънземни. Това загатна самата тя със свой мистериозен пост в Инстаграм. Красавицата, която преживя опит за самоубийство през 2016-а, публикува своя снимка с една от най-обсъжданите български книги - "Царичина съдбовен контакт".

Роумингът поевтинява още

Роумингът поевтинява още

Роумингът в Европейския съюз отново поевтинява! Евродепутатите гласуваха вчера нови правила за телекомуникациите с цел ограничаване на цените на разговорите в общността. Този път финансовото облекчение засяга обажданията от собствената страна към друга държава от ЕС. В момента подобно позвъняване не се приема за роуминг,

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години решетки за циганин, убил от бой жена за 80 лева

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Мира Добрева да спре секса

Мира Добрева да спре секса

Мира Добрева обяви официално, че започва коледни пости, научи "България Днес". "Някакво чувство свише ме пропива с началото на всеки пост. Отдавам му се с надеждата на Рождество да съм оставила всяка мръсотия зад гърба си и да се събудя пречистена и по-смирена", написа телевизионерката в профила си в инстаграм.

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Робот болногледач сглоби българин

Робот болногледач сглоби българин

Роки носи вода и говори по телефона Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен.

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Облечена в генералска униформа е Ива Давидова в новия си видеоклип, който направи премиера днес в ефира на Фен Фолк ТВ. Песента е патриотичната „Боят настана“ по текст на патриарха на българската литература Иван Вазов. В този проект на талантливата изпълнителка участие вземат музикантите от емблематичната Берковска духова музика,

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти и шепне молитви (СНИМКА)

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

Дарко на "Герена"

Дарко на "Герена"

Бившият халф на "Левски" Дарко Тасевски ще се върне на "Герена" в неделя. Един от любимците на феновете ще изгледа на живо двубоя с "Ботев" (Вр) от Първа лига, научи "България днес". Тасевски и семейството му в момента са в България, след като първенството в Тайланд приключи. Договорът на халфа с клуба му изтече и в момента той е свободен агент.

Кавани и Неймар в схватка

Кавани и Неймар в схватка

Напрежение се появи между съотборниците в "Пари сен Жермен" Едисон Кавани и Неймар по време на мача между Бразилия и Уругвай. В края на мача Кавани фаулира бразилеца, който впоследствие отказа да приеме подадената ръка на уругваеца. "Това са неща, които се случват във футбола. Ние сме приятели, братя.

Куман бие с листче

Куман бие с листче

Отлично хрумване на Роналд Куман, написано на листче, е козът футболният отбор на Холандия да стигне до 2:2 срещу този на Германия, разкриват в Страната на лалетата. Само пет минути преди края на мача "оранжевите" губеха срещу Бундестима с 0:2, но успяха да стигнат до равенството. Това бе голямата сензация на вечерта в Лигата на нациите.

Петрова с медал

Петрова с медал

Стойка Петрова си осигури медал на второ поредно световно първенство по бокс за жени. Тя се класира за полуфиналите в категория до 54 килограма на шампионата в Делхи (Индия). Световната вицешампионка от Астана 2016 победи представителката на домакините Маниша Маун с 4:1 съдийски гласа (30:27, 29:28, 29:28, 27:30, 30:27).

Осмиват Черил за изява

Осмиват Черил за изява

Бившата съпруга на футболиста Ашли Коул Черил си спечели доста подигравки за последната си изява. Певицата представи новата си песен в телевизионно предаване, в което преди време бе съдия и оценяваше други певци. Според отзивите изпълнението било доста пошло, Черил не могла да си изпее вокалите, а хореографията била отчайваща.

Певицата Рита Ора пуска нов албум

Певицата Рита Ора пуска нов албум

Британската поп певица Рита Ора от години е на музикалната сцена, но в петък ще бъде издаден едва вторият й албум, озаглавен "Phoenix", предаде ДПА. Дебютният й албум, който носи нейното име, бе издаден през 2012 г. След това Рита Ора бе затруднена да издаде друг диск заради разправиите си със звукозаписната компания "Рок нейшън".

"Милан" искал Роналдо

"Милан" искал Роналдо

От "Милан" са искали да вземат Кристиано Роналдо, за да си оправят финансовото положение. Но не е било сигурно, че то ще бъде оправено, признава бившият директор на тима от Милано Марко Фасоне пред местна медия. "Бившият собственик Йонхон Ли искаше да привлече Кристиано Роналдо. Той смяташе, че трансферът ще бъде от огромно значение за китайския

Отрязаха клоните на Стария бряст

Отрязаха клоните на Стария бряст

Отрязаха клоните на Стария бряст. За това сигнализираха днес жители на Сливен в социалните мрежи. Много от коментиралите споделят своето възмущение и  своята тревога за оцеляването на символа на

Полачек и Митрев приключват с "Левски"

Полачек и Митрев приключват с "Левски"

Вратарите Мартин Полачек и Божидар Митрев най-вероятно са изиграли последните си минути с екипа на "Левски". Двамата няма да пазят до зимната пауза, когато ще се търси начин за раздяла с тях, научи "България днес". Митрев и Полачек изпаднаха в немилост след серия сериозни грешки, които допуснаха в мачовете досега.

Певицата Никол Шерцингер се насочи към друго изкуство

Певицата Никол Шерцингер се насочи към друго изкуство

Никол Шерцингер се насочи към друго изкуство, различно от музикалното. Певицата е направила скулптура, с която се похвали в социалните мрежи. Произведението на изкуството представлява женско тяло с криле. "Имах честта да създам това произведение, вдъхновена от Карл Дахл (б.а. американски скулптур и художник). Мисля да я нарека "Тя се издига".