Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7042147 www.bgdnes.bg

Миню Стайков продал "СИС Индустрийс"

Миню Стайков е продал бизнесът си с производство на алкохол, показа проверка на “България Днес”.

Сделката става факт два месеца преди ареста на Стайков заради разследване на престъпна група за данъчни престъпления и производство на нелегални цигари, показват документи в Търговския регистър.

Реклама

Проверка във фирмените документи сочи, че още от 2016 г. Стайков е започнал да се дистанцира от собствеността на алкохолните заводи. Тогава в “СИС Индустрийс”, която от своя страна е собственик на “Винпром Карнобат”, като акционери влизат две офшорни фирми - “Фронтиър Холдингс” и “Синевикс”, придобивайки 96 процента от акциите. В документите, публикувани в Търговския регистър, техните реални собственици не са посочени. Има единствено имена на чужденци, действащи като пълномощници.

В началото на тази година трансформациите около собствеността на винпрома в Карнобат продължават. Първо през март офшорките продават акциите си в “СИС Индустрийс” на фирми и фамилията запазва едва два процента от акциите във винзавода. В началото на юли е проведено ново общо събрание на алкохолната фирма. То изпреварва с няколко дни разбиването на нелегалната фабрика за цигари, която по признания на прокурори води и до разплитането на цялата финансова афера.

На въпросното събрание огромна част от акциите са прехвърлени на бизнесмена от Банкя Стефан Горинов, който в миналото е сред основателите на “СИС Индустрийс”. Публикации в електронни сайтове твърдят, че Горинов има роднинска връзка с генерал от Държавна сигурност и секретарка на Тодор Живков. Репортер на “България Днес” опита да се свърже без успех с него, за да потвърди тези твърдения, и получи коментар за сделката с алкохолния завод.

В резултат на сделките Миню Стайков запазва едва два процента от собствеността на винзаводите чрез съпругата си. Това от своя страна според юристи прави изключително проблематично доказването на неговата вина за пране на пари чрез винпрома.

Схемата за пране на пари е реализирана основно чрез три от фирмите на Стайков - “Винпром Карнобат”, “СИС Индустрийс” и “Топаз Мел”, съобщи зам. главния прокурор Иван Гешев. Техните офиси заедно с още над 70 адреса бяха обискирани от спецченгета и прокурори при мащабна операция в сряда. При операцията на топло освен Стайков бяха прибрани и още десет негови роднини и партньори.

Събраните доказателства сочат, че цехът, който се помещава в сграда, собственост на сина на кмета на Карнобат, действа от поне две години. През това време продажбата на нелегалната продукция е донесла на организаторите минимум 100 млн. лева, изчислиха криминалисти.

Впечатляващите суми впоследствие са легализирани чрез различни схеми. Покрай разплитането на схемата за легализиране на печалбите от цигарите прокурорите попадат и на данни за източване на ДДС и производство на алкохол без платен акциз, които тепърва ще се проверяват.

До редакционното приключване на броя не стана ясно дали срещу Стайков има повдигнато обвинение.

Реклама
Реклама
Реклама